Trump waarschuwt bedrijven met verhuisplannen voor hoge importbelastingen

Amerikaanse bedrijven die hun productie verplaatsen naar lageloonlanden, mogen opvallend hoge importheffingen verwachten wanneer ze hun producten vervolgens weer in de Verenigde Staten willen verkopen. Dat heeft de Amerikaanse president-elect Donald Trump gezegd in een tweet. Ondertussen belandde Trump op Twitter ook in een discussie met de Amerikaanse acteur Alec Baldwin, over diens imitatie van Trump in Saturday Night Live.
AFP or licensors

In een serie tweets herhaalde Trump dat de nieuwe Amerikaanse regering de belasting- en regeldruk op ondernemers flink gaat verlagen. Maar een bedrijf dat de VSĀ de rug toekeert om een fabriek te gaan bouwen in een ander land, moet niet denken dat hij zijn product zomaar terug in de Verenigde Staten kan komen verkopen, waarschuwde de president-elect. Trump zou die bedrijven een importtaks van maar liefst 35 procent willen opleggen. Hij spoort bedrijven dus aan die "dure fout" niet te maken.

(Lees verder onder tweets)

Trump beloofde tijdens de verkiezingscampagne al dat hij de Amerikaanse "maakindustrie" nieuw leven wil inblazen. Bedrijven moeten met onder meer belastingvoordelen worden verleid hun producten in de VS te gaan maken. Ook wil hij uit handelsverdragen stappen die de import van buitenlandse producten goedkoper maken.

Daarnaast probeert Trump individuele Amerikaanse bedrijven aan te spreken op hun vaderlandsliefde. Zo deed de aankomende president onlangs een dringend beroep op Apple, dat zijn smartphones en tablets hoofdzakelijk in China laat produceren, om ook een fabriek in de VS te openen.

Saturday Night Live

Intussen heeft Trump zich op Twitter ook opnieuw negatief uitgelaten over de NBC-talkshow Saturday Night Live. De Amerikaanse acteur Alec Baldwin imiteert Trump namelijk regelmatig in de populaire comedy show, maar daar kan de president-elect blijkbaar niet mee lachen. De show is volgens Trump "volledig bevooroordeeld en niet grappig". Baldwins imitatie kan bovendien "niet slechter", tweet hij.

Baldwin zelf reageerde meteen op de kritiek en tweette het volgende: "Geef je belastingsaangiften vrij en ik stop ermee."

(Lees verder onder de tweets)
Ā 

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse acteur en de toekomstige president in een Twitterrel belanden over Baldwins imitaties. In oktober en november uitte Trump op Twitter al eens zijn ongenoegen over Saturday Night Live.

In de sketch van afgelopen zaterdag kon Trump zijn aandacht zogezegd niet bij een veiligheidsbriefing houden, omdat hij te druk bezig was met het retweeten van willekeurige Amerikanen. En dat tot grote frustratie van zijn assistente en de agenten van de veiligheidsdiensten.

Meest gelezen