Diplomatieke rel met China? Trump telefoneert met Taiwan

Donald Trump © AFP
Rudi Rotthier

Donald Trump heeft getelefoneerd met Tsai Ying-wen, de president van Taiwan. Het ging om het eerste officiële contact op topniveau tussen de VS en Taiwan sinds 1979. China, dat Taiwan beschouwt als een Chinese provincie, heeft nog niet gereageerd.

Het gesprek is langs weerszijden bevestigd. Het Witte Huis liet snel, zij het anoniem, weten dat het niet op de hoogte was.

Het overgangsteam van Donald Trump stelde in een mededeling dat de president van Taiwan had gebeld om de verkozen president haar felicitaties over te maken. “Gedurende de discussie noteerden ze de dichte economische, politieke en veiligheidsbanden die bestaan tussen Taiwan en de VS. President-elect Trump feliciteerde president Tsai ook met haar verkiezing eerder dit jaar”.

Dit telefoongesprek is volgens Amerikaanse media het eerste contact is tussen een Amerikaanse president of president-elect en de leider van Taiwan sinds de diplomatieke betrekkingen tussen de landen in 1979 werden verbroken.

‘Provocatie van historische proporties’

Dat was het gevolg van de Eén-China-politiek die eerder was ingezet door de Republikeinse president Richard Nixon, waarbij alleen de Volksrepubliek China wordt erkend. Ook de VS-ambassade verdween uit Taiwan.

Volgens ingewijden, waarbij Evan Medeiros, voormalig Azië-specialist van het Witte Huis, zal “het Chinees leiderschap dit beschouwen als een provocatie van historische proporties”.

China heeft vooralsnog niet gereageerd.

Tijdens zijn verkiezingscampagne kondigde Trump een hardere (handels)politiek tegenover China aan.

Het Witte Huis van Barack Obama herbevestigde intussen zijn steun aan de Eén-China-politiek. “Er is geen enkele wijziging van onze lange termijnpolitiek”, aldus een woordvoerster.

‘Interessant’

Donald Trump ging via Twitter zelf in op de controverse.

Hij had gewoon de telefonische gelukwensen van de president van Taiwan in ontvangst genomen, tweette hij: “Zij belde mij”.

In een volgende tweet vond hij het “interessant hoe de VS voor miljarden dollar aan militair materiaal aan Taiwan verkompen, maar ik zou geen telefonische gelukwensen in ontvangst mogen nemen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content