NMBS en Infrabel zwaar onder vuur op proces treinramp Buizingen

© BELGAPLUS

De burgerlijke partijen hebben op het proces over de treinramp in Buizingen hun pijlen gericht op Infrabel en de NMBS. 'Er was een volslagen gebrek aan coördinatie en er was geen enkele veiligheidscultuur', klinkt het. Het Openbaar Ministerie eiste zware boetes voor beide bedrijven.

mg, km

Het parket-generaal heeft maandag een gevangenisstraf van drie jaar met uitstel en een geldboete gevorderd voor de treinbestuurder van de P-trein die bij het ongeval betrokken was. 'Het aantal elementen dat erop wijst dat de bestuurder een fout heeft begaan, is inderdaad overweldigend', gaven de burgerlijke partijen toe. Maar er is meer: 'Die fout was enkel mogelijk door de omstandigheden waarin hij moest werken. Het hele veiligheidssysteem van de spoorwegen was gebaseerd op het menselijk aspect, terwijl het technologische aspect enorm te wensen overliet', klonk het.

De NMBS en Infrabel hebben volgens de burgerlijke partijen nagelaten te investeren in een automatisch noodremsysteem, hoewel dat nochtans door de EU verplicht was. Ook het Openbaar Ministerie eist zware boetes voor de NMBS en Infrabel. Voor de NMBS eist het Openbaar Ministerie een effectieve geldboete van 700.000 euro, voor Infrabel een geldboete van 650.000 euro.

Samenstelling trein

Voor de burgerlijke partijen is het helemaal onbegrijpelijk dat de locomotief van de betrokken trein enkel uitgerust was met het oudst mogelijke veiligheidssysteem, terwijl ook de tweede wagon een locomotief was met een iets moderner systeem. 'Ik was er niet van op de hoogte dat die tweede wagon beter was uitgerust', verklaarde de bestuurder. 'Zelfs als ik het had geweten, had ik nog niet kunnen beslissen om de samenstelling van de trein aan te passen.' Die verklaring werd bevestigd door zowel het openbaar ministerie als door de burgerlijke partijen.

De conclusie is dan ook hard: Infrabel en de NMBS dragen volgens de burgerlijke partijen een grotere verantwoordelijkheid voor de ramp. 'Er was een volslagen gebrek aan coördinatie tussen beide bedrijven, en er was geen enkele veiligheidscultuur. Qua veiligheid werd teveel ingezet op het menselijk aspect en te weinig op het technische, en rentabiliteit kreeg de voorrang op veiligheid.'

Negentien slachtoffers

De treinramp vond plaats op maandag 15 februari 2010 vlak bij het station van Buizingen. De P-trein van Leuven naar ’s Gravenbrakel botste om 8.28 uur bijna frontaal tegen de IC-trein van Quiévrain naar Luik-Guillemins. Het ongeval kostte het leven aan 19 mensen, onder wie de treinbestuurder van de IC-trein. Zeker 310 andere mensen raakten gewond.