Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Franse haan Maurice mag blijven kraaien

De haan Maurice, bron van een nationale rel bij onze zuiderburen, kan vrolijk blijven kraaien.Beeld VTM NIEUWS

De haan Maurice, die werd beschuldigd van geluidsoverlast, mag blijven kraaien op het eiland Île d’Oléron in het westen van Frankrijk. Dat heeft een rechter donderdag beslist. Het erg gemediatiseerde proces stond symbool voor de clash tussen plattelandsbewoners en stedelijke inwijkelingen.

en

“Maurice heeft gewonnen en de klagers moeten de eigenaar een schadevergoeding betalen van 1000 euro”, zei de advocaat van de vrouw. Zij had de rechtbank in Rochefort verteld dat niemand ooit had geklaagd over haar haan, tot een koppel gepensioneerde inwijkelingen pensionado’s het vakantiehuis naast haar kocht.

De nieuwe buren klaagden dat ze wakker werden van het dier. Daarop deed eigenaresse Corinne Fesseau verschillende vergeefse pogingen de overlast te beëindigen. Ze hing onder meer zwarte lakens op om Maurice wijs te maken dat het nog geen ochtend was, maar daar trapte de haan niet in.

Lees ook: Ordinaire burenruzie over kraaiende haan groeit uit tot nationale rel in Frankrijk

Maurice kreeg dankzij de rechtszaak een heldenstatus in Frankrijk. Hij kwam symbool te staan voor de spanningen op het platteland tussen eigenaars van vakantiewoningen en de lokale bevolking. Zo’n 140.000 mensen tekenden een petitie waarin ze steun uitspraken voor het dier.

“Ik ben sprakeloos”, zei Fesseau donderdag. “Het is een overwinning voor iedereen die in dezelfde situatie zit als ik.”

Île d’Oléron is een eiland in de Atlantische Oceaan. Het telt ‘s winters 7.000 inwoners, maar dat aantal groeit in de zomer aan tot 35.000.