Voedingsdeskundige verklapt haar formule voor de perfecte lunchbox
Nog eventjes en je kroost moet opnieuw naar school. Dat betekent voor veel ouders dat ze weer elke dag een lunch moeten voorzien. We weten allemaal dat bokes met choco niet supergezond zijn, maar wat stop je dan wel in de brooddoos?
Je kan natuurlijk een maaltijd of salade bereiden, maar de gemakkelijkste optie blijft enkele boterhammen beleggen. Dat zegt ook voedingsdeskundige Mandy Sacher, die ook verschillende boeken heeft geschreven met lunchrecepten voor kinderen. “De perfecte schoollunch bestaat uit twee sneetjes volkoren- of zuurdesembrood, een eiwitbron, gezonde vetten en twee of drie groenten”, meent ze.
Of je nu kiest voor volkoren of zuurdesem, in het brood zitten trage koolhydraten die de bloedsuikerspiegel stabiliseren. De eiwitten helpen je kind om langer alert en geconcentreerd te zijn. “Ik kies vooral voor mager vlees, zalm, tonijn, ei en tofu”, legt Sacher nog uit.
De gezonde vetten zorgen ervoor dat je spruit langer een voldaan gevoel heeft. Bovendien doen ze wonderen voor het humeur en het concentratievermogen. Groenten zitten dan weer boordevol vezels, vitaminen en mineralen die het immuunsysteem van je kind op punt houden. “Onder gezonde vetten versta ik onder meer zonnebloempitten, pompoenpitten en avocado. Qua groenten kies ik vaak voor paprika, wortelen en komkommer”, aldus de voedingsdeskundige.
Sacher: “Als ouders een foutje maken, is het vaak dat ze te weinig eiwitten voorzien. Dat kan een negatieve impact hebben op het concentratievermogen en energieniveau van hun kleintje.”
Benieuwd naar meer tips en inspiratie voor een gezonde lunch? Die kan je hier lezen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Is de stroom van jouw zonnepanelen deze lente en zomer weer wat meer waard?
-
Livios
Zo vind je een betrouwbare plaatser voor zonnepanelen: “Aannemers ouder dan tien jaar zijn zeldzaam”
Zonnepanelen maken je deels onafhankelijk van de volatiele energieprijzen, zijn goed voor het milieu én je verdient ze op termijn terug. Heb je er nog geen op je dak liggen, maar wil je wel graag op de groene kar springen? Of wil je je bestaande exemplaren vervangen? Bouwsite Livios vroeg aan zonnepanelenexpert David Houthoofd van Energy Protect waarop je moet letten bij het vergelijken van offertes. -
Lidl
Minder vlees eten in 2022? Deze bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed
Ben je van plan om minder vlees te eten dit jaar? Een bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed en leent zich bovendien prima om een winterse aardappelsalade bij te serveren, met walnoten en augurkjes. Wedden dat je zelfs de meest doorwinterde vleeseter overtuigt? -
-
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
-
Voor de twijfelaars die niet willen kiezen tussen koffie of thee is er de ‘London Fog Tea Latte’. Zo maak je het
Elke ochtend hetzelfde dilemma: begin ik mijn dag met thee of koffie? Voor de eeuwige twijfelaars is er de London Fog Tea Latte. Het is een combinatie van zwarte thee, gestoomde melk en vanillesuiker en helemaal niet moeilijk te maken, zo blijkt. Wij tonen je hoe. -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
-
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
-
Sudderende slowfood: 3 stoofpotjes om je duimen en vingers bij af te likken
Niets smaakt beter dan traag gegaarde ingrediënten die uren hebben kunnen pruttelen. Dat weet ook foodstylist Sonja Peeters. Tajine, een kippenstoofpotje of de oerklassieker ragù: neem er net als in de liefde je tijd voor en geniet samen van deze heerlijke slowfoodgerechten. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBernd Vaes
Magali Celie