Sojoez-raket met cargo voor ISS is verloren gegaan

De lancering van een Sojoez-draagraket met een onbemande Russische cargo voor het Internationaal Ruimtestation ISS is mislukt. Dat heeft het Russische ruimtevaartbureau Roscomos officieel toegegeven.

De Sojoez-U vertrok zoals gepland om 15.51 uur Belgische tijd. In de nok stak de Progress MS-04 die zowat 2,6 ton vracht aan boord heeft voor het ISS: raketbrandstof, voedsel, zuurstof, wetenschappelijke uitrusting en een nieuw Russisch Orlan-ruimtepak voor ruimtewandelingen.

Kort na lancering met een Sojoez-U draagraket van op Bajkonoer in Kazachstan is het onbemande vrachtruimteschip in de atmosfeer opgebrand. De cargo ging zowat 190 km boven de afgelegen en bergachtige regio Tuva in het zuidwesten van Siberië verloren. Het merendeel van de brokstukken brandde op in de dichte lagen van de atmosfeer.

De ingenieurs op de grond verloren de telemetrie tijdens de ontbranding van de derde trap van de Sojoez, 383 seconden in de vlucht. "Routinecontrolesysteem konden het ruimtetuig niet in de beoogde baan vinden", zegt Roscosmos.

Roscosmos benadrukt dat het verlies van de cargo geen impact zal hebben voor het reilen en zeilen in het Internationaal Ruimtestation of  de bestemming van het ruimtetuig.
Wel krijgen de opvarenden niet hun privépost.

Volgens een bron in de Russische ruimtevaartindustrie kan de mislukking wel een impact hebben voor lanceringen met Sojoez van op de noordelijke Russische ruimtehaven Plessetsk en de Europese lanceerbasis Kourou. De motor is immers dezelfde in de types van Sojoez die daar opstijgen.

In het ISS leven en werken momenteel drie Russen, twee Amerikanen en een Franse astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA. De Russische Sojoez geldt als zeer betrouwbaar.

Meest gelezen