Delperée (CDH) zit onderzoekscommissie Kazachgate voor

De plenaire Kamer heeft de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie naar de affaire-Chodiev goedgekeurd. De verschillende fracties hebben hun vertegenwoordigers aangewezen.

CDH zit de onderzoekscommissie voor en schuift Francis Delpérée naar voren, met Christian Brotcorne als opvolger. 

Aan Vlaamse zijde zijn Sophie De Wit, Koenraad De Groote, Werner Janssen en Goedele Uytersprot de effectieve leden voor N-VA, en Peter De Roover is opvolger.

Voor CD&V zitten Sonja Becq en Vincent Van Peteghem in de commissie, met Roel Deseyn als plaatsvervanger. Open VLD vaardigt Vincent Van Quickenborne en Sabien Lahaye-Battheu af, met Tim Vandenput als plaatsvervanger.

SP.A kiest voor Dirk Van der Maelen, met Peter Vanvelthoven als vervanger, Groen voor Georges Gilkinet, met  Stefaan Van Hecke als plaatsvervanger.

Maingain krijgt zitje van de PS

Aan Franstalige zijde krijgt Olivier Maingain (DéFI) een zitje dat de PS toekomt. Maingain is de hoofdauteur van het voorstel waarop de oprichting van de commissie is gebaseerd. Zijn partij telt evenwel slechts twee Kamerleden, waardoor ze in principe geen vertegenwoordigers mag afvaardigen.

De andere PS'ers worden Eric Massin en Karine Lalieux als effectieve leden en Julie Fernandez Fernandez als plaatsvervangster. Bij MR worden de namen David Clarinval, Damien Thiéry en Gilles Foret geciteerd.

De onderzoekscommissie moet zich buigen over de manier waarop de afkoopwet tot stand is gekomen. Voormalig Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) zou hebben gelobbyd om die snel door het parlement te krijgen zodat de miljardair Patokh Chodiev van die wetswijziging gebruik kon maken.

Meest gelezen