Direct naar artikelinhoud
LiveblogBrexit

Britse Lagerhuis verwerpt (voorlopig) vervroegde Britse verkiezingen en blokkeert brexit zonder akkoord

Britse Lagerhuis verwerpt (voorlopig) vervroegde Britse verkiezingen en blokkeert brexit zonder akkoord
Beeld via REUTERS

Het Britse Lagerhuis heeft een wet goedgekeurd die de brexit zonder akkoord van 31 oktober moet verhinderen. Eveneens is de optie van vervroegde verkiezingen, een wens van premier Boris Johnson, weggestemd. Johnson blijft echter volhouden dat de brexit doorgaat op 31 oktober, met of zonder akkoord. Herlees de liveblog van de avond.

Tip. Krijg als eerste een bericht bij nieuwe ontwikkelingen: download nu onze app ›

Live

  1. Einde liveblog

    Hiermee beëindigen we dit liveblog. Morgen kan u hier vanzelfsprekend opnieuw alle brexit-ontwikkelingen volgen.

  2. Johnson: 'Corbyn eerste oppositieleider in geschiedenis die nieuwe verkiezingen weigert'

    Na zijn nieuwe nederlaag nam premier Boris Johnson opnieuw het woord. Volgens Johnson is Labour-leider Corbyn "de eerste oppositieleider in de democratische geschiedenis van ons land die een uitnodiging voor een verkiezing weigert". Johnson kan naar eigen zeggen "enkel speculeren" over Corbyns motieven. "De evidente conclusie is dat hij denkt dat hij niet kan winnen", vervolgde hij, waarna hij Corbyn aanraadde "na te denken over zijn positie".

  3. Lagerhuis verwerpt nieuwe verkiezingen

    Een meerderheid van het Britse Lagerhuis heeft voor nieuwe verkiezingen gestemd. Om ook daadwerkelijk nieuwe verkiezingen te kunnen organiseren, is echter een tweederde meerderheid nodig, en die werd niet gehaald. 298 parlementsleden stemden voor nieuwe verkiezingen, 56 tegen. Heel wat parlementsleden onthielden zich.

    Twitter bericht wordt geladen...

  4. Corbyn wil pas nieuwe verkiezingen nadat Queen daarmee heeft ingestemd

    Labour-leider Jeremy Corbyn herhaalt dat zijn partij pas akkoord kan gaan met nieuwe verkiezingen nadat de Queen daarvoor haar goedkeuring heeft gegeven.

    Twitter bericht wordt geladen...

  5. Stemming over nieuwe verkiezingen begint

    Het Lagerhuis stemt nu over nieuwe verkiezingen. Johnson heeft een tweederdemeerderheid nodig om effectief naar op 15 oktober een stembusgang te kunnen organiseren.

  6. SNP zal tegen nieuwe verkiezingen stemmen

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. 'Stop met dit als spel te behandelen'

    "Hij is nu premier, ik roep hem op om te stoppen dit als een spel te behandelen", zegt Ken Clarke, die gisteren uit de Conservatieve partij gezet werd.

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. Over uur stemming over nieuwe verkiezingen

    Over een uur, rond 22.20, stemt het Lagerhuis over de vraag of er nieuwe verkiezingen moeten komen.

  9. Britse pond stijgt verder na stap Lagerhuis

    Het Britse pond sterling heeft zijn eerder al ingezette opmars verder voortgezet, nadat het Lagerhuis had ingestemd met een wetsvoorstel over het voorkomen van een brexit zonder akkoord met de Europese Unie.

    In de aanloop naar die stemming stond het pond al duidelijk hoger ten opzichte van de dollar. Kort daarna noteerde de munt 1,1 procent hoger ten opzichte van de dollar. Een pond is nu 1,2214 dollar waard. Ten opzichte van de euro bleef het pond stabiel.

  10. Krijgt Johnson zijn verkiezingen?

    Volgens premier Johnson heeft de stemming van zonet de facto een einde gemaakt aan alle onderhandelingen met de EU. Volgens hem is er dan ook geen andere optie dan nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Johnson wil die op 15 oktober - twee weken voor de geplande brexit -  organiseren. "De kiezer mag beslissen wie van ons beiden naar Brussel mag", richt Johnson zich tot oppositieleider Jeremy Corbyn. Het parlement debatteert nu over de vraag of nieuwe verkiezingen opportuun zijn. "In elk geval verlaat dit land de EU op 31 oktober", benadrukt Johnson.

    Beeld AFP
  11. Brits parlement keurt noodwet goed die no deal-brexit moet tegenhouden

    Het Britse Lagerhuis heeft met 327 stemmen tegen 299 de noodwet goedgekeurd die een no deal-brexit moet voorkomen. Daarmee vragen ze uitstel voor de brexit. De wet gaat nu naar het Hogerhuis.

    Twitter bericht wordt geladen...

  12. Parlementsleden beginnen stemming over amendementen

    Alle amendementen zijn overlopen. Nu stemt het parlement over elk amendement afzonderlijk.

  13. Vanuit België, met zijn verlamde parlementen, kan je enkel jaloers naar de Britse democratie kijken

    Het brexitdebat in het Britse parlement verenigt het allerbeste en het allerslechtste wat politiek vandaag in het vrije Westen te bieden heeft, schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout in zijn standpunt.

    Bart Eeckhout
  14. Kleinzoon Churchill neemt na 37 jaar gedwongen afscheid van Lagerhuis

    Nicholas Soames, de kleinzoon van Winston Churchill, vertelde zijn collega's in het Lagerhuis dat hij zich bij de volgende verkiezingen niet herkiesbaar zal stellen. De 71-jarige Soames was een van de Conservatieve partijprominenten die gisteren door premier Johnson uit de fractie werden gezet nadat zij met de oppositie hadden meegestemd. In een emotionele toespraak zei Soames het "heel spijtig" te vinden dat aan zijn 37 jaar durende verblijf in het parlement op zo’n manier een einde moet komen. Soames zei te hopen dat de parlementariërs weer zullen ontdekken hoe het is om samen te werken in een sfeer van "compromisbereidheid, nederigheid en wederzijds begrip". 

    Beeld REUTERS
  15. Amendementen

    Nu buigen de parlementsleden zich over een reeks amendementen bij de noodwet. Nadien volgt een nieuwe stemming over de geamendeerde tekst.

    De volledige lijst van amendementen kan u hier vinden.

  16. Brits parlement keurt noodwet die no deal-brexit moet tegenhouden goed in eerste lezing

    Een meerderheid in het Britse parlement verwerpt een no deal-brexit met 329 tegen 300 stemmen. Dat zijn twee stemmen meer dan bij de stemming van gisteren.

  17. Lagerhuis stemt over resolutie die no deal-brexit van tafel zou vegen

    Het Britse Lagerhuis stemt op dit moment over de resolutie die een zogenoemde no deal-brexit, een brexit zonder akkoord op 31 oktober, onmogelijk moet maken. Het wetsvoorstel verplicht premier Johnson om de EU opnieuw om uitstel van de brexit te vragen als het parlement tegen 19 oktober niet expliciet heeft ingestemd met een ‘no deal’ en als Johnson er op de Europese top van 17 en 18 oktober niet in slaagt een nieuw echtscheidingsakkoord uit de brand te slepen. De initiatiefnemers hebben het in het voorstel over een uitstel tot 31 januari 2020. Verwacht wordt dat het Lagerhuis akkoord gaat, waarna de resolutie morgen aan het Hogerhuis wordt voorgelegd.

  18. Labour: Eerst wet tegen ‘no deal’, pas dan verkiezingen

    Keir Starmer, de Labour-woordvoerder als het om brexit gaat, laat weten dat zijn partij niet voor nieuwe verkiezingen zal stemmen zolang de wet die een no deal-brexit verbiedt niet in kannen en kruiken is. Premier Johnson wil die verkiezingen op 15 oktober houden, maar volgens Starmer is Johnson niet te vertrouwen en zal hij de verkiezingen misschien over de brexitdatum van 31 oktober tillen, zodat de brexit dan al een voldongen feit is.

    Beeld VIA REUTERS
  19. Johnson slingert oppositieleider Corbyn vreemde belediging 'chloorkip' naar het hoofd

    Premier Johnson greep tijdens het vragenuurtje vanmiddag de terughoudendheid van Labour aan om partijleider Jeremy Corbyn frontaal aan te vallen. Volgens de premier krabbelt de oppositie nu plots terug uit schrik voor de kiezer. “Mag ik de leider van de oppositie vragen te bevestigen dat als de overgavewet wordt goedgekeurd, hij de burgers van dit land zal toelaten hun zeg erover te doen op 15 oktober? ... Er is hier maar één chloorkip aanwezig, en hij zit op die bank”, wees Johnson naar Corbyn tegenover hem. Die had de premier eerder aangewreven weinig in te zitten met de voedselveiligheid in het Verenigd Koninkrijk, aangezien hij een voorstander is van een handelsakkoord met de Verenigde Staten. Daarbij zouden mogelijk ook chloorkippen uit de VS ingevoerd mogen worden.

    Later schreeuwde Johnson Corbyn vanop zijn stoel ook toe dat hij verkiezingen moest uitroepen, gevolgd door “you great big girl’s blouse”, Britse straattaal voor “jij lafaard” of “mietje”. Corbyn reageerde niet op het scheldwoord.

    Twitter bericht wordt geladen...

  20. Radicale adviseur van Johnson onder vuur in Conservatieve partij

    In de Conservatieve partij gaan steeds meer stemmen op om premier Johnsons politieke adviseur Dominic Cummings eruit te werken. Het Conservatieve parlementslid Roger Gale noemde Cummings een ‘door niemand gekozen, grofgebekte lomperik’ die bezig is de Conservatieve partij te kapot te maken. Gale zei te hopen dat Cummings uit Downing Street 10 wordt verwijderd, voordat hij het land in een chaos stort. Cummings heeft het bij veel Conservatieven verbruid omdat hij achter de beslissing zou zitten om partijprominenten die met de oppositie hebben meegestemd uit de fractie te zetten.

  21. Lagerhuis begint aan debat over wet die ‘no deal’ voorkomt

    Het Lagerhuis is begonnen aan de behandeling van het wetsvoorstel van Hilary Benn waarmee de oppositie een no deal-brexit wil voorkomen, zonder dat het parlement daar toestemming voor heeft gegeven. Volgens Benn heeft zijn wetsvoorstel ‘brede steun’ in het parlement van een groep parlementariërs met heel verschillende opvattingen over de brexit.

    Beeld AP
  22. Labour noemt beloofde extra uitgaven Conservatieven oud nieuws

    Labours schaduwminister van Financiën, John McDonnell, noemt Javids uitgavenplannen een "verzameling van betekenisloze platitudes". Hij raadt de Conservatieve minister aan diens plannen terug te sturen naar de "opsteller": Johnsons politiek adviseur Dominic Cummings. Volgens McDonnell zijn sommige aangekondigde verhogingen oud nieuws. Ook in 2016, 2017 en 2018 beloofden de Conservatieven tienduizend extra gevangenisbewaarders aan. Hij herinnerde Javid er ook aan dat de Conservatieven nu wel extra geld uittrekken voor de politie, maar dat er onder hun bewind eerder 20.000 banen bij de politie zijn geschrapt.

  23. Regering-Johnson trekt nog eens ruim 2 miljard uit voor brexit

    Sajid Javid, de kersverse minister van Financiën, maakt bekend dat hij voor volgend jaar nog eens ruim twee miljard euro uittrekt voor het opvangen van de gevolgen van een brexit. Nog maar kort geleden trok Javid een soortgelijk bedrag uit als voorbereiding voor een mogelijke no deal-brexit. Het extra geld voor het verwezenlijken van de brexit-belofte van de regering-Johnson maakt deel uit van de begrotingsplannen die Javid in het Lagerhuis presenteerde.

    Beeld AFP
  24. Lords bereiden zich met extra voedsel en kleren voor op veldslag

    Leden van het Hogerhuis maken zich op voor een langdurige veldslag om de wet die een no deal-brexit moet voorkomen. Verwacht wordt dat de Conservatieven de behandeling van de wet zullen proberen zo lang mogelijk zullen proberen te rekken, in de hoop dat die nog niet rond is als het parlement volgende week voor vijf weken wordt verdaagd. Dat zou betekenen dat de behandeling daarna weer helemaal overnieuw moet beginnen. Om dat te voorkomen hebben de tegenstanders van premier Johnson zich bewapend met extra kleren, kussentjes, scheerspullen en voedsel, zodat ze desnoods de hele nacht kunnen doorvergaderen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. Waarheen met Bojo?

    Er is nog een kleine twee maand te gaan tot het VK zich op 31 oktober uit de EU los zou rukken. Maar welke scenario’s zijn er nu nog mogelijk in de brexitsaga en blijft het Verenigd Koninkrijk dan wel verenigd?  

    Beeld AFP
  26. Shock over verbanning prominenten uit Conservatieve Partij

    De Britse politiek is in shock na het besluit van premier Boris Johnson om enkele prominente leden van de Conservatieve Partij te schorsen: de partijgenoten hebben in zijn ogen verraad gepleegd. De gemoederen lopen zo hoog op dat een scheuring van de regeringspartij niet ondenkbaar is.

    Voor- én tegenstanders van de brexit kwamen gisteren op straat.Beeld EPA
  27. Nieuwe verkiezingen op 15 oktober?

    Boris Johnson wil vervroegde parlementsverkiezingen op 15 oktober. Dat zei hij tijdens zijn eerste vragenuurtje in het Britse parlement.

    Johnson had gisteren al aangekondigd dat hij het parlement zou vragen zichzelf te ontbinden, om daarna vervroegde verkiezingen te kunnen organiseren. Hij deed dat nadat de oppositie er met de steun van een twintigtal parlementsleden van Johnsons eigen Conservatieve partij in geslaagd was de parlementaire agenda over te nemen, waardoor ze een wetsvoorstel kan voorleggen dat een 'no deal'-brexit op 31 oktober tegenhoudt. Eerst circuleerde de datum van 14 oktober voor vervroegde verkiezingen, maar The Telegraph berichtte dinsdagavond al dat de regering dat zou verplaatsen naar de dag erna, omdat 14 oktober een joodse feestdag is.

    Johnson ziet de verkiezingen als een soort referendum over dat wetsvoorstel, verklaarde hij woensdag. De Britse premier is nog steeds rotsvast van plan om zijn land op 31 oktober uit de Europese Unie te loodsen, desnoods zonder akkoord met de EU, zei hij.

  28. Schots parlementslid: ‘Bent u een dictator of een democraat?’

    Ian Blackford van de Schotse Nationale Partij (SNP) wil van Johnson weten of hij gehoor zal geven aan de wil van het parlement als dat een wet aanneemt om een brexit zonder akkoord te voorkomen. 'Bent u een dictator of een democraat’, vraagt hij. Volgens hem hebben de Britten nooit voor een no deal-brexit gestemd. 

    Johnson zegt dat juist hij een democraat is omdat hij, anders dan de oppositie, de beslissing van het volk om uit de EU te stappen respecteert. Maar hij geeft geen antwoord op de vraag of hij gehoor zal geven aan de wet die de oppositie wil aannemen.

    Ian Blackford.Beeld AFP
  29. Corbyn tegen Johnson: ‘Maak voorstellen openbaar’

    Labourleider Jeremy Corbyn vraagt Johnson hoe het kan dat hij zegt dat er vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen met de EU, terwijl EU-leiders zelf zeggen dat ze vooralsnog geen nieuwe Britse voorstellen hebben gezien. Hij daagt Johnson uit de voorstellen openbaar te maken.

    Johnson weigert: ‘Je onderhandelt niet in het openbaar’. Hij verwijt Labour dat zij de onderhandelingen ondermijnen door de ‘capitulatiewet’ waarmee de oppositie een ‘no deal’-Brexit wil voorkomen. Corbyn zegt dat hij niks kan ondermijnen omdat er niet wordt onderhandeld.

    Corbyn daagt Johnson ook uit de Operation Yellowhammer-documenten te publiceren. Daarin waarschuwt de regering voor de gevolgen van een Brexit zonder akkoord met de EU. Johnson slaat terug met het verwijt dat Corbyn geen vervroegde verkiezingen aandurft.

    Jeremy Corbyn.Beeld EPA
  30. Europese Commissie: ‘Voorbereiden op no deal-brexit’

    De Europese Commissie roept burgers en bedrijven alvast op om zich voor te bereiden op een brexit zonder deal met de EU, en lijkt een chaotisch vertrek van de Britten uit de Unie over acht weken dus als een realistische optie te beschouwen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  31. Wat nu, Verenigd Koninkrijk?

    Nog een kleine twee maand tot het VK zich op 31 oktober uit de EU los zou rukken. Dan dreigt een chaotische brexit. We bekijken een aantal mogelijke scenario's die dit najaar werkelijkheid kunnen worden:

    • Toch een akkoord?

    • Vervroegde verkiezingen?

    • Valt het VK uit elkaar?

    Londens anti-brexitprotest gisteravond, nabij het Parlement.Beeld AFP
  32. 900 miljoen euro om klap van 'brexitramp' te verzachten

    De Europese Commissie wil bijna 900 miljoen euro uittrekken voor EU-landen, bedrijven en werknemers die getroffen worden als het Verenigd Koninkrijk eind oktober zonder akkoord de EU verlaat. De regels van twee bestaande EU-noodfondsen worden zodanig opgerekt dat een harde brexit als ‘ramp’ kan worden gedefinieerd.

  33. Britse pers bikkelhard

    Eensgezindheid binnen de Britse pers is er zelden, en al helemaal niet rond een beladen onderwerp als de brexit. Terwijl brexitgezinde titels vooral aandringen op nieuwe verkiezingen, hebben de andere kranten het over de nederlaag die Boris Johnson gisteren leed.

    De Britse pers over de brexit-stemming van 3 september.Beeld rv
  34. Boegeroep en gejuich voor Johnson

    Het vragenuurtje met premier Johnson is begonnen. Johnson werd met gejuich en boegeroep verwelkomd door de parlementsleden. 

  35. Wat staat er op de agenda vandaag?

    De Britse premier Boris Johnson heeft een moeilijke avond achter de rug in het parlement, en moet opnieuw vol aan de bak.

    • Om 13 uur onze tijd begint hij aan zijn eerste vragenuurtje als premier, waarna minister van Financiën Sajid Javid de parlementsleden bijpraat over de staat van de begroting.

    • Vanaf 16 uur onze tijd beginnen de parlementsleden aan het debat over het wetsvoorstel van de oppositie dat een 'no deal' brexit moet tegenhouden. Dat voorstel maakt een goede kans, maar wat daarna gebeurt, is koffiedik kijken.

    • Rond 18 uur volgt een eerste stemming over de tekst, waarna de parlementsleden amendementen kunnen indienen. Daarover kan nog tot 20 uur gedebatteerd worden, waarna de parlementsleden opnieuw stemmen. Dat kan in verschillende rondes gebeuren, die elk een kwartier in beslag nemen.

    Verwacht wordt dat de oppositie haar slag thuis haalt. Maar wat daarna gebeurt is niet helemaal duidelijk. Premier Johnson kondigde dinsdagavond aan dat hij het parlement meteen zou vragen om zichzelf te ontbinden, zodat hij vervroegde verkiezingen kan uitschrijven. Wellicht wordt ook daarover vanavond nog gedebatteerd. 

Brits premier Boris Johnson.Beeld EPA