Direct naar artikelinhoud
Belgisch voetbal

Late tackle van Club Brugge komt hard aan bij Anderlecht: ‘Had niet gedaan wat Club deed’

Club Brugge snoepte Mbaye Diagne weg voor de neus van RSCA.Beeld Photo News

Een breuklijn. Anderlecht-manager Michael Verschueren betreurt de houding en kaping van Club Brugge in het dossier-Mbaye Diagne enorm. ‘In hun geval had ik minstens eens gebeld.’

en

Volgens Michael Verschueren is wat volgt allerminst een oorlogsverklaring. “Wat Brugge deed, is in se niet verkeerd.” Maar dat Anderlecht het niet plezant vond, dat is nog zacht uitgedrukt.

Verschueren: “Ik zal vertellen hoe het allemaal verlopen is. Vorige week was ik in Monaco. Daar heb ik woensdagnacht onderhandeld met de mensen van Galatasaray. Dat is zeer vlot verlopen, we hadden snel een akkoord over een huurtransfer van Mbaye Diagne. Op donderdag zouden we dat allemaal op papier zetten, wat we ook gedaan hebben. Ook met de speler vonden we vervolgens een overeenkomst. Het enige dat nog moest gebeuren, was de ondertekening van de contracten tussen alle partijen.”

“Zondagavond hebben we alle documenten naar Galatasaray gestuurd”, vervolgt Verschueren. “De verschillende makelaars van de speler hadden dan weer gevraagd om hotelkamers te boeken – maandag zou Diagne zijn medische testen afleggen – en om hen te komen halen op de luchthaven en in Brussel-Zuid. Onze teammanagers stonden op die locaties te wachten. Na een uur belden zij: ‘De speler is er niet.’ Bizar vond ik dat. Ik begon te telefoneren, maar kon niemand bereiken. Tot ik ineens een inkomende oproep kreeg.”

Michael Verschueren in het Astridpark.Beeld Photo News

Het was de directie van Galatasaray. “’Sorry, we hebben een bod van Brugge aanvaar.d Diagne heeft gekozen voor die club’, klonk het. Ik begreep het niet. Ondertussen hoorde ik dat de speler de teammanager was gepasseerd met een kap over zijn hoofd. Tja, dan begin ik me toch vragen te stellen.”

Contact met Club Brugge had Verschueren niet. “Dat was niet aan mij. Als Brugge wist dat Anderlecht een akkoord had, dan is dat jammerlijk. In hun plek had ik het niet gedaan. Ik had dan minstens eens gebeld. We zitten vaak samen bij de Pro League, we kennen elkaar, hé. Ik vind het not done.”

Verschueren trekt er zijn conclusies uit. “We moeten in de toekomst echt vermijden dat onze plannen in de kranten staan. Daarom werken we intern soms met schuilnamen. Was de komst van Vincent Kompany voortijdig uitgelekt, dan had Bart Verhaeghe hem misschien bij Brugge gewild.”

Club Brugge reageert sereen op de uitspraken van Verschueren. Het benadrukt dat Anderlecht op geen enkel niveau een akkoord had over Diagne: niet met de speler, niet met zijn entourage en niet met Galatasaray. Club verwijst daarbij naar de communicatie van Galatasaray SK, dat als beursgenoteerd bedrijf verplicht zou zijn om concrete onderhandelingen publiekelijk te maken. De Turkse topclub deed dat zondagavond toen het zo goed als rond was met Club Brugge. Over Anderlecht werd niet gesproken. Voorts onthoudt Club zich van enig commentaar.

Geen paniekvoetbal

Uiteindelijk bleef Anderlecht achter zonder nieuwe spits. Papis Cissé (34) van Alanyaspor bleek onhaalbaar. “De Turken wilden hem niet lossen. In dat dossier was het misschien een nadeel dat we geen Champions League spelen. We zullen zien of Diagne slaagt, Brugge heeft al zeven of acht aanvallers. Je kunt je afvragen hoe dat allemaal zal verlopen, maar dat is hun realiteit. De onze is dat er op het einde van de mercato geen negen kwam. Dat is mijn verantwoordelijkheid.”

Isaac Kiese Thelin, hier tegen Standard, is voorlopig de enige fitte spits van paars-wit.Beeld Photo News

Op 2 september besloot Anderlecht intern om geen paniektransfers te verrichten. “We zijn genoeg gewapend”, denkt Verschueren. “Ik geef onze transferperiode een zeven of een acht op tien. We hebben nooit rekening gehouden met een scenario zonder play-off 1. We gaan meedoen voor Europa.”

Lukt dat niet, is Club dan definitief weg? Verschueren: “We hebben geen schrik. Brugge werkt goed, we respecteren dat, maar Matthijs de Ligt is door Ajax voor 75 miljoen euro verkocht aan Juventus. Mocht er nu een financiële kloof zijn, dan kan die via dergelijke transfers snel gedicht worden.”

Interesse in Verschaeren

Aan uitgaande zijde bij Anderlecht zijn er forse aanbiedingen geweest voor Yari Verschaeren (18), stelt manager Verschueren. “Niet op papier, wel telefonisch. Ik ga geen bedragen noemen (het zou gaan om meer dan 20 miljoen euro, red.). Volkomen normaal vond ik die belangstelling. Verschaeren is een geweldig talent, nu is hij zelfs Rode Duivel. Maar een vertrek kon niet, we hebben een politiek uitgetekend waarin onze eigen jeugdproducten meer dan ooit centraal staan. Voor Doku en Saelemaekers was er ook interesse, zij zijn eveneens gebleven. Daar ben ik blij om.”

Middenvelder Adrien Trebel (28) blijft eveneens. “Ik heb een goede relatie met Tebel", beweert Verschueren. “Hij is zeer correct richting de club en traint gretig. Ik zal de staf niet beïnvloeden over zijn toekomst. Ze moeten zelf bepalen waar die ligt, zonder vooroordelen of wat dan ook. Misschien komt er zelfs nog een oplossing voor bepaalde spelers. Zij die blijven, kunnen mogelijk aansluiting vinden bij de A-ploeg. Maar nogmaals: die beslissing is aan de staf, ik moei me daar niet mee.”

Tot slot bevestigt Verschueren het vertrouwen in T1 Simon Davies. “Voor 200 procent, net zoals in de hele staf. Het is niet aan de orde om daar wijzigingen door te voeren. Ik zie ook nog steeds geen probleem in de dubbele functie van Kompany. Hij is gewoon de man die verantwoordelijk is voor onze filosofie, tijdens de matchen coacht Davies. Ook omdat Kompany niet de nodige diploma’s heeft om T1 te zijn.”