Direct naar artikelinhoud
Oekraïne-gate

Trump ontkent druk op Oekraïense president om onderzoek naar Biden te starten

Donald Trump tijdens zijn persconferentie vanavond.Beeld AFP

Amerikaans president Donald Trump heeft een persconferentie gegeven over zijn telefoongesprek met de Oekraïense president Zelensky. Daarin vroeg hij naar een onderzoek naar zijn Democratische opponent Joe Biden. Voor de Democraten reden om de ‘impeachment’-procedure in gang te zetten tegen Trump. Volgens Trump is de aandacht voor het gesprek disproportioneel. Zopas werd ook de klacht van de klokkenluider die aan de basis lag van ‘Oekraïne-gate’ overgemaakt aan het Congres. Herlees hier het verloop van de bewogen dag.

Live

  1. Einde liveblog

    Daarmee sluiten we dit liveblog af. Krijg als eerste een bericht bij een nieuwe ontwikkeling: download onze app.

  2. Einde persconferentie

    Trump sluit de persconferentie af. De Amerikaanse president gebruikte zijn traditionele verdediging door de Democraten en de pers aan te vallen, die met 'fake news' en 'hoaxes" de president - en bij uitbreiding het hele land - in diskrediet brengen. Maar Trump houdt vol dat alles "perfect" liep in zijn contacten met Zelensky. Uit zijn telefoontje bleek echter duidelijk dat hij wel degelijk om een onderzoek naar Joe Biden had gevraagd.

  3. Volgens Trump gaf Oekraïne wel goedkeuring voor de vrijgave van het volledige gesprek

    "We hebben met Oekraïne gesproken over het vrijgeven van de transcriptie. Zij zeiden: 'Het is zo'n onschuldige conversatie geweest, die kan je vrijgeven.'" Daarmee spreekt Trump de laatste versie van de feiten van Zelensky tegen. De Oekraïense president liet eerder vanavond immers weten dat hij niet op de hoogte was van het feit dat een weergave van het volledige gesprek zou worden vrijgegeven. Hij dacht dat enkel de Amerikaanse kant van het gesprek zou worden vrijgegeven.

  4. Pompeo en Mnuchin nemen het woord

    Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en minister van Financiën Steve Mnuchin betreden het podium en nemen het woord.

    Beeld AFP
  5. Trump: 'Er was geen quid pro quo'

    Volgens Trump was er geen sprake van 'quid pro quo' in zijn gesprek met Zelensky: volgens de president vroeg hij niet om een gunst in ruil voor militaire steun aan Oekraïne. Daarmee volgt hij de lijn die verschillende Republikeinen vandaag al uitzetten. Al waren er ook verschillende Republikeinen die de vrijgegeven transcriptie "problematisch" noemden voor Trump.

    Trump beweert ook, zonder daarvoor bewijs te geven, dat zijn voorganger Barack Obama 'dirt' over hem gevraagd zou hebben aan buitenlandse leiders.

    Beeld AP
  6. Tijd voor de vragenronde

    Na zo'n twintig minuten te hebben gepraat, is het tijd voor de vragenronde.

  7. 'Trump gebruikt persconferentie om vrijuit te kunnen praten'

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. Trump wil alle gesprekken met Zelensky vrijgeven

    Trump is bereid om de transcriptie van een ander gesprek dat hij met Zelensky had vrij te geven, net als gesprekken tussen vicepresident Mike Pence en Zelensky. "Ik zou jullie heel wat tijd kunnen besparen: ze (de gesprekken) zijn allemaal perfect."

    Twitter bericht wordt geladen...

  9. 'Impeachment voor een mooi telefoongesprek?'

    Volgens Trump brachten de Democraten het nieuws over de klokkenluider en Oekraïne bewust de afgelopen dagen naar buiten, op het moment dat de Algemene Vergadering van de VN plaatsvond. De Democraten hebben "deze hoax" gelanceerd tijdens de VN-top in New York "om de aandacht af te leiden van zijn verwezenlijkingen", beweert Trump.

    "De heksenjacht gaat door. Maar voor dit? Impeachment voor een mooi telefoongesprek?"

    "Het is erg wat de Democraten met dit land doen", voegt Trump eraan toe.

    Beeld AFP
  10. Persconferentie zou weleens tijdje kunnen duren

    Volgens een medewerker van Het Witte Huis zou Trump absoluut niet te spreken zijn over de berichtgeving rond de transcriptie en de klokkenluider. De persconferentie zou weleens lang kunnen duren.

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. Trump haalt nog eens uit naar The Washington Post over 'fake news'

    Trump haalt uit naar The Washington Post. Die krant had bericht dat het hoofd van de inlichtingendiensten, Joseph Maguire, gedreigd zou hebben ontslag te nemen als het Witte Huis hem zou tegenhouden om te getuigen over de klokkenluider. Een bericht dat intussen is tegengesproken door zowel het Witte Huis als door Maguire zelf. 'Fake news', oordeelt Trump.

    Beeld REUTERS
  12. 'Heb Zelensky niet onder druk gezet'

    Trump benadrukt dat hij Zelensky op geen enkel moment onder druk heeft gezet. "Dat is allemaal een hoax." Nochtans toont de transcriptie aan dat Trump Zelensky om "een gunst" vroeg.

  13. Trump herhaalt dat hij volledige transparantie wil

    Trump herhaalt wat hij zonet al tweette, namelijk dat hij zoveel mogelijk transparantie wil. Zowel van de klokkenluider als van Joe Biden, die "miljoenen en miljoenen dollars" zou hebben laten wegvloeien.

  14. Trump begint aan persconferentie

    Trump begint aan zijn persconferentie, met een lange uiteenzetting over de Algemene Vergadering van de VN de voorbije dagen. Hij somt op met welke landen hij heeft samengezeten.

    Beeld AP
  15. Trump laat op zich wachten

    De persconferentie van president Trump zou elk moment moeten beginnen, maar voorlopig laat hij op zich wachten.

  16. Informatie van klokkenluider overgemaakt aan Congres

    De informatie van de klokkenluider is overgemaakt aan de bevoegde parlementaire commissie. Dat bevestigt de voorzitter van die commissie, Richard Burr. De klacht wordt op dit moment geanalyseerd.

  17. Trump wil transparantie bieden over 'zogenoemde klokkenluider'

    "Ik heb Kevin McCarthy, de voorzitter van de Republikeinse partij, en alle Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden gezegd dat ik mijn volledige steun geef aan transparantie over de informatie van de zogenoemde klokkenluider", zegt Trump op Twitter. Maar, voegt hij eraan toe, "ik dring ook aan op transparantie van Joe Biden en zijn zoon Hunter over de miljoenen dollars die snel uit Oekraïne en China gehaald zijn".

    Twitter bericht wordt geladen...

  18. Trump op komst

    De Amerikaanse president kan elk moment aan zijn persconferentie beginnen. Het persmoment komt er na een bewogen dag, waarin de transcripties van Trumps telefoongesprek met Oekraïens president Zelensky werden vrijgegeven. Dat wordt ongetwijfeld een van de focuspunten zo meteen.

  19. Zelensky dacht dat enkel Trumps woorden zouden worden vrijgegeven

    De Oekraïense president Zelensky dacht dat het Witte Huis enkel Trumps deel van hun gesprek zou vrijgeven, zei hij aan journalisten. Nochtans zou het Witte Huis herhaaldelijk om Oekraïnes toestemming hebben gevraagd om de transcriptie vrij te geven.

  20. Hoofd inlichtingendienst ontkent dat hij dreigde met ontslag

    Ook Joseph Maguire, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst, ontkent dat hij gedreigd heeft om op te stappen als het Witte Huis zijn getuigenis over de klacht van de klokkenluider zou proberen tegenhouden. Dat had The Washington Post eerder bericht.

  21. Witte Huis ontkent dat hoofd inlichtingendienst dreigde op te stappen

    Volgens het Witte Huis klopt het niet dat het hoofd van de inlichtingendienst met zijn ontslag zou hebben gedreigd, zoals The Washington Post berichtte.

  22. Klacht klokkenluider komende uur overgemaakt aan Congres

    De klacht van de klokkenluider, die de hetze rond het gesprek tussen Donald Trump en zijn Oekraïense collega Zelensky in gang zette, wordt binnen dit en een uur overgemaakt aan de commissie-inlichtingendiensten van het Congres. Op hetzelfde moment geeft Trump een persconferentie.

  23. Hoofd inlichtingendienst dreigde op te stappen als Witte Huis getuigenis klokkenluider probeerde tegen te houden

    Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst, Joseph Maguire, heeft volgens The Washington Post gedreigd om op te stappen als het Witte Huis zijn getuigenis over de klacht van de klokkenluider zou proberen tegenhouden.

    Beeld Getty Images
  24. Biden roept Congres op om 'Trump ter verantwoording te roepen'

    Joe Biden heeft voor het eerst gereageerd op de vrijgegeven transcriptie van het gesprek tussen Trump en Zelensky. Volgens Biden is Trumps vraag aan Oekraïne "een belediging voor elke Amerikaan en voor de waarden waar ons land op gebouwd is".

    De Democratische presidentskandidaat roept het Congres op om Trumps daden te blijven onderzoeken, maar in zijn mededeling verwijst Biden geen enkele keer naar impeachment. "Het Congres moet de waarheid blijven achterhalen en snel actie ondernemen om Donald Trump ter verantwoording te roepen."

    Beeld AFP
  25. ‘Uiteindelijk zal kiezer beslissen’

    ‘‘De kans is groot dat uiteindelijk niet het Congres maar de Amerikaanse kiezers zullen beslissen of deze VS-president wordt afgezet, of niet’’, schrijft De  Morgen-buitenlandjournalist Maarten Rabaey in zijn standpunt. ‘‘Meer dan een juridische strijd is de presidentiële campagne in aanloop naar november volgend jaar nu al een cultuuroorlog, voor of tegen Donald Trump.’’

  26. Trump: 'Pelosi is opgeschoven naar radicaal links'

    Volgens Trump is Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, "helemaal opgeschoven naar radicaal links". "Wat mij betreft is Nancy Pelosi helaas geen voorzitter meer", klonk het.

    Beeld AP
  27. Zelensky: 'Voelde me niet onder druk gezet'

    Oekraïens president Volodymyr Zelenskiy "voelde zich niet onder druk gezet" door Trump om Joe Biden te onderzoeken. Zelensky voegde eraan toe dat hij zich niet wil mengen in de Amerikaanse verkiezingen. Volgens de Oekraïener was zijn gesprek met Trump "normaal", en hadden ze het over "allerlei thema's".

  28. Trump probeert aandacht af te leiden naar annexatie Krim

    Trump probeert de aandacht van zijn gesprek met Zelensky af te leiden door te verwijzen naar de Russische annexatie van de Krim, die plaatsvond tijdens het presidentschap van zijn voorganger Barack Obama.

  29. Trump zit samen met Oekraïense president

    Temidden van alle oproer over hun telefoongesprek zitten de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Oekraïense collega Zelensky samen, in de marge van de Algemene Vergadering van de VN. "Het is beter om op tv te zijn dan aan de telefoon", grapte Zelensky.

    Twitter bericht wordt geladen...

  30. ‘Misschien wil Trump niets liever dan impeachment’

    Nu de Democraten de eerste stappen naar een impeachmentprocedure zetten, duikt een nieuwe hypothese op: zou het kunnen dat Trump niets liever wil? Het is niet zo gek als het klinkt, schrijft New York Times-columnist Ross Douthat. 

    Beeld AFP
  31. Wat deden Joe Biden en zijn zoon in Oekraïne?

    Of de president van Oekraïne een corruptieonderzoek kan instellen naar de zoon van Joe Biden. Met dat verzoek heeft president Trump zich een afzettingsprocedure op de hals gehaald, met een hoofdrol voor Oekraïne. Wat is er bekend over de activiteiten van de familie Biden in het Oost-Europese land?

  32. Witte Huis stuurde Trumps debatfiches over telefoontje per ongeluk naar democraten

    Het Witte Huis stuurde zonet een interne reminder om altijd goed de ontvangers van Witte Huis-mails te controleren. Die reminder komt er nadat het Witte Huis vanmorgen debatfiches over het gesprek tussen Trump en Zelensky, bedoeld voor de Republikeinen, per abuis ook naar de Democraten gestuurd had.

    Die debatfiches moedigden Trumps bondgenoten aan om te argumenteren dat er geen directe  'quid pro quo' - 'voor wat hoort wat' in de transcriptie onthuld wordt, en dat de klacht van de klokkenluider 'volgens het boekje' werd afgehandeld.

    Nadat het Witte Huis de fout inzag, probeerde het nog uit alle macht de mail terug te roepen. Maar vanzelfsprekend was het daar een beetje te laat voor.

    Twitter bericht wordt geladen...

  33. Sommige Republikeinen bezorgd over vrijgeven transcriptie: 'Enorme fout'

    Niet alle Republikeinen zijn even opgezet met het feit dat het Witte Huis de transcriptie van het gesprek heeft vrijgegeven. Enkele Republikeinse senatoren noemen de demarche "een enorme fout", meldt The Washington Post.

  34. Leider van Democraten in Senaat noemt vrijgave transcriptie telefoongesprek "onvoldoende"

    Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, noemt de vrijgave van de transcriptie van het telefoongesprek tussen president Donald Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodomir Zelensky "onvoldoende". "Het zal onze bezorgdheden en de bezorgdheden van het publiek niet verzachten", zo zei Schumer. Volgens de topdemocraat had Trump naar verluidt verschillende telefoongesprekken met Zelensky tijdens de zomer.

    "Zijn regering heeft een welverdiende reputatie van oneerlijkheid, verdraaide feiten en onvolledige onthulling van openbare publicaties", aldus Schumer. Hij deed een oproep dat de klokkenluider die op het 'problematische' telefoongesprek tussen Trump en Zelensky had gewezen, zou kunnen getuigen zonder "intimidatie". "We moeten de volledige, onbewerkte klacht van de klokkenluider kunnen zien", luidde het.

    Beeld Photo News
  35. Democraten willen klokkenluider onder ede horen

    De Democraten willen de klokkenluider in het Congres horen, onder ede. Volgens Adam Schiff, de Democratische voorzitter van de parlementaire commissie naar de inlichtingendiensten, is de man zeker bereid om in het parlement te komen getuigen.

  36. 'Trump communiceert als maffiabaas'

    Adam Schiff, de Democratische voorzitter van de parlementaire commissie over de inlichtingendiensten, vergelijkt Trumps gesprek met de Oekraïense president met "een klassieke maffia-achtige bedreiging van een buitenlandse leider". "Dit is hoe een maffiabaas praat", zegt Schiff, "en het is duidelijk dat de Oekraïense president precies begrijpt wat van hem verwacht wordt.

    Twitter bericht wordt geladen...

  37. Democratische presidentskandidaten vragen meer transparantie

    Verschillende Democratische presidentskandidaten hebben gereageerd op de transcriptie die het Witte Huis heeft vrijgegeven. Zoals eerder gezegd gaat het om een samenvatting van het gesprek tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Oekraïense collega Zelensky, waarbij bepaalde passages uit de conversatie werden weggelaten. Democraten als Kamala Harris en Bernie Sanders vragen nu om meer transparantie. 

    Harris eist dat minister van Justitie William Barr naar het Congres komt en antwoordt op de vraag of het Witte Huis hem ooit gevraagd heeft om iemand te onderzoeken. Die vraag stelde Harris hem al in mei, maar toen kreeg ze geen antwoord. Nu wil ze wel een antwoord, en wel onder ede.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  38. Verbazing dat Witte Huis transcriptie vrijgaf

    Er duiken heel wat verbaasde reacties op over het feit dat het Witte Huis de transcriptie van het gesprek tussen Trump en Zelensky dan toch heeft vrijgegeven, 'er blijkbaar vanuit gaand dat dit goed zou afstralen op de president'.

  39. Trumps trouwste bondgenoten bogen zich vanmorgen samen over transcriptie

    Volgens The Washington Post werden enkele van Trumps trouwste bondgenoten in het Congres vanmorgen in het Witte Huis uitgenodigd om de transcriptie onder de loep te nemen voor die werd vrijgegeven.


    Twitter bericht wordt geladen...

  40. Republikeins boegbeeld Romney noemt transcriptie 'zorgwekkend'

    Mitt Romney, Republikeins senator en voormalig presidentskandidaat, noemt de transcriptie van Trumps gesprek 'zorgwekkend'. "Mijn reactie is dezelfde als een paar dagen geleden, namelijk dat dit ernstig problematisch is, en dat we zullen zien waar dit toe leidt."

    Mitt Romney .Beeld AFP
  41. Transcriptie is samenvatting gesprek

    Het document dat het Witte Huis heeft vrijgegeven is geen letterlijke weergave van het gesprek tussen Trump en Zelensky. Het gaat om een samenvatting: bepaalde passages zijn weggelaten, op momenten dat de conversatie in de richting van een onderzoek naar Joe Biden lijkt te gaan.

  42. Trump zou om Biden-onderzoek gevraagd hebben in ruil voor militaire steun

    Uit de transcriptie blijkt dat Zelensky om militaire steun vraagt, waarna Trump reageert met '...maar ik zou willen dat je ons een plezier doet'. Dat lijkt Trumps vraag om een onderzoek naar Biden rechtstreeks te verbinden met de Oekraïense vraag naar militaire steun. Verschillende Amerikaanse media spreken over een zogenoemde 'quid pro quo', een 'voor wat hoort wat'. Anders gezegd: 'Als jij iets nodig hebt, heb ik eerst een gunst nodig.'

    Twitter bericht wordt geladen...

  43. Trump beweert onterecht dat gesprek met Zelensky 'betekenisloos telefoontje' was

    In een eerste reactie zegt Trump dat het gesprek met Zelensky 'a nothing call' was, een 'betekenisloos telefoontje'. Nochtans toont de vrijgegeven transcriptie duidelijk aan dat Trump een mogelijk onderzoek naar Joe Biden ter sprake bracht in een gesprek over militaire steun aan Oekraïne.

    Twitter bericht wordt geladen...

  44. Lees hier de transcriptie

    Lees de transcriptie van het gesprek tussen Trump en de Oekraïense president hier.

  45. Trump geeft gesprek met Zelensky vrij

    President Trump heeft in een telefoongesprek in juli zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelensky gevraagd of de voormalige vicepresident Joe Biden destijds een onderzoek heeft getorpedeerd naar een onderneming waar diens zoon werkte. Dit staat in een samenvatting van het onderhoud die de Amerikaanse regering heeft vrijgegeven.

Trump ontkent druk op Oekraïense president om onderzoek naar Biden te starten
Beeld REUTERS