Direct naar artikelinhoud
Waalse formatieUpdate

PS, MR en Ecolo stellen paars-groen regeerakkoord voor in Wallonië

Jean-Marc Nollet (Ecolo), Elio Di Rupo (PS) en Willy Borsus (MR).Beeld Tim Dirven

De socialistische PS, liberale MR en groenen van Ecolo vallen elkaar definitief in de armen in Wallonië. Op een persconferentie werd zonet het paars-groene regeerakkoord voorgesteld voor de Waalse en Franse gemeenschapsregering.

en

Lees ook de analyse: Hoe de post van Waals minister-president straks de federale gesprekken zal beïnvloeden

PS, Ecolo en MR stelden het Waalse regeerakkoord en dat van de Franstalige gemeenschap voor op een persconferentie. De Waalse onderhandelaars hebben gisteravond het gaspedaal ingeduwd om vandaag met de regering met Di Rupo aan het hoofd naar buiten te kunnen komen. 

De drie partijen trokken zich terug om door te onderhandelen tot aan de finish, om iets voor 6 uur deze ochtend gingen ze uit elkaar. Vanmiddag kwamen ze nog een laatste keer samen om de finale teksten door te nemen, maar grote wijzigingen werden niet meer aangebracht. 

Knelpunten waren onder meer de wapenexport – altijd gevoelig omdat fabrikant FN in handen is van de Waalse regering – de uitbreiding van de Waalse luchthavens in Charleroi en Luik, en de hervorming van het onderwijs, dat ondermaats scoort. De Franstalige gemeenschap speelt met het idee om een brede eerste graad in te voeren. 

‘Geen nieuwe belastingen’

Volgens PS-voorzitter Di Rupo koppelt het bereikte akkoord een sociale ambitie aan een ecologische en een economische ambitie. Zo komt er een investeringsplan van vier miljard euro over de hele legislatuur. Op klimaatvlak is het de bedoeling om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent terug te dringen. 

Verder komt er 400 miljoen euro aan investeringen in openbaar vervoer en voor de zachte weggebruikers. Het voorgestelde moratorium op bijkomende weginfrastructuur (uit de eerdere klaproosnota) blijft behouden, maar er komen wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor de ontsluiting van ziekenhuizen. “Maar er komen geen bijkomende kilometers weginfrastructuur”, aldus Di Rupo.

Verder wil Wallonië de werkgelegenheidsgraad met 5 procentpunt opkrikken van 63,7 procent naar 68,7 procent. De veelbesproken onderwijshervorming (Pact d’excellence), met de gemeenschappelijke sokkel tot in het derde jaar secundair, blijft grotendeels behouden.

‘Geen nieuwe belastingen’
Beeld Tim Dirven

Wat de ontwikkeling van de regionale luchthavens betreft, lijkt een compromis gevonden. De luchthavens zullen zich verder kunnen ontwikkelen, “maar rekening houdend met de omwonenden”, aldus Di Rupo.

Volgens Di Rupo staat er geen enkele nieuwe belasting in het nieuwe regeerakkoord en moet de Waalse regering in 2024 in evenwicht zijn. Wie de nieuwe minister-president wordt, wordt volgens Di Rupo vrijdag bekendgemaakt.

Achterban akkoord?

De PS heeft deze avond om 18 uur een speciaal partijbureau bijeengeroepen om het nieuwe regeerakkoord te bespreken,  ook de andere partijen roepen de toppers bij elkaar.

Het regeerakkoord moet wel nog worden voorgelegd aan de achterban op een ledencongres. Vooral bij Ecolo kan dat nog spannend worden. Voor heel wat leden ligt de samenwerking met de MR gevoelig. Er zijn de ideologische tegenstellingen, maar vooral tijdens de afgelopen kiescampagne ging het vaak hard tegen onzacht. Bovendien staat onderhandelaar Jean-Marc Nollet volgende zondag voor een herverkiezing als covoorzitter van de partij. De bedoeling is om de regering te kunnen voorstellen voor de Waalse feestdag, komend weekend. 

Achterban akkoord?
Beeld Tim Dirven

Confrontatie PS en N-VA

Pas nadat de Waalse (en ook de Vlaamse) regering is gevormd, kunnen de onderhandelingen over een federale regering een versnelling hoger worden geschakeld. De federale informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) gaan vandaag langs bij de koning en zien hun opdracht meer dan waarschijnlijk verlengd. Ze werken aan een paars-gele piste (met socialisten, liberalen en Vlaams-nationalisten), maar daarvoor moeten de PS en N-VA elkaar diep in de ogen te durven kijken. Tot nu toe waren de contacten minimaal, maar een confrontatie komt nu steeds dichterbij.