170 banen bedreigd bij lampenfabrikant Sylvania in Tienen

De directie van lampenfabrikant Sylvania in Tienen heeft tijdens een bijzondere ondernemingsraad de intentie aangekondigd om de productie stop te zetten. 110 arbeiders en 60 bedienden zouden hun job verliezen, een 30-tal mensen in ondersteunende diensten zouden aan de slag kunnen blijven. Het personeel reageert volgens Peter Huybrighs van het ACV verslagen op het volgens hem totaal onverwachte nieuws.

Sylvania was sinds 2007 in handen van de Indische groep Havells, maar werd eind vorig jaar overgenomen door het Chinese bedrijf Shanghai Feilo Acoustic Co Limited, een beursgenoteerde verlichtingsfabrikant.

Volgens het management van het Chinese bedrijf leden de productieactiviteiten in Tienen de voorbije jaren stelselmatige grotere verliezen en zijn er geen redenen om aan te nemen dat dat in de toekomst zou veranderen.

Dat de productieafdeling in Tienen niet past in de Chinese plannen voor Sylvania, kwam volgens Huybrighs zowel voor het personeel en de bonden als voor de lokale directie onverwacht. "We hadden verwacht dat er een reorganisatie zou komen, maar een sluiting van de productie-eenheid hadden we niet verwacht."

Boedapest

Al erkent Huybrighs dat het al even niet goed ging met het bedrijf in Tienen. "We hadden al even economische werkloosheid en er werd ook collectief gestempeld door zowel arbeiders als bedienden." Maar even leek het weer bergop te gaan. "Twee weken geleden had men nog gemeld dat er een nieuw magazijn geopend zou worden in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, om zo beter de Oost-Europese markt te bevoorraden. Nu met dit nieuws komt dat allemaal in een ander daglicht te staan." Of dat nu betekent dat de productieactiviteiten naar Boedapest verhuizen is dan ook zeker iets wat in de vragenronde aan bod zal komen, benadrukt Huybrighs.

"Mes in de rug"

De werknemers worden pas dinsdag terug in de fabriek verwacht. Aan de poort van het bedrijf reageerden ze alvast verslagen.Ā "De gemiddelde leeftijd van de werknemers ligt rond de 50 jaar, de anciĆ«nniteit ligt rond de 29 jaar", vertelt een vrouw.Ā "Dat betekent dat veel mensen hier hun eerste of tweede job zijn begonnen. Hier werken ook koppels. Ik denk dat het bedrijf in de regio ook een begrip is.Ā Veel mensen verliezen hier een serieuze houvast." "Dit is een klap die ik niet snel te boven zal komen", vult een man aan.Ā "Het is alsof ik een mes in mijn rug heb gekregen."

Dinsdag starten ook de onderhandelingen in het kader van de wet-Renault.

Meest gelezen