Rechter Thad Balkman leest zijn vonnis voor in zijn rechtszaal in de stad Norman, Oklahoma.
Volledig scherm
Rechter Thad Balkman leest zijn vonnis voor in zijn rechtszaal in de stad Norman, Oklahoma. © AP

Boete van half miljard voor Johnson & Johnson om opiatencrisis in de VS: al honderdduizenden Amerikanen overleden aan overdoses pijnstillers

De Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson (J&J) moet 572 miljoen dollar (zo’n 515 miljoen euro) betalen omdat het farmacieconcern medeverantwoordelijk is voor de opiatencrisis in de Verenigde Staten. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse staat Oklahoma bepaald na een wekenlang proces. 

7 reacties

  • Wesley De Koninck

    5 jaar geleden
    J&J ontkent iets verkeerd gedaan te hebben... Hoe schaamteloos kan je zijn? maarja niet minder verwacht van een Amerikaans farma bedrijf. Paul Janssen draait zich om in zijn graf. En dan zo'n pietluttige boete , ze hebben waarschijnlijk er een veelvoud aan verdiend
  • Marco brilmans

    5 jaar geleden
    Jarenlange crisis waaarvan de gevolgen tot op heden, onder de mensen is geslopen. Een miljardenboete herleiden tot miljoenen boete voor zulke multinational, is een peuleschil. Ook hier verwijst men naar politiek en politieke relaties maar in werkelijkheid ligt de verantwoordelijkheid nog steeds bij de producent. Onethisch, louter voor geldgewin.
  • Antoon Soetens

    5 jaar geleden
    Pijn ontstaat doordat u vergiftigd wordt (chemische stoffen in voeding) en de dokter geeft u dan pijnstillers die de pijn verdoven maar verder uw lichaam vergiftigen want het zijn ook chemische stoffen. Dit alles wordt de de wet goedgekeurd wanneer zal deze onzin stoppen. De natuur kan alles herstellen maar als men een oplossing brengt wordt dit niet onderzocht.
  • Hans Schoen

    5 jaar geleden
    Jawatte, wat een wereld. Als je dit leest en weet dat FOD economie voordurend de zonnebanksector aanvalt, erger je mateloos. Dit terwijl er zoveel ergere dingen bij de bevolking gebeurt. Afleiding zoeken vh echte probleem noem ik dat. Pillen, CO2, alcohol, roken, drugs veroorzaken elke dag tientallen doden en erge ziektes in Vlaanderen alleen al. Ga daar eens prioriteiten stellen.
  • Luc Deville

    5 jaar geleden
    Vallen er ook in andere landen (zoveel) slachtoffers of is het zoals met wapens? Heeft het vooral te maken met geld of schrijven/schreven dokters in de VS deze zware pijnstillers voor uit gemakzucht of uit schrik voor rechtszaken omdat de patiënt een zaak zou beginnen als pijn zou hebben met lichtere pijnstillers.