© JCr, VRS, Twitter

© VRS

© VRS

© VRS

© JCr

© JCr

© JCr

© FiVr

© Twitter

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

VIDEO. Vlaams-Brabant kreunt onder wateroverlast, rampenplan afgekondigd in verschillende gemeenten

De felle onweders in Vlaams-Brabant hebben flink wat wateroverlast veroorzaakt. De gemeente Kortenaken heeft het rampenplan afgekondigd, zegt burgemeester Patrick Vandijck. “Het water staat hier aan halve meter hoog”. Daar werd ook een kamp van een jeugdbeweging ontruimd. Ook in Linter is het rampenplan van kracht. Daarnaast zijn de gemeenten Zoutleeuw, Tienen en Geetbets zijn getroffen.

lej

Het KMI had gewaarschuwd voor felle onweersbuien en waterellende zaterdagavond. Er zouden zeer felle onweersbuien komen over het centrum en vooral het oosten van het land. Voor Brussel en Vlaams- en Waals-Brabant stelde het KMI zelfs code oranje in. Dat betekent dat er verspreid kans is op hevig onweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of blikseminslagen kunnen vrij grote schade veroorzaken. Overvloedige regen is mogelijk en kan voor wateroverlast zorgen. “Wees dus op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het wegverkeer”, waarschuwt het KMI.

Straten ondergelopen

De waarschuwing van het KMI blijkt terecht. Het felle onweer veroorzaakte problemen boven het oosten van Vlaams-Brabant. Vooral de gemeenten Zoutleeuw, Linter en Geetbets zijn zwaar getroffen. In sommige straten staat het water tot een halve meter hoog.

Ook in Tienen, en vooral de deelgemeenten Hakendover en Oplinter, is er hinder. Dat zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Amper 45 minuten heeft de stortbui geduurd, maar de regen kwam wel aan een ongezien tempo naar beneden. Bij de brandweer zijn meer dan honderd oproepen binnengekomen. Het gaat om ondergelopen kelders, beken die zijn overstroomd, en boeren die hun dieren op het droge proberen te krijgen. De situatie is ernstig, maar het rampenplan kondigen we nog niet af. Voor de inwoners is het nu vooral de kelders leegscheppen en de schade opmeten. Meer kunnen ze nu niet doen.”

De brandweer van Tienen had rond 19.00 uur al meer dan 200 oproepen gekregen en heeft dan ook de handen vol om de wateroverlast te bestrijden. Voorlopig is er wel enkel sprake van materiële schade, aldus de brandweer.

Rampenplan

De gemeente Kortenaken kondigde het gemeentelijk rampenplan af. “Het heeft hier ongeveer drie kwartier, een uur heel hard geregend”, zegt burgemeester Patrick Vandijck van Kortenaken. “De gemeentelijke fase van het rampenplan is intussen in werking gesteld. Zowat de helft van de gemeente staat onder water en volgens de brandweer zijn er uit onze gemeente alleen al meer dan 200 oproepen gekomen. Ik heb al het gemeentelijk personeel opgevorderd, ook de mensen die in vakantie waren maar we kunnen het gewoon niet aan. Er is ook versterking gevraagd van de Civiele Bescherming." Een kamp van een jeugdbeweging moest zelfs ontruimd worden door het vele water.Het ging om een 90-tal jongeren die in onze gemeente op kamp waren en wier kampterrein volledig ondergelopen was”, aldus burgemeester Vandijck. “We hebben hen opgevangen in een gebouw van de gemeente en intussen zijn zij naar huis vertrokken. Een aantal inwoners hebben we ook uit hun woningen moeten evacueren, maar zij konden bij familie opgevangen worden. We hebben intussen ook de Vlaamse Milieumaatschappij verwittigd, aangezien er zich ook mazout tussen het regenwater heeft gemengd en in de Velp is terechtgekomen", voegde de burgemeester nog toe.

85 liter

Ook de gemeente Linter werd zwaar getroffen. “Dit heb ik in mijn leven nog nooit gezien”, zegt burgemeester Marc Wynants. “85 liter per vierkante meter is er uit de lucht gevallen. Dat is bijna een goed gevuld bad. In de meeste straten staat het water 50 tot 60 centimeter hoog, maar op enkele plaatsen staat het zelfs een meter hoog. Wie daarin terechtkomt, wordt gewoon meegesleurd door de vloed.”

Om 19 uur kondigde burgemeester Wynants er het rampenplan af. “Dat wil zeggen dat we hulp krijgen van brandweer uit Sint-Truiden, Diest en Landen. Dat zijn al snel tientallen extra brandweermannen. Ik ben zelf met mijn wagen naar één van de ondergelopen straten gereden. Ik moest er vijf minuten later mijn wagen meteen weer weghalen of hij was meegesleurd door de stroom. We proberen nu met man en macht de bewoners te helpen. We hebben ook privéfirma’s opgeroepen om kelders leeg te pompen.”

Tegen middernacht stabiliseerde de situatie in zowel Kortenaken als Linter. “Het water is intussen weggetrokken uit de straten, maar er staan nog steeds enkele honderden huizen en kelders onder water”, reageerde burgemeester Marc Wynants. De brandweer en enkele privéfirma’s gingen de huizen een voor een af om die leeg te pompen. "Gelukkig was er enkel sprake van materiële schade en zijn er geen gewonden gevallen. We hebben wel een oudere vrouw moeten evacueren, omdat haar woning ondergelopen was en de stroom was uitgevallen.”

Ook in Limburg

Bij de brandweer van Beringen liep een zestigtal oproepen binnen voor ondergelopen straten en kelders. De eerste meldingen kwamen rond 18.30 uur binnen. De brandweer had rond 22 uur nog een uurtje werk met het wegpompen van water. De problemen situeerden zich in Beringen,Tessenderlo, Meldert bij Lummen en in Halen.

Code geel

Voor Antwerpen en Limburg en alle Waalse provincies geldt zaterdagavond code geel. Voor zondag geldt code geel voor Limburg, Luik, Namen en Luxemburg. Dat betekent dat er plaatselijk kans is op onweer. “Een lokaal onweer is niet zonder gevaar. Er is kans op intense regenval, hagelbuien en/of blikseminslagen die lokaal voor overlast kunnen zorgen”, aldus het KMI.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer