Direct naar artikelinhoud
Weer

Kwik stijgt vandaag alweer tot 30 graden

Kwik stijgt vandaag alweer tot 30 graden
Beeld Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Het wordt een zonovergoten weekend waarin het kwik tot 30 graden kan klimmen, zo voorspelt het KMI. Aan de kust zal na de middag wel een zeebriesje opsteken.

en

Vandaag krijgen we veel zon met af en toe wat hoge wolkensluiers. De maxima liggen tussen 26 graden op de Ardense hoogten en 30 graden in de Kempen. De wind waait zwak tot plaatselijk matig uit oost tot zuidoost. In de kuststreek verwacht het KMI na de middag een matige zeebries uit het noordoosten, maar eerst bereikt het kwik daar 27 of 28 graden.

Ook 's avonds en 's nachts is het licht bewolkt tot helder. De minima liggen tussen 12 en 16 graden bij een zwakke wind uit oost tot zuidoost.

Morgen blijft het droog, rustig en warm met hoge sluierwolken. Vooral in het oosten van het land kunnen er ook stapelwolken ontstaan. Maxima van 27 graden aan zee tot 31 graden in de Kempen bij een zwakke zuidoostenwind. Aan de kust steekt in de loop van de middag opnieuw een zeebries op.

Waarschuwingsfase van ozon- en hitteplan geactiveerd

Omwille van het warme weer is de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan en het Vlaamse warmteactieplan in werking getreden. Dat maakte de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) bekend.

Het KMI verwacht de volgende dagen warm tot zeer warm weer. De temperatuur zal vanaf vandaag boven 28 graden Celsius stijgen en kan maandag de 30 graden bereiken of overschrijden. “Omdat de temperatuursindicator in het ozon- en hittplan overschreden zal worden, wordt voldaan aan de voorwaarden voor de activering van de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan en het Vlaamse warmteactieplan”, aldus IRCEL.

De waarschuwingsfase moet er onder meer voor zorgen dat instellingen en organisaties die met kwetsbare groepen werken, zoals ouderen, kinderen en zieke mensen, gepaste maatregelen treffen. Het algemeen advies luidt: voldoende water drinken, jezelf en je huis koel houden.

Deze warmteperiode zal volgens de voorspellingen minder extreem zijn dan de vorige in juli. De risico’s op ernstige gezondheidsproblemen, zeker bij kwetsbare groepen, blijven echter bestaan. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid roept iedereen op om zorg te dragen voor zichzelf en voor anderen. Bij hoge temperaturen vragen vooral kinderen en ouderen extra aandacht om eventuele gezondheidsrisico’s tegen te gaan, aldus woordvoerder Joris Moonens.

Het is de derde keer dit jaar dat de waarschuwingsfase voor ozon en hitte wordt geactiveerd, na 21-30 juni en de historisch tropische periode in juli (19-26 juli).