Direct naar artikelinhoud
Thomas Cook

Alle Thomas Cook-reizen worden geannuleerd: Garantiefonds betaalt kosten terug

Alle Thomas Cook-reizen worden geannuleerd: Garantiefonds betaalt kosten terug
Beeld BELGA

Alle reizen die nog bij Thomas Cook in België geboekt waren, worden geannuleerd. Dat bevestigt het Garantiefonds Reizen, na een gesprek met de curatoren van de failliet verklaarde vennootschappen van Thomas Cook in België.

en

Wie een reis had geboekt, zal dus niet kunnen vertrekken, aldus Mark De Vriendt, de directeur van het garantiefonds. De getroffen klanten kunnen online een claim indienen bij het fonds; ze zullen dan terugbetaald worden. “De curatoren van de failliet verklaarde vennootschappen van Thomas Cook hebben alle toekomstige reizen geannuleerd”, staat er intussen ook te lezen op de website van het Garantiefonds Reizen.

Hans De Meyer, een van de drie curatoren van die vennootschappen, bevestigt. “We hebben besloten alle reizen te annuleren. Er zal geen reis nog doorgaan via Thomas Cook”, zegt hij. “Het Garantiefonds neemt nu volledig over. Het zal de voorschotten terugbetalen. Ook de mensen die al een volledige reis betaald hebben, zullen hun geld terugkrijgen. De mensen die al vertrokken zijn, worden op een correcte manier teruggebracht.” De curator voegt nog toe dat “de reizigers er alle belang bij hebben om snel en efficiënt een claim in te dienen”.

Consumentenorganisatie Test Aankoop is tevreden dat er nu duidelijkheid is. “Dat is tenminste duidelijke taal. Nu weten de reizigers waar ze aan toen zijn”, tweet woordvoerder Simon November. 

Brussels Airlines

Brussels Airlines schrapte eerder vandaag al 105 in oktober geplande vluchten door het wegvallen van Thomas Cook. De geschrapte vluchten, van en naar typische vakantiebestemmingen zoals de Griekse eilanden en de Canarische Eilanden, werden vooral gevuld met vakantiegangers van Thomas Cook. Maar de beslissing heeft ook gevolgen voor zowat 3.500 passagiers van Brussels Airlines zelf, zegt woordvoerster Maaike Andries. Voor hen zal een oplossing worden gezocht, in de vorm van een alternatieve vlucht of een terugbetaling.

De woordvoerster preciseert dat de vluchten van en naar een aantal bestemmingen volledig worden stopgezet (zoals Rhodos, Djerba en Enfidha). Op andere bestemmingen wordt de frequentie verminderd. Nog volgens Brussels Airlines vertegenwoordigen de geschrapte vluchten maar 2 procent van alle vluchten van de maatschappij in die periode. 

Contract verbroken

Ook eerder vandaag hebben de curatoren van de vennootschappen van Thomas Cook die failliet verklaard zijn, aan de medewerkers laten weten dat hun contract verbroken wordt. “We gaan geen verderzetting doen van de activiteiten en geen (reis)producten ontwikkelen. Het is een ontmanteling van de vennootschappen zoals door de rechtbank gevraagd”, zei curator Hans De Meyer na afloop.

De Gentse ondernemingsrechtbank verklaarde woensdag drie vennootschappen van Thomas Cook failliet: Thomas Cook België, Thomas Cook Retail en Thomas Cook Financial Services. Voor de vierde vennootschap Thomas Cook Retail België wordt eind deze week of begin volgende week een WCO-aanvraag ingediend, in de hoop op een doorstart. Die vennootschap is met 501 medewerkers verantwoordelijk voor de Neckermann-kantoren en Thomas Cook-kantoren.

Er is nog veel onduidelijkheid bij het personeel van de failliete vennootschappen, verklaarde De Meyer donderdag na afloop van de vergadering. “De gemoederen waren redelijk onrustig. Ik heb de indruk dat er veel vragen waren die nog niet voldoende door de directie beantwoord waren.”