Direct naar artikelinhoud
Gerecht

20 jaar cel: moordenaar burgemeester Moeskroen krijgt lichtere straf dan gevraagd

Nathan Duponcheel.Beeld Photo News

Nathan Duponcheel is veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op de burgemeester van Moeskroen, Alfred Gadenne. Dat heeft het hof van assisen van Henegouwen zopas beslist. Duponcheel sneed in 2017 de keel over van de burgemeester, omdat hij meende dat die verantwoordelijk was voor het ontslag en de zelfmoord van zijn vader. Gisteren werd Duponcheel schuldig verklaard aan de moord. De advocaat-generaal had 27 jaar cel gevraagd.

en

Ingrid Godart, advocaat-generaal, vond geen verzachtende omstandigheden voor wat betreft het criterium van openbare veiligheid. Wat de ernst van de gepleegde daden betreft, rijst die vraag zelfs niet. “Hij legde een valstrik voor het slachtoffer, dat geen enkele kans had om te ontsnappen. Hij bereidde de feiten gedurende enkele maanden minutieus voor en sloeg een kwetsbaar persoon die met de rug naar hem toe stond.”

Het hof hield als verzachtende omstandigheid alsnog rekening met de jeugdige leeftijd van de dader, maar ook met de posttraumatische stress die hij kende na de zelfdoding van zijn vader. 

Zichzelf aangegeven

De feiten dateren van 11 september 2017, op het kerkhof van Lowingen, deelgemeente van Moeskroen. Duponcheel wachtte Alfred Gadenne die dag op op het kerkhof van Lowingen. Hij wist dat de burgemeester ’s avonds, zoals steeds, het kerkhof zou komen afsluiten. Duponcheel hield de burgemeester verantwoordelijk voor de zelfmoord van zijn vader. Die had zichzelf van het leven beroofd op 14 februari 2015, een paar weken nadat hij vernomen had dat de stad Moeskroen hem niet langer nodig zou hebben. Nathan trof het lichaam van zijn vader aan. 

Toen de burgemeester op het kerkhof aankwam om het hek te sluiten, deed hij alsof er een probleem was met het graf van zijn vader. Hij viel de burgemeester aan langs achter en sneed hem de keel over. Daarna pleegde hij enkele telefoontjes en verwittigde hij de hulpdiensten. Hij gaf zichzelf nadien aan bij de politie.