Direct naar artikelinhoud
LeroyUpdate

‘Leroy had in juli al sollicitatie KPN, dus voor verkoop van aandelen’

Dominique Leroy had vrijdag haar laatste dag bij Proximus.Beeld REUTERS

Er rijzen steeds meer vraagtekens rond de aanstelling van Dominique Leroy als de nieuwe CEO van het Nederlandse telecombedrijf KPN. Volgens de Nederlandse krant NRC zou Leroy al in juni gecontacteerd zijn door KPN, ruim een maand voordat ze haar aandelen bij Proximus verkocht. De Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters VEB wil dat de aandeelhoudersvergadering van 28 oktober uitgesteld wordt. 

en

Eind juni heeft het Nederlandse telecombedrijf KPN Dominique Leroy voor het eerst benaderd. Leroy, op dat moment als CEO bij Proximus nog aan het onderhandelen over de vernieuwing van haar contract, houdt in eerste instantie de boot af. Eind juli volgt dan toch een gesprek. Een gesprek dat meteen de allure van een sollicitatie had. Dat schrijft de Nederlandse krant NRC op basis van een hooggeplaatste bron binnen KPN.

Dat is bijzonder relevante informatie, want op 25 juli heeft Leroy de opdracht gegeven om per 1 augustus, de eerst mogelijke verkoopdatum, 10.840 Proximus-aandelen ter waarde van ruim 285.000 euro van de hand te doen. Naar die transactie loopt een onderzoek van beurswaakhond FSMA, omdat Leroy gezien de timing mogelijk met voorkennis handelde: ze had kunnen voorzien dat haar vertrek een impact op de beurskoers van Proximus zou hebben. Donderdag viel het Brusselse parket zelfs binnen bij Proximus en gebeurde er een huiszoeking in de privéwoonst van Leroy. Nog volgens NRC heeft Leroy tijdens haar gesprekken met KPN nooit melding gemaakt van die verkoop.

Leg al die elementen bij elkaar en het lijkt erop dat de aanstelling van Leroy, die voorzien is voor 1 december, beter met potlood in de agenda geschreven wordt. De Nederlandse Vereniging voor Effectenbezitters VEB vindt in ieder geval dat de bijzondere aandeelhoudersvergadering van KPN, die gepland staat op 28 oktober, moet worden uitgesteld. Op die vergadering zou Leroy in dialoog gaan met de aandeelhouders, waarop de weg vrij is voor de raad van commissarissen om de nieuwe CEO te benoemen.

“Maar eerst moet er duidelijkheid komen over het onderzoek”, zegt VEB-directeur Paul Koster. “Deze kwestie moet uitgeklaard zijn, anders kan Leroy op 1 december niet beginnen. Je wil als KPN, dat als bedrijf voor een zeer zware opdracht staat, een onbevlekte CEO. Niet eentje die in België nog een juridische affaire heeft lopen.” 

Bijzondere actie

Of Leroy dan überhaupt nog wel in aanmerking kan komen voor de functie van KPN-CEO, laat Koster in het midden. “Ik denk wel dat de raad van commissarissen zich moet afvragen of ze wel de juiste vragen gesteld heeft tijdens de selectieprocedure. En wat Leroy betreft: ze mag dan nog erg capabel zijn, je wil dat een CEO ook een goed beoordelingsvermogen heeft. Zelfs als ze bij de verkoop van haar aandelen nog niet beslist had om naar KPN te trekken, dan nog had ze mogen inschatten wat dat zou betekenen wanneer ze het wél zou doen. De bedrijfscultuur hier is toch iets calvinistischer in Nederland dan in België. Je mag verwachten van iemand die op CEO-niveau opereert dat ze daar bij stilstaat.”

En net dat is iets waar CEO’s in het algeheel veel minder bij nadenken, zegt Herman Daems. Als huidig voorzitter van BNP Paribas Fortis en gewezen bestuurder van onder meer de Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv, Barco en Telenet zag hij al heel wat bestuurskamers. “En ik kan u zeggen: het is zeker niet ongebruikelijk dat CEO’s niet de link leggen tussen hun aanwezigheid in het bedrijf en de beurskoers. Ik kan me dan ook perfect indenken dat heel dit verhaal berust op misverstanden en misinterpretaties.”

Een zienswijze die  Frank Jan De Graaf, professor corporate governance aan de Hogeschool van Amsterdam, geneigd is om te volgen. “Ik zie voorlopig geen aanwijzingen dat er kwaad opzet in het spel is”, zegt hij voorzichtig. “Een grote economische rationale lijkt er alvast niet te zijn. Leroy ‘won’ amper 6.000 euro met deze transactie.” De Graaf ziet maar één groot vraagteken: de huiszoeking. “Dat is toch wel een extreem zwaar middel. Ofwel zal blijken dat dit een buitensporige actie is van de Belgische justitie, ofwel is er meer aan de hand dan we nu weten. Het is zowel in het belang van KPN als dat van Leroy, wier reputatie hier gigantisch onder lijdt, dat dat snel duidelijk wordt.”

Daems loopt daar alvast op vooruit. “Leroy is een van de beste managers die België gehad heeft. Het zou heel dom zijn van KPN om nu van haar aanstelling af te zien. Samen met KPN-voorzitter Duco Sickinghe kan ze een gouden team  vormen om van KPN iets nieuws te maken.”

Laatste dag

Bij KPN en Proximus wordt er niet ingegaan op de nieuwe ontwikkelingen. Het was vrijdag Leroys laatste dag bij Proximus. Als afscheidscadeau kreeg ze een ‘golden book’ mee, met daarin bedankwoordjes van de werknemers.

Politieke onduidelijkheid weegt op aanduiding opvolger

Na het vertrek van Dominique Leroy moet de raad van bestuur van Proximus op zoek naar een nieuwe CEO. Die heeft daarvoor het headhuntersbureau Russel Reynolds in de arm genomen. De opdracht wordt fors bemoeilijkt door de politieke onduidelijkheid.

Zo is het mandaat van vijf van de zes politiek benoemde leden in het bestuur eigenlijk al sinds april afgelopen. Omdat de regering toen al in lopende zaken was, werd hun termijn met een jaar verlengd. Enkel van Open Vld’er Karel De Gucht is het oorspronkelijke bestuursmandaat is nog geldig. De CEO zal dus worden aangesteld door een groep die in de lente (deels) wordt vervangen door de nieuwe federale regering.

Bovendien zal de rol van Proximus als overheidsbedrijf straks ook op de federale onderhandelingstafel komen. Cruciale vraag: wordt het bedrijf verder geprivatiseerd? Onmogelijk te zeggen welke kant het zal opgaan, maar het maakt dat de krijtlijnen waarbinnen de nieuwe CEO moet spelen de komende maanden nog sterk kunnen gaan schuiven. (RW)