Direct naar artikelinhoud
China

‘Chinese 5G in België is gevaar voor NAVO’

Robert Strayer.Beeld Getty Images

Als 5G in ons land wordt uitgerold met Chinese netwerkinfrastructuur, dan zou dat mogelijk negatieve gevolgen hebben voor de NAVO. Dat heeft Robert Strayer, die bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk is voor cyberbeleid, gisteren gezegd tijdens een bezoek aan Brussel.

Strayer leidt het internationale lobbywerk van de Verenigde Staten rond 5G en is deze week in ons land om Europese en Belgische beleidsmakers ervan te overtuigen geen gebruik te maken van Chinese netwerkinfrastructuur – en met name die van de technologiegigant Huawei – voor het supersnelle mobiele internet. Omdat de Amerikanen Huawei verdenken van spionage voor de Chinese overheid, plaatsten ze het bedrijf halverwege mei op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven niet langer handel mogen voeren met de Chinese telecomgigant.

Zeker in ons land zou Huawei geweerd moeten worden, vindt Strayer. “De NAVO heeft zijn hoofdkwartier in België. We zouden bezorgd zijn als er 5G-netwerken met Huawei-producten in eender welk NAVO-land zouden zijn, maar zeker daar waar het hoofdkwartier is”, zei de hoge diplomaat. “Het zou bijvoorbeeld ons vermogen om troepenbewegingen te doen kunnen belemmeren, of onze vijanden in staat kunnen stellen inzichten te verwerven in onze NAVO-verdediging.”

Momenteel maken alle drie de telecomoperatoren in België gebruik van Chinese netwerkinfrastructuur: Proximus en Orange doen een beroep op Huawei, terwijl Telenet de technologie van ZTE gebruikt. Met welk bedrijf ze in zee zullen gaan voor 5G, hebben ze nog niet beslist. 

In ons land is het supersnelle mobiele internet ook nog niet voor meteen: door politiek gekibbel heeft de overheid zelfs het nodige spectrum nog niet geveild onder telecombedrijven.