Direct naar artikelinhoud
Syriëstrijders

Antwerpse IS-terrorist was doodverklaard, maar zit in cel bij Koerden

Een journalist van de Amerikaanse zender CBS spreekt in een Koerdische gevangenis met gevangenen. Onder hen zou zich ook de Belg Abdellah Nouamane bevinden.Beeld CBS News

Abdellah Nouamane (24), een van onze beruchtste Syriëstrijders, zit opgesloten bij de Koerden. Dat zou blijken uit videobeelden die daar zopas in een gevangenis zijn gedraaid. De allerzwaarst beveiligde, zo heet het. Maar uitgerekend daar waren al zeker twee grootschalige ontsnappingspogingen — de recentste vorige week.

Er zitten zeker honderd mannen in een oranje gevangenisplunje verspreid op de grond. Velen met nog zichtbare sporen van zware verwondingen en sommige letterlijk vel over been. De meesten reageren hooguit wat nieuwsgierig, maar verder apathisch wanneer er een journaliste aan hun traliehek verschijnt. Maar enkelen stappen meteen op haar toe en een kerngezond uitziende jonge kerel spreekt haar ook aan. “Ik ben afkomstig uit België”, zo zegt hij met een even onderzoekende als zelfverzekerde blik.

De journaliste werkt voor de Amerikaanse zender CBS en mag als allereerste filmen in een high security prison van de SDF. Dat zijn de Syrische Democratische Strijdkrachten die het noorden van het land in handen hebben en grotendeels uit Koerden bestaan. De Belg die zich tot haar richt, is door verscheidene bronnen herkend als Abdellah Nouamane. Een gewezen militant van Shariah4Belgium uit Antwerpen, die in 2013 vertrok naar het front. Daar groeide hij uit tot een van de beruchtste Belgische Syriëstrijders, zeker nadat hij een ‘oorlogsverklaring’ aan het adres van ons land had geuit. “Alles in België gaat in de lucht”, zo sprak hij in augustus 2015 in een geluidsboodschap. “Bibliotheken, scholen, ziekenhuizen… Wij houden geen rekening meer met onschuldige slachtoffers.”

‘Abu Jihad Al-Belgiki', zoals hij zich in Syrië liet noemen, was toen al bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld als lid van een terroristische groep. Later kwam daar nog eens vijf jaar bij voor plannen om een aanslag te plegen. Hij werd meerdere malen gesneuveld verklaard en zelfs zijn bloedeigen moeder – die intussen al jarenlang ijvert tegen radicalisering en voor de CD&V in de politiek is gegaan – geloofde daar uiteindelijk in. Tot er in maart van dit jaar onmiskenbare tekenen kwamen dat hij nog leefde. Geruchten wilden toen al dat de Koerden hem hadden gevat in het laatste IS-bolwerk Al-Baghouz, maar die lijken nu dus pas bevestigd geraakt.

Ontsnappingen

Of Nouamane zijn radicalisme ondertussen kwijtgeraakt is, valt niet af te leiden uit zijn korte verschijning voor de camera van CBS. Maar mensen die hem hebben gekend bij de Islamitische Staat, zeggen dat hij daar althans tot op het allerlaatste moment achter de bloeddorstige terreurgroep is blijven staan. Het Nederlandse meisje met wie hij in Syrië trouwde, de uit een Utrechtse misdaadfamilie afkomstige Youssra Chouiakh (21), zit al sedert maart in het beruchte gevangenenkamp van Al-Hol en zou nog steeds behoren tot de harde kern die de gewelddadige ideologie ook daar in leven houdt.

Of het geruststellend zou zijn dat Nouamane zit opgesloten, is nog maar de vraag. IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi riep zijn volgelingen deze week nog op om gevangenen te gaan bevrijden – wat zijn terreurgroep eerder al met succes in Irak heeft gedaan. Ingewijden zeggen aan Het Laatste Nieuws dat Nouamane vastzit in Derik. Daar was er in april al eens een grote uitbraakpoging, waarvoor zelfs gevechtsvliegtuigen moesten worden uitgestuurd. En CBS kreeg beelden van een nieuwe poging te zien, die zich een week geleden voltrok. Een man die deed alsof hij aan het sterven was, lokte de cipiers toen in hun cel, waarop vele tientallen gevangenen voorbij twee hekkens konden geraken. Uiteindelijk zou iedereen wel weer zijn gevat, maar het incident bewijst wel weer dat ‘veilig achter de tralies’ een relatief begrip blijft in Syrië.