Het hoger onderwijs ondervindt problemen omdat ook professoren en bepaalde onderzoekers onder de nieuwe regels vallen.
Volledig scherm
Het hoger onderwijs ondervindt problemen omdat ook professoren en bepaalde onderzoekers onder de nieuwe regels vallen. © Shutterstock

Nieuwe migratieregels maken België minder aantrekkelijk voor toponderzoekers

BinnenlandNieuwe regels die sinds begin dit jaar gelden om niet-Europees personeel aan te werven, spelen het hoger onderwijs en het bedrijfsleven parten. De procedure is omslachtig en tijdrovend geworden, blijkt uit een rondvraag. De vrees bestaat dat internationale toppers België links zullen laten liggen.

9 reacties

  • Jonas Verbruggen

    4 jaar geleden
    Wow, wat een drama. De mensen aan de top kunnen geen goedkope werkkrachten meer aanwerven...
  • Karel Valgaern

    5 jaar geleden
    nee Anna, dit is niet het geval. Individuele gevallen die wel geluk hebben zijn er nu eenmaal, maar er zijn er velen die niet op hun niveau werk vinden. En als je de tegenslag hebt om ook nog een ander kleurtje te hebben, zéér moeilijk. Maar dit gaat over buitenlanders aantrekken. Zij willen géén maanden wachten en kiezen voor een ander land waar zij wel sneller aan de slag kunnen.
  • Anoniem

    5 jaar geleden
    Ik ken een Russiche ir, vier jaar geleden is ze in België komen wonen, spreek vlekkeloos Nederlands en heeft direct werk gevonden, eerst onder haar diploma om de taal te leren en nu werkt ze in een hoogtechnologisch bedrijf. Iemand die effectief het juiste diploma heeft en de taal wil leren zal altijd werk hebben.
  • wim Goossens

    5 jaar geleden
    Men (= de NV-A en VB) nog meer Vlaanderen ... Kunnen nu niet gewoon toegeven dat we fouten gemaakt hebben tijdens de defederalisering en we bepaalde stukken zeker terug moeten nationaal maken ??? Maar ja dat kost postjes voor de NV-A ...
  • Ben Strubbe

    5 jaar geleden
    "Much ado about nothing.". Wie echt talent heeft zal niets in de weg worden gelegd. Instellingen weten wie ze moeten aanspreken om een en ander vlotjes in gang te steken.
  1. Engie plant investering van 4 miljard euro, maar wil geen verlenging van kerncentrales met twintig jaar: “We hebben al genoeg werk”

    Engie plant investe­ring van 4 miljard euro, maar wil geen verlenging van kerncentra­les met twintig jaar: “We hebben al genoeg werk”

    De energiegroep Engie is van plan tot vier miljard euro te investeren in ons land tegen 2030. Dat heeft de nieuwe CEO van Engie België, Vincent Verbeke, vandaag bekendgemaakt. Zo pakt de Belgische marktleider uit met een nieuwe strategie, genaamd Energize2030, voor de komende jaren. Engie wil meer elektriciteit opwekken via hernieuwbare energie, investeren in flexibele capaciteit en een voorloper zijn in de verandering naar groene waterstofenergie. Maar er is momenteel niet veel enthousiasme over een eventuele levensduurverlenging van kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met twintig jaar in plaats van tien jaar.
  2. Nieuw systeem schakelt toestel van Bosch of Siemens automatisch aan op voordeligste moment: de pro's en contra's in de kijker
    Mijnenergie

    Nieuw systeem schakelt toestel van Bosch of Siemens automa­tisch aan op voordelig­ste moment: de pro's en contra's in de kijker

    Wie over een digitale meter en zonnepanelen beschikt, stemt zijn energieverbruik best af op de momenten dat de zon schijnt. Dat valt evenwel moeilijk te realiseren wanneer je vaak van huis bent. Daarom zorgen toestellenfabrikanten er nu voor dat het was- of droogprogramma automatisch start bij zonneschijn. Mijnenergie.be gaat na welke mogelijkheden die optie biedt.