Direct naar artikelinhoud
EU-Commissie

Kandidaten Europese Commissie afgewezen om belangenverstrengeling

Ursula von der Leyen in het Europees Parlement in Straatsburg.Beeld AP

Ursula von der Leyen is nog niet begonnen als voorzitter van de Europese Commissie of ze heeft al een probleem. Twee beoogde commissarissen zijn door de juridische commissie van het Europees Parlement afgewezen.

De financiële belangen van de Roemeense Rovana Plumb en de Hongaar Laszlo Trócsányi zijn volgens de juridische commissie niet verenigbaar met hun toppositie in Brussel. Zij hoopten respectievelijk de portefeuilles Transport en Uitbreiding onder hun hoede te krijgen.

Het oordeel van de parlementscommissie zet Von der Leyen onder grote druk. Als ze het negeert is de kans zeer groot dat het parlement eind deze maand haar hele commissie afkeurt. Wijziging van de portefeuilles van de omstreden kandidaten stuit weer op grote bezwaren van de andere kandidaat-commissarissen én de lidstaten. Het vervangen van de twee leidt tot ruzie met Roemenië en Hongarije.

Veel tijd heeft Von der Leyen niet. Volgende week starten de hoorzittingen in het parlement met de beoogde commissarissen, een stevige ondervraging van drie uur per persoon om te zien of de kandidaat geschikt is. Trócsányi stond voor dinsdagavond gepland, Plumb voor woensdag. Vooraf werden beiden al beschouwd als potentiële ‘sneuvelkandidaten’. 

Bij Plumb gaat het volgens betrokkenen om een lening van circa 200.000 euro die ze aan iemand in de toeristische sector van haar land moet terugbetalen. Dat maakt haar volgens de parlementscommissie kwetsbaar als commissaris voor Transport en Infrastructuur.

Bij Trócsányi plaatsten de parlementariërs vraagtekens bij een advocatenkantoor dat hij ooit heeft opgezet in Hongarije en zijn naam draagt. Onduidelijk is of hij daaruit inkomsten heeft. Betrokkenen beaamden dat bij het parlementsoordeel over de Hongaar mogelijk ook politieke motieven een rol speelden. Trócsányi was minister van Justitie in Hongarije en is nauw verbonden met de Hongaarse premier Viktor Orbán en diens Fidesz-partij, die volgens de EU de rechtsstaat ondermijnt.  Dat juist hij de portefeuille Uitbreiding kreeg (inclusief toezicht op de rechtsstaat in kandidaat-lidstaten) viel slecht in het parlement.