Minder rood vlees eten? Wetenschappers geloven nu dat dat advies al die tijd fout was
Jarenlang kregen we van wetenschappers en diëtisten te horen dat we minder rood vlees moesten eten. De consumptie daarvan zou namelijk leiden tot verhoogde kans op kanker, hart- en vaatziekten. Die claim wordt nu betwist door een onderzoek dat deze week werd gepubliceerd.
Volgens de wetenschappers is er onvoldoende bewijs dat minder rund- en varkensvlees eten onze gezondheid ten goede komt. De waargenomen effecten op de gezondheid zijn te klein om mensen te adviseren minder rood vlees te eten. Tot die conclusie komen 14 wetenschappers uit 7 verschillende landen die de afgelopen 3 jaar aan het onderzoek werkten.
De groep bestudeerde tientallen onderzoeken waar in totaal meer dan vier miljoen proefpersonen deelnamen. Ze vonden slechts zeer beperkte verbanden tussen het eten van rood vlees, bepaalde ziektes en overlijden. De onderzoekers vinden de waargenomen effecten op groepsniveau niet overtuigend genoeg om dat terug te leiden tot het individu. Volgens de onderzoekers kun je dus niet stellen dat het onverstandig is om rood vlees te eten.
Critici
De studie kan echter op flinke kritiek rekenen. Nog voor dat het onderzoek verscheen, verzochten sommigen wetenschappers om de publicatie uit te stellen. Enkele onderzoekers van Harvard University stellen zelfs dat de conclusies van het onderzoek “de geloofwaardigheid van de voedingswetenschap ondermijnen en het vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek aantasten.” Ook de Amerikaanse Hartstichting, en de Amerikaanse Stichting tegen Kanker zijn niet te spreken over het onderzoek.
De onenigheid tussen de wetenschappers lijkt vooral te draaien om de manier waarop onderzoek wordt gedaan naar eetgewoonten en hun effecten op de gezondheid. Dit maakt het voor buitenstaanders lastig om te beoordelen wie er gelijk heeft. Maar ook voor medici en diëtisten blijft het lastig om op basis van van het bestaande - imperfecte - onderzoek concreet advies te geven aan patiënten.
Vleesconsumptie daalt in Vlaanderen
Naast gezondheidsredenen zijn er andere motieven om minder vlees te gaan eten. Denk voorbeeld aan de prijs, bezorgdheid over het milieu en/of dierenwelzijn. Hoe dan ook, zelf zijn we de afgelopen jaren steeds minder vlees gaan eten in Vlaanderen. Uit een studie van Statistics Belgium blijkt dat de Vlaming in 2005 gemiddeld nog 65,9 kilo vlees per jaar at, waarvan 13,8 kilo rund- en kalfsvlees en 26,9 kilo varkensvlees. In 2016 aten we in totaal nog maar 51,1 kilo vlees per jaar, een daling van 22,5 procent. Dat ging vooral ten koste van rund- en kalfsvlees (-28,3 procent), maar ook aten we minder varkensvlees (-16,4 procent).
Daarmee eten we beduidend minder vlees dan onze noorderburen: de gemiddelde Nederlander at in 2018 ruim 77,2 kilo vlees, waarvan 15,5 kilo rundvlees en 36,6 kilo varkensvlees.
Grootverbruikers
De cijfers steken schril af bij de 'grootverbruikers’ in de Amerika's: in de VS at men in 2018 gemiddeld bijna 100 kilo vlees, waarvan ruim 35 kilo rundvlees en 20 kilo varkensvlees.
De Argentijnen blijken het minst onder de indruk van het voedingsadvies om minder rood vlees te eten: zij consumeerden volgens de meest recente cijfers ruim 54,5 kilo rundvlees per jaar. Dat is misschien niet zo vreemd als je naar de prijzen kijkt: bij de Argentijnse slager kost een kilo entrecôte omgerekend 8 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wetenschappers zijn unaniem: "Als je wil afvallen, smokkel dan iets meer eiwit in je dieet”
-
Medicijn tegen maagzuur onder de loep genomen wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen
De Amerikaanse detailhandelaar CVS schort de verkoop van een middel tegen brandend maagzuur op, in afwachting van meer duidelijkheid. Er zou mogelijk een link zijn met kankerverwekkende stoffen. Walgreens, Walmart en Rite Aid in de VS hadden eerder een soortgelijk besluit genomen. -
PREMIUMMijn lijf mijn leven
“‘Mama, ga jij dood?’, vroeg mijn 5-jarige dochter plots”: Laurence vocht 13 jaar lang tegen eetstoornis
Laurence (33) voelde zich lange tijd niet goed in haar vel, en dat uitte zich door een eetstoornis die ze probeerde te verbergen. “Het leek alsof ik uit twee verschillende personen bestond”, vertelt ze. Want achter haar lachende masker ging dertien jaar lang een zware innerlijke strijd schuil. “Nadat mijn moeder me erop wees dat ik verdikt was, begon ik mijzelf uit te hongeren.” -
-
PREMIUM
“Gebruik je elke dag lippenbalsem, dan eet je zo’n 4 sticks per jaar op”: hoe ongezond is dat? Dermatoloog neemt 8 lippenbalsems onder de loep
-
Spaargids.be
Dit is wat je jaarlijks uitspaart door elke dag boterhammen mee te nemen naar je werk
Telkens dezelfde broodjeszaak dichtbij je werk opzoeken is handig, maar het kost wel wat. Hoeveel geld kun jij besparen door je eigen boterhammen mee te nemen? En hoe spaar of investeer je die extra centen slim? Spaargids.be gaat het na. -
Driemaal per week rood vlees eten verhoogt kans op vroege dood met 10%
Drie keer per week rood vlees eten verhoogt het risico op vroegtijdige dood met 10 procent, dat blijkt uit nieuw onderzoek. Ruil je één portie rood vlees per dag voor één portie vis, dan verlaag je het risico op overlijden al met 17 procent. -
PREMIUM
“Mama heeft een wijntje verdiend”: klinkt onschuldig maar dat is het niet. Therapeute wijst op de gevaren
-
PREMIUM
Bultje op je buik? Misschien is het een navelbreuk: “Veel mensen voelen het niet eens”
-
OPROEP. Ben je onherkenbaar na een plastische ingreep?
Onherkenbaar en een compleet andere man. Dat vonden volgers, vrienden en familie toen ze Fabrizio Tzinaridis’(31) nieuwe look aanschouwden. Deed jij ook een cosmetische ingreep waarna je amper te herkennen was was? We zijn op zoek naar mensen die hier eerlijk over durven vertellen. -
Independer
Waarom het maken van een correcte inboedelbeschrijving cruciaal is voor de bescherming van je spullen
Wil je niet het risico lopen onderverzekerd te zijn, en bij een brand bijgevolg een te lage schadevergoeding uitbetaald te krijgen, dan moet je een juiste inboedelbeschrijving maken om de waarde van je bezittingen in te schatten. Maar hoe doe je dat precies? Independer.be geeft vijf onmisbare tips. -
Livios
Een snellere en goedkopere oplossing voor het klassieke zwembad in de tuin
219 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGeorges Dils
Pieter Verhulst
Cyriel VanHulle
PIETER ROGIERS
Rudy Walterus