Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Stijging van zeeniveau verloopt steeds sneller: mogelijk tot 60 à 110 cm tegen 2100

Beeld ter illustratie.Beeld Shutterstock

Als er geen inspanningen worden geleverd om de uitstoot van broeikasgassen verder terug te dringen, dan dreigt het zeeniveau tegen het jaar 2100 met 60 tot 110 centimeter te stijgen. Dat blijkt uit een rapport van het IPCC, het VN-panel van klimaatexperts, over de oceanen en de cryosfeer (de met ijs en sneeuw bedekte plaatsen).

Drie jaar lang hebben meer dan honderd wetenschappers meegewerkt aan het onderzoek over oceanen en de “cryosfeer”, de bevroren wereld. Ze bundelden zevenduizend studies en verwerkten tienduizenden commentaren. De afgelopen dagen is druk vergaderd over de tekst van de samenvatting.

De boodschap is nu duidelijk: verlaag de CO2-uitstoot drastisch, of we zullen overspoeld worden door het water. Gletsjers verdwijnen, rivieren drogen op en zeeleven sterft. Volgens de onderzoekers kan de zeespiegel met een meter stijgen binnen nu en 80 jaar, als er niets gebeurd.

Een radicale omslag kan nog enig effect hebben, concluderen de wetenschappers, maar doe niets en “elke wereldburger zal iets merken van deze veranderingen”, zegt oceanograaf Michael Meredith tegen persbureau Reuters. “Maar we hebben een keuze. De toekomst staat niet in steen gebeiteld.”

Niet alleen de zeespiegelstijging wordt een probleem, ook de drinkwatervoorziening kan droogvallen. Bijvoorbeeld in Azië, waar duizenden mensen voor drinkwater afhankelijk zijn van gletsjers in de Himalaya die nu drastisch krimpen. Door het ontdooien van de permafrost kunnen broeikasgassen vrijkomen die de opwarming van de aarde alleen maar versnellen.

Het IPCC luidde eerder de noodklok over de stijging van de temperatuur en het landgebruik op aarde. Dit rapport over oceanen en de ‘cryosfeer’, de bevroren wereld, is het derde en laatste in de reeks.

WWF: ‘Ook België dreigt gevolgen van stijgende zeespiegel te voelen’

WWF zegt in een reactie dat ook België de gevolgen dreigt te voelen van een stijging van het zeeniveau. Aan de Belgische kust is het zeewater de laatste vijftig jaar al met meer dan 10 cm gestegen, zo klinkt het.

De organisatie vindt daarom dat er in de kustregio meer plaats moet worden vrijgemaakt voor natuur. “De bebouwing die de kustlijn fixeert en het kustlandschap zoals we het nu kennen, zal opgeslokt worden door de stijgende zeespiegel. Tenzij we ruimte creëren voor de natuur, zodat de kust mee kan evolueren met die stijgende zeespiegel en landinwaarts kan verschuiven”, zo reageert Sarah Vanden Eede, beleidsmedewerker oceaan van WWF-België. “België moet de inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan, opvoeren en de veerkracht van de kust tegen zeespiegelstijging verhogen door de natuurlijke kustverdedigingsdynamiek te herstellen waarin polders, duinen, stranden en zandbanken de hoofdrol spelen.”