Britse bankenlobby waar­schuwt: "Langere, gespreide uitstap of we zijn weg"

Als het Verenigd Koninkrijk er niet in slaagt om bij de Europese Unie een langere, gefaseerde uitstapperiode te bedingen dan loopt het het risico dat banken het land "en masse" zullen verlaten. Dat stelt de British Bankers' Association, een van de grootste lobbygroepen in het Verenigd Koninkrijk, dat volgens insiders de komende weken met een rapport de regering met de neus op de feiten zal proberen te drukken.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Van zodra premier Theresa May Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon inroept - en het is de bedoeling dat ze dat voor eind maart 2017 doet - dan start de tweejarige uittredingsprocedure. Maar die periode van twee jaar volstaat volgens de bankierslobby niet om de City voor te bereiden op de brexit.

Het rapport zou alle mogelijke gevaren voor het land die daarop zouden kunnen ontstaan opsommen. Daarnaast dringen de bankiers ook aan op een duidelijke visie van de regering over hoe ze de brexit zal aanpakken. Uit een eerder gelekt rapport van een consultancybureau bleek al dat er hierover binnen de regering grote onenigheid bestaat.

Premier May en de ministers van Financiën, Brexit en Buitenlandse Zaken zijn voorstander van een zogenoemde harde brexit maar het is niet erg duidelijk of dat ook betekent dat het Verenigd Koninkrijk de toegang zal behouden tot de interne Europese markt. Tot grote ergernis van de oppositie en een steeds groeiend aantal Britse kiezers.

Tijdsschema is ontoereikend

Het is de eerste keer dat de bankiers zwart op wit een berekening maken van hoe de transitieperiode zou kunnen verlopen. De sector zelf waarschuwt al langer voor de gevaren van een abrupte Britse exit uit de Europese Unie zonder voldoende voorkennis van de nieuwe handelsvoorwaarden.

Als er na twee jaar onderhandelen geen akkoord is over een vorm van Britse toegang tot de Europese eenheidsmarkt, dan bestaat de kans immers dat in het Verenigd Koninkrijk gevestigde banken verplicht zullen worden om Europese onderdanen van bepaalde diensten uit te sluiten tenzij ze hun hoofdzetel naar Europa verhuizen. Het gevaar dreigt overigens ook in omgekeerde richting.

Het huidige tijdsschema volstaat niet, zo stellen de bankiers, om de brexit en het mogelijke vertrek uit het Verenigd Koninkrijk voor te bereiden. Een herlocatie alleen al zou volgens hen immers meer dan twee jaar duren. Als er geen langere overgangstermijn komt, dan zouden de banken wel eens gedwongen kunnen worden om al voor de brexit het land te verlaten.

Overbruggings- en aanpassingsperiode

De bankiers pleiten voor twee extra fases: een zogenoemde overbruggingsperiode en een aanpassingsperiode. "We moeten twee problemen aanpakken", aldus een anonieme bron.

"De overbruggingsperiode moet ons naar de nieuwe deal brengen. Maar we hebben ook een aanpassingsperiode nodig. De twee samen vormen een transitieperiode." Hoe lang die overgangsperiode dan wel zou moeten duren, wordt niet gezegd in het document.

De financiële diensten zijn goed voor een tiende van de Britse economische omzet en genereren jaarlijks ruim 60 miljard pond aan belastingsinkomsten.15 miljard daarvan is afkomstig van buitenlandse banken.

Meest gelezen