Direct naar artikelinhoud
Vlaams regeerakkoordUpdate

Vlaanderen stapt uit Unia, topvrouw reageert: ‘Belangrijk dat Vlaamse burger even goed beschermd blijft’

Vlaanderen stapt uit Unia, topvrouw reageert: ‘Belangrijk dat Vlaamse burger even goed beschermd blijft’
Beeld BELGA

De nieuwe Vlaamse regering stapt uit het interfederale gelijkekansencentrum Unia. Dat bevestigt N-VA-voorzitter Bart De Wever.

en

De beslissing zal voor het gelijkekansencentrum financiële gevolgen hebben. Unia wordt hoofdzakelijk gefinancierd door de federale overheid, de gewesten en de gemeenschappen. Vlaanderen is de eerste en enige regionale overheid die uit het centrum stapt.

Vanuit Vlaanderen ging er in 2015 een goede 800.000 euro naar het centrum. Dat is een kleine 10 procent van de totale financiering. 

De beslissing zorgt voor heel wat vragen, zowel bij het Unia-personeel als bij het publiek, zegt Unia-directeur Els Keytsman in een filmpje op Twitter. “Kan die met zijn vragen over racisme en discriminatie voortaan nog wel of niet bij Unia terecht?”  

Twitter bericht wordt geladen...

Vlaams instituut

N-VA ging de voorbije jaren stevig in de clinch met Unia. De partij pleitte in het verleden wel voor een Vlaamse variant van Unia. En die piste wordt nu ook verder bewandeld. “We willen zelf een gelijkekanseninstituut oprichten”, gaf De Wever te kennen op de persconferentie naar aanleiding van het Vlaams regeerakkoord.

Helemaal uit de lucht kwam de beslissing dan ook niet vallen, zegt Keytsman. “We weten hoe het Vlaams Blok (sic.) over ons denkt. We zijn nu eenmaal een instelling die strijdt tegen racisme en discriminatie. En we weten dat de N-VA liever Vlaamse instellingen heeft dan interfederale instellingen.”

Unia werd niet betrokken bij de Vlaamse beslissing, en werd er ook niet over op de hoogte gebracht, zegt Keytsman. “Het is ook heel onduidelijk waarom deze beslissing is genomen. We zijn nooit geëvalueerd. Aan het werk dat we verrichten kan het niet liggen”, maakt ze zich sterk.

Ideologische beslissing

De beslissing van de Vlaamse regering is voor Keytsman duidelijk een ideologische zet. Voor de burger is één overkoepelende instelling nochtans eenvoudiger dan een voor elke regio, stipt ze nog aan. Bovendien zal Unia volgens Keytsman ook na de Vlaamse terugtrekking nog actief blijven in Vlaanderen, voor federale zaken zoals hatespeech en hatecrime.

Keytsman gaat zo snel mogelijk contact opnemen met de Vlaamse meerderheidspartijen. “Het is heel belangrijk dat de expertise en de ervaring niet verloren gaat. Het is heel belangrijk dat de Vlaamse burger even goed beschermd blijft tegen ongelijkheid, tegen ongelijke kansen, tegen racisme en discriminatie als voorheen.”

Twitter bericht wordt geladen...