Drie huizen ingestort bij zware explosie in Wilrijk: drie personen van onder puin gehaald, speurhonden zoeken naar laatste vermiste

Er heeft dinsdagmiddag een zware explosie plaatsgevonden in de straat Ridderveld in Wilrijk. Drie huizen zijn volledig ingestort. Drie personen werden al van onder het puin gehaald. Een vierde vermiste werd tevens ook gelokaliseerd, hij was niet thuis op het moment van de ontploffing. De hulpdiensten zoeken verder met speurhonden naar een laatste vermiste. Naar de oorzaak van de explosie is het voorlopig gissen.

jtp, sare, jvh, adm

De ravage is groot op de hoek van het Ridderveld met de Palmanshoevestraat en de Egied Segerslaan in Wilrijk, waar vermoedelijk een gaslek omstreeks 12.20 uur vermoedelijk aan de basis lag van een zware explosie die drie huizen volledig in puin legde. Volgens buurtbewoners werd in het middenste huis gewerkt, het is nog niet duidelijk of er een verband is. Er waren ook wegenwerken bezig in de straat.

BEKIJK OOK. Buurtbewoner over explosie in Wilrijk: “Zag de brokstukken vliegen tot boven mijn zadeldak”

De Antwerpse brandweer en politie kwam massaal ter plaatse. Meteen werd een grootse zoekactie op touw gezet.

Intussen werden al drie personen levend van onder het puin gehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Twee slachtoffers van hen zijn er ernstig aan toe. Een derde slachtoffer kon het ziekenhuis verlaten. Intussen heeft de politie meer details over de slachtoffers vrijgegeven. Het gaat om twee mannen (76 en 57) en een vrouw (47). Ze hebben alledrie de Belgische nationaliteit.

Een vierde vermiste heeft zich ook gemeld, hij bleek niet thuis op het moment van de ontploffing. Vermoedelijk gaat het om een 80-jarige man die nog maar recent verhuisde naar een rusthuis al kon de politie dat niet bevestigen.

LEES MEER. ‘Vermiste’ Willy (80) was net verhuisd naar rusthuis: “Politie schrok nogal toen ik telefoon opnam”

De hulpdiensten zijn momenteel op zoek naar nog één vermiste. De brandweer heeft speurhonden van civiele bescherming ingezet om verder te zoeken naar het laatste slachtoffer. “We zijn nu stelselmatig en voorzichtig het puin aan het ruimen. De zoektocht gaat onverminderd door, de politie blijft de hele nacht ter plekke”, klinkt het.

“Enorme knal”

De knal was in de wijde omgeving voelbaar, buurtbewoners omschrijven het als een “enorme knal”. In de omliggende straten raakten ook verschillende huizen beschadigd: ramen sneuvelden, valse plafonds kwamen naar beneden, zelfs garagepoorten vlogen uit hun hengsels. De operationele fase van het rampenplan werd afgekondigd.

Gaslek?

Over de oorzaak van de explosie is voorlopig niets bekend. Aardgasnetbeheerder Fluvius was dinsdag of de voorbije dagen niet meer aan het werk nabij de plaats van de zware explosie aan Ridderveld in Wilrijk. Dat meldt het bedrijf in een eerste reactie op het incident. Op 22 augustus werd er wel nog een klein gaslek in de buurt gedicht en naar aanleiding daarvan werd de aansluiting van huisnummer 12 - een van de nu getroffen panden - vernieuwd.

Volgens Fluvius is het echter “absoluut niet gezegd dat deze werken iets te maken hebben met het incident”. De drukproeven, verplichte testen om te controleren of het werk correct en veilig uitgevoerd werd, waren immers succesvol, klinkt het. Fluvius zegt wel zijn volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek naar de oorzaak van de explosie

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© sare

© bfm

© rr

© bfm

© rr

© bfm

© bfm

© rr

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen