© BELGA

Tweehonderd banen bedreigd bij Mondelez: personeel legt werk neer

In de koekjesfabriek van Mondelez International in Herentals staan tweehonderd banen op de tocht. Drie productielijnen zouden gesloten worden. Het personeel heeft maandagavond het werk neergelegd, laat de liberale vakbond weten.

bap

In de koekjes- en chocoladefabriek in Herentals werken momenteel 1.019 mensen. De banen van tweehonderd werknemers staan door de besparingsronde op de helling. Mondelez International zou stoppen met drie productielijnen.

Met het transformatieplan “moet de concurrentiepositie van de fabriek verstevigd worden”, zegt het bedrijf. “Hoewel de koekjesfabriek de afgelopen jaren vooruitgang heeft geboekt, is ze nog steeds niet kostenefficiënt genoeg om het hoofd te bieden aan de hoge druk waarmee de industrie te kampen heeft. Om de fabriek klaar te stomen voor de uitdagingen van de toekomst en de concurrentiepositie te verstevigen, zou de koekjesfabriek in Herentals zich concentreren op en investeren in haar belangrijkste productielijnen. Mondelez International is ervan overtuigd dat de implementatie van die transformatie zou kunnen plaatsvinden dankzij de natuurlijke afvloeiing van een deel van de werknemers in de koekjesfabriek middels het Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag (SWT).”

Er is ook een investering van 10 miljoen euro gepland om de productie van merken TUC, Prince, Pim’s en Bastogne hoog te houden.

“Deze voorgestelde transformatie is essentieel als we de concurrentiepositie van onze koekjesfabriek willen versterken en tegelijkertijd wendbaarder en aantrekkelijker willen worden voor verdere investeringen”, zegt, Pim Cavyn, Plant Director van de vestiging in Herentals. “We begrijpen natuurlijk dat verandering nooit eenvoudig is. Daarom zouden we een initiatief rond interne mobiliteit lanceren met de nodige opleidingen om alle overblijvende werknemers die mogelijke veranderingen zullen ervaren in hun job de nodige ondersteuning te bieden.”

“Dit komt hard aan”

De mensen van de vroege ploeg zijn maandagmiddag ingelicht, de mensen van de late ploeg maandagnamiddag, weet Belga. “Dit komt hard aan”, zegt vakbondsman Jeffrey Goossens (ACV Voeding en Diensten. “De mensen reageren verrast, maar ook misnoegd. Zo kregen de mensen van de Cha-Cha-lijn onlangs nog te horen dat ze goed bezig waren. En vandaag moeten ze vernemen dat de lijn niet rendabel is op langere termijn.”

De liberale vakbond laat maandagavond weten dat het personeel het werk heeft neergelegd in de fabriek. “De hele fabriek ligt momenteel stil”, zegt vakbondsvrouw Katleen Verhaegen. De staking zou zeker tot dinsdagnamiddag duren. Dan zitten directie en vakbonden opnieuw rond de tafel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Kempen