Direct naar artikelinhoud
Defensie

Belgisch leger krijgt ‘transitieteam’ om crisis te bezweren

Belgisch leger krijgt ‘transitieteam’ om crisis te bezweren
Beeld Tim Dirven

Een nieuw ‘transitieteam’ moet de crisis in het Belgisch leger bezweren. De chef van de landmacht, generaal Marc Thys, krijgt de leiding ervan. Zijn voornaamste opdracht: de leegloop van de krijgsmacht stoppen.

In een bericht op zijn Facebook-pagina meldt legerbaas Marc Compernol de oprichting van het team. 

Generaal Thys wordt daarin bijgestaan door generaal Jan Hennes van de dienst human resources, generaal Geert Laire, de ex-commandant van de medische component, en generaal Henk Robberecht, die inspecteur-generaal is. Samen moeten zij het leger “door deze uitdagende periode” helpen. Thys wordt voltijds aangesteld. Hij staat te boek als een vernieuwer.

Rekrutering

Het Belgisch leger zit in de penarie. De legerleiding vraagt deze legislatuur 2,4 miljard euro extra om de werking te garanderen. Dit geld moet in de eerste plaats dienen om de rekrutering te verbeteren. De komende jaren verliest het leger zowat 40 procent van zijn personeel door pensionering. Dit verlies opvangen, wordt bijzonder lastig. Zeker omdat steeds meer militairen hun helm vroegtijdig over de haag gooien. Vaak zijn ze teleurgesteld over de moeilijke werkomstandigheden.

Tegelijk moeten de kazernes vernieuwd worden en de aankoopcontracten van het pas aangeschafte materiaal afbetaald worden. Het gaat dan onder meer om gevechtsvliegtuigen (de F-35’s), drones, fregatten en mijnenjagers. Binnen het leger leeft de vrees dat een toekomstige federale regering de geldkraan dichthoudt en geen extra middelen voorziet. Dan komt de afbetaling van het nieuwe materiaal (in totaal gaat het om een bedrag van liefst 9,2 miljard euro) in het gedrang.

Niet onder indruk

De ACMP, de grootste legervakbond, is niet onder de indruk van het transitieteam. “De ACMP vindt dat er wezenlijke veranderingen nodig zijn. Maar de vakbond is van mening dat hiervoor veel beter een externe crisismanager aangewezen wordt. Iemand die zijn sporen al verdiend heeft. Maar vooral iemand die onbevooroordeeld en met een frisse blik de problemen te lijf kan gaan. En die ook niet ‘schatplichtig’ is aan andere generaals die hoger in rang of anciënniteit zijn”, luidt het.