Minder rood vlees eten? Wetenschappers geloven nu dat dat advies al die tijd fout was
Jarenlang kregen we van wetenschappers en diëtisten te horen dat we minder rood vlees moesten eten. De consumptie daarvan zou namelijk leiden tot verhoogde kans op kanker, hart- en vaatziekten. Die claim wordt nu betwist door een onderzoek dat deze week werd gepubliceerd.
Volgens de wetenschappers is er onvoldoende bewijs dat minder rund- en varkensvlees eten onze gezondheid ten goede komt. De waargenomen effecten op de gezondheid zijn te klein om mensen te adviseren minder rood vlees te eten. Tot die conclusie komen 14 wetenschappers uit 7 verschillende landen die de afgelopen 3 jaar aan het onderzoek werkten.
De groep bestudeerde tientallen onderzoeken waar in totaal meer dan vier miljoen proefpersonen deelnamen. Ze vonden slechts zeer beperkte verbanden tussen het eten van rood vlees, bepaalde ziektes en overlijden. De onderzoekers vinden de waargenomen effecten op groepsniveau niet overtuigend genoeg om dat terug te leiden tot het individu. Volgens de onderzoekers kun je dus niet stellen dat het onverstandig is om rood vlees te eten.
Critici
De studie kan echter op flinke kritiek rekenen. Nog voor dat het onderzoek verscheen, verzochten sommigen wetenschappers om de publicatie uit te stellen. Enkele onderzoekers van Harvard University stellen zelfs dat de conclusies van het onderzoek “de geloofwaardigheid van de voedingswetenschap ondermijnen en het vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek aantasten.” Ook de Amerikaanse Hartstichting, en de Amerikaanse Stichting tegen Kanker zijn niet te spreken over het onderzoek.
De onenigheid tussen de wetenschappers lijkt vooral te draaien om de manier waarop onderzoek wordt gedaan naar eetgewoonten en hun effecten op de gezondheid. Dit maakt het voor buitenstaanders lastig om te beoordelen wie er gelijk heeft. Maar ook voor medici en diëtisten blijft het lastig om op basis van van het bestaande - imperfecte - onderzoek concreet advies te geven aan patiënten.
Vleesconsumptie daalt in Vlaanderen
Naast gezondheidsredenen zijn er andere motieven om minder vlees te gaan eten. Denk voorbeeld aan de prijs, bezorgdheid over het milieu en/of dierenwelzijn. Hoe dan ook, zelf zijn we de afgelopen jaren steeds minder vlees gaan eten in Vlaanderen. Uit een studie van Statistics Belgium blijkt dat de Vlaming in 2005 gemiddeld nog 65,9 kilo vlees per jaar at, waarvan 13,8 kilo rund- en kalfsvlees en 26,9 kilo varkensvlees. In 2016 aten we in totaal nog maar 51,1 kilo vlees per jaar, een daling van 22,5 procent. Dat ging vooral ten koste van rund- en kalfsvlees (-28,3 procent), maar ook aten we minder varkensvlees (-16,4 procent).
Daarmee eten we beduidend minder vlees dan onze noorderburen: de gemiddelde Nederlander at in 2018 ruim 77,2 kilo vlees, waarvan 15,5 kilo rundvlees en 36,6 kilo varkensvlees.
Grootverbruikers
De cijfers steken schril af bij de 'grootverbruikers’ in de Amerika's: in de VS at men in 2018 gemiddeld bijna 100 kilo vlees, waarvan ruim 35 kilo rundvlees en 20 kilo varkensvlees.
De Argentijnen blijken het minst onder de indruk van het voedingsadvies om minder rood vlees te eten: zij consumeerden volgens de meest recente cijfers ruim 54,5 kilo rundvlees per jaar. Dat is misschien niet zo vreemd als je naar de prijzen kijkt: bij de Argentijnse slager kost een kilo entrecôte omgerekend 8 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Met dit trucje achterhaal je of je goed tegen koffie kan of niet": experte scheidt 5 feiten van fabels over impact van koffie op ons lichaam
-
PREMIUM
“Je hartslag speelt een belangrijke rol bij vetverbranding”: zo krijg je je lichaam fit tegen de zomer
Het jaar is al aardig opgeschoten en velen schieten in actie om hun lichaam fit te krijgen tegen de zomer. Maar hoe verbrand je nu het meeste lichaamsvet? Welke rol speelt je hartslag daarbij? En wat als je enkel gewicht wilt verliezen? Inspanningsfysioloog Kobe Vermeire (UZ Gent) tipt belangrijke aandachtspunten: “Want velen sporten op gevoel, maar boeken geen vooruitgang.” -
PREMIUM
Best eerst cardio- of krachttraining? Personal trainer Gudrun Hespel legt uit: “Pas op dat je jezelf niet dwarsboomt”
Het verbaast niemand dat januari dé maand is dat veel mensen een fitnessabonnement afsluiten. Hoe begin je eraan: stap je meteen op de loopband of begin je beter gewichten te heffen? De volgorde van je sportroutine heeft wel degelijk een invloed op je vooruitgang, zegt personal trainer, fitfluencer en ‘Kamp Waes’-deelneemster Gudrun Hespel. “Dankzij deze work-out blijf je achteraf calorieën verbranden. Zelfs als je op je stoel zit.” -
-
Medicijn tegen maagzuur onder de loep genomen wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen
-
PREMIUM
10.000 stappen per dag? Nergens voor nodig zegt wetenschapper, maar hoeveel dan wel?
Tienduizend stappen per dag: voor veel mensen is het een soort heilig doel, omdat dat aantal goed zou zijn voor je gezondheid. Maar hoeveel stappen moet je nu écht zetten om de kans optimaal te verkleinen dat je vroegtijdig doodgaat of hart- en vaatziekten krijgt? En hoeveel stappen minimaal? Wetenschapper Thijs Eijsvogels van het Radboudumc deed er onderzoek naar. -
Driemaal per week rood vlees eten verhoogt kans op vroege dood met 10%
Drie keer per week rood vlees eten verhoogt het risico op vroegtijdige dood met 10 procent, dat blijkt uit nieuw onderzoek. Ruil je één portie rood vlees per dag voor één portie vis, dan verlaag je het risico op overlijden al met 17 procent. -
PREMIUM
Expert noemt 5 verrassende plaatsen in huis die asbest kunnen bevatten: “Het hier weghalen kost snel meer dan 40.000 euro”
-
PREMIUM
Wetenschappers zijn unaniem: "Als je wil afvallen, smokkel dan iets meer eiwit in je dieet”
-
Independer
Mag je als huurder of eigenaar barbecueën op het terras van een appartementsgebouw?
Met de zomer in het vizier, verheug je je vast al op een gezellige barbecue op het terras van je appartement… tenminste, als een beperkende wetgeving geen roet in het eten strooit. Wat mag je als bewoner wel of niet op het terras van je flat? Independer.be pluist het uit. -
Livios
Zo heb je geen last van ratten of muizen, op een verantwoorde manier: “Vergif is géén oplossing op lange termijn”
Leuven kampt al maanden met een serieuze muizenplaag. Herkenbaar? Zie jij ook regelmatig knaagdieren door je tuin rennen? Of is er geknaagd aan voedselverpakkingen in je kelder of tuinhuis? Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je op een duurzame én diervriendelijke manier muizen en ratten weert – of hoe je voorkomt dat je er überhaupt ooit last van hebt. -
AI ontdekt borstkanker vaker en sneller dan radiologen: “Goede samenwerking kan levens redden”
219 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGeorges Dils
Pieter Verhulst
Cyriel VanHulle
PIETER ROGIERS
Rudy Walterus