Direct naar artikelinhoud
WK wielrennen

Deen Mads Pedersen kroont zich tot wereldkampioen wielrennen

De Deen Mads Pedersen.Beeld Photo News

De Deen Mads Pedersen heeft zich verrassend tot wereldkampioen wielrennen gekroond in Yorkshire. De Deen haalde het na 261,8 kilometer tussen Leeds en Harrogate in een sprint met vier voor de Italiaan Matteo Trentin, de Zwitser Stefan Küng en de Italiaan Gianni Moscon.

en

Topfavoriet Mathieu van der Poel leek lange tijd op weg naar de wereldtitel. De Nederlander behoorde tot de kopgroep, maar moest op twaalf kilometer van het einde lossen door een hongerklop.

De 23-jarige Pedersen is de eerste Deen ooit die wereldkampioen wordt bij de mannen elite.

Domper voor de Belgen

Eerder in de race moest Philippe Gilbert met nog een 100 kilometer te gaan, opgeven. De 37-jarige Belg, links en rechts genoemd als kanshebber, kwam op een goeie 120 kilometer van de meet ten val en kon nadien niet meer aanknopen. Ook Remco Evenepoel, die Gilbert na zijn val bijstond, stapte uit de koers.

 Gilbert probeerde na zijn val op de regengladde wegen weer aansluiting te zoeken, maar slaagde hier niet helemaal in. Hij kreeg de hulp van Evenepoel, maar dat leverde niet het gewenste effect op. Ook de youngster moest hierop de wedstrijd staken. 

Iets later hield ook Tim Declercq het voor bekeken. De vijf Belgen, Tim Wellens, Yves Lampaert, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en Dylan Teuns, konden niets meer forceren. Van Avermaet finishte uiteindelijk op de achtste plaats.

Philippe Gilbert tijdens het WK wielrennen.Beeld BELGA
Lees nu
Beeld Photo News

Noodweer

De wereldtitelstrijd wielrennen op de weg ondervindt op alle mogelijke manieren hinder van het slechte weer in Yorkshire. De koers moest al worden ingekort, terwijl bij de finish alle fanzones met tv-schermen gesloten zijn. De tv-uitzending kan ook tijdelijk niet zoals normaal doorgaan omdat het vliegtuig dat de beelden vanaf de motor doorstraalt moet tanken.

Vanwege het slechte weer mag er geen ander vliegtuig opstijgen, meldt de internationale wielrenunie UCI. Een helikopter voor beelden vanuit de lucht was sowieso al niet opgestegen. Kijkers moeten het vanaf iets voor 14 uue stellen met beelden van de langs het parcours opgestelde vaste camera’s. 

Het noodweer in beeld.Beeld MCA
De regenboogtrui.Beeld BELGA