De werkgroep Welzijn vergadert vandaag onder leiding van N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys.
Volledig scherm
De werkgroep Welzijn vergadert vandaag onder leiding van N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys. © Vertommen

N-VA wil ziekenfondsen niét afschaffen (maar wel knippen in hun taken)

binnenlandN-VA wil geen komaf maken met de terugbetaling van medische prestaties door de ziekenfondsen, zoals een onderhandelaar liet weten aan Belga. De partij wil wel knippen in hun takenpakket. Zo willen ze dat er voortaan maar 1 zorgkas is die bijvoorbeeld het zorgbudget voor ouderen uitbetaalt. 

238 reacties

  • Jan Van de Velde

    5 jaar geleden
    De sociale zekerheid is geen uitvinding van de overheid maar van de werknemers. Zij maakten al in de 19e eeuw gebruik van de vrijheid van vereniging om zich onderling te verzekeren tegen ziekte, invaliditeit en werkloosheid. De overheid heeft zich eerst na de tweede wereldoorlog bij de sociale partners aangesloten om die initiatieven financieel te steunen en uit te breiden tot een verplichte verzekering voor allen. De uitkeringen bleven uiteraard de taak van de betrokken vrije verenigingen.
  • Anoniem

    5 jaar geleden
    Men zou ook eens mogen stoppen ingrepen die in Nederland niet worden terug be-taald ze toch in Belgie laten uitvoeren en dan uiteindelijk wel terugbetaald worden door internationale overeenkomsten.Maagverkleinen in Nederland,vergeet het,op dieet zijn ze daar van oordeel,tussenkomst niks,maar Belgie lost wel even op op wie zijn rug denk je ,juist ,komt er nog bij dat dit alles ten koste is van dringende verzor-ging die nodeloos de wachttijd verlengen.
  • Gert De Vries

    5 jaar geleden
    Die werkwijze via ziekenfondsen is er net gekomen omdat dit goedkoper was dan dit door de overheid laten uitvoeren. Van het paard achter de wagen spannen gesproken...
  • Moehmena Rahous

    5 jaar geleden
    Er zitten overbodige stappen (= mee-eters) tussen dienstverlener en hulpbehoevende. Een ziekenhuis behandelt u, stuurt de factuur, waarmee u naar het ziekenfonds moet voor terugbetaling = overbodige administratie die de sociale zekerheid duur maakt. De dienst stuurt beter de factuur naar de overheid, die het noodzakelijke terug betaalt. Ziekenbijdragen via inkomen betalen, fiscaal aftrekbaar. Verder kan u vrij aansluiten bij een ziekteverzekering-instelling. Gevolg: minder zuilen-misbruik.
  • Wendy Vandereyken

    5 jaar geleden
    Wat NVA wil is naar een systeem gaan waarin alleen de kapitaalkrachtigen zich nog een goede gezondheidszorg kunnen veroorloven.