Archiefbeeld, Cerrado.
Volledig scherm
Archiefbeeld, Cerrado. © AFP

Ontbossing in Brazilië: Greenpeace onderzoekt impact van Belgische veeteelt

binnenlandDe Belgische, en meer bepaald de Vlaamse vlees- en zuivelproductie, heeft een groeiende globale impact. Dat blijkt uit een recent rapport van Greenpeace. Vooral varkens en kippen in Vlaanderen krijgen soja uit Zuid-Amerika te eten, met schadelijke gevolgen voor het klimaat en unieke ecosystemen zoals de Braziliaanse Cerrado, die momenteel net als het Amazonewoud met hevige branden kampt, zo meldt de milieuorganisatie.

35 reacties

  • Willy Masson

    5 jaar geleden
    Inderdaad Pieter rogiers ze zijn hypocriet, het aandeel soja in veganistische voeding is enorm samen met palmolie.
  • PIETER ROGIERS

    5 jaar geleden
    NOGMAALS: soyabonen worden geteeld voor hun soyaolie. Soyaolie is na palmolie de meest gebruiktevolie in humane voeding, cosmeyica en biobrandstoffen. Na de persing blijft soyaschroot over als restproduct, en dit wordt verwerkt in veevoeders. Alles wordt verdraait om toch maar de veesector als grote schuldige te kunnen aanwijzen.
  • Marco Maerten

    5 jaar geleden
    Dus Raf,als ik uw redenering volg..verblijven die runderen gewoon in een bebost gebied..ze hebben volgens u dus geen weiland nodig,ze hebben ook geen graan mais,graan nodig waarvoor talloze bomen worden geveld.
  • Nicole Vogelaere

    5 jaar geleden
    Wanneer gaat men het eens aannemen dat dit realiteit is? In alle levensmiddelen zit soja verwerkt, geen uitzonderingen iedereen eet het dagelijks in de vorm van soja lecithine. Geen nut om de vegetariërs of veganist te verwijten. Die kiest eerder eiwitrijke peulen en noten, soja vleesvervanger staat minder op het menu en zowel is 100 gram per dag voldoende. Doe beter eerst onderzoek dan steeds naar dezelfde doelgroep gal te spuwen. We moeten ook leven maar hebben wel een kleinere voetafdruk
  • john Roderigas

    5 jaar geleden
    is dit niet om te lachen, Greenpeace onderzoekt de impact van de veeteelt in België een van de kleinste landen ter wereld, maar wat gebeurt er in die grotere dan? tuurlijk daar kunnen ze hun mond niet openen of ze worden opgepakt.