Direct naar artikelinhoud
Vlaamse regering

Vlaamse regering nu volledig: dit zijn de ministers van Jambon I

Jan Jambon op de N-VA-nieuwsjaarsreceptie.Beeld Eric de Mildt

De liberalen van Open Vld hebben hun ministerportefeuilles ingevuld. Lydia Peeters en Mechels burgemeester Bart Somers treden toe tot Jambon I. N-VA krijgt Onderwijs, en bij CD&V eist uittredend voorzitter Wouter Beke de grootste portefeuille, Welzijn, voor zichzelf op.

Krijg als eerste een bericht bij belangrijke ontwikkelingen: download nu onze app ›

De grootste verrassing zit bij CD&V. De partij krijgt een extra minister, wat gezien wordt als een geschenkje van N-VA.

De verdeling

• N-VA - Vier ministers, waaronder de minister-president, en de voorzitter van het Vlaams Parlement.

• CD&V - Drie ministers, waaronder de decretaal verplichte Brusselaar

• Open Vld - Twee ministers

Voorzitter Vlaams Parlement

Liesbeth Homans, N-VA

Huidig interim-minister-president Liesbeth Homans krijgt geen ministerpost meer. De troostprijs van het Vlaamse Parlementsvoorzitterschap is wel voor haar. Dat neemt ze over van partijgenoot Wilfried Vandaele. 

Joke Schauvliege, die lange tijd geciteerd werd als parlementsvoorzitster, blijft met lege handen achter, net als Koen Van den Heuvel (eveneens CD&V). 

Liesbeth Homans, N-VA.Beeld Jan Aelberts

Minister-president

Jan Jambon, N-VA

Jan Jambon maakt zijn droom waar en wordt minister-president, maar neemt er ook nog Buitenlands Beleid, Ontwikkelingssamenwerking, Cultuur en Innovatie bij.

Jan Jambon, N-VA.Beeld Tim Dirven

Onderwijs, Sport Dierenwelzijn

Ben Weyts, N-VA

Op Onderwijs zet N-VA haar ‘vice’ Ben Weyts in, en dus niet Theo Francken. Die wordt ‘in reserve’ gehouden voor de federale politiek. Weyts behoudt ook Dierenwelzijn en krijgt Sport erbij. 

Weyts wordt tevens vice-minister-president.

Ben Weyts, N-VA.Beeld Jan Aelberts

Financiën en Begroting, Wonen

Matthias Diependaele, N-VA

Oud-fractieleider Matthias Diependaele wordt de nieuwe minister van Financiën en Begroting. Hij reed de voorbije jaren een quasi foutloos parcours. Hij zal het afschaffen van de woonbonus en de verlaging van de registratierechten in goede banen moeten leiden.

Matthias Diependaele, N-VA.Beeld N-VA/Imagedesk

Justitie, Energie, Omgeving, Toerisme

Zuhal Demir, N-VA

Zuhal Demir wordt minister van Omgeving (Milieu, Natuur en Ruimtelijke Ordening), Justitie en van Energie – de ‘groene’ minister van de regering, zeg maar. Ze krijgt er ook de post Toerisme bij.

Demir was altijd een logische naam voor de Vlaamse regering. Ze moet onder meer de bouwshift tot een goed einde moeten brengen. 

Zuhal Demir, N-VA.Beeld BELGA

Economie, Werk, Landbouw

Hilde Crevits, CD&V

Hilde Crevits vervoegt opnieuw de Vlaamse beleidsploeg. Zij overziet Economie, Werk en Landbouw. Ze mag bovendien vice-minister-president blijven. Daarmee vrijwaren de christen-democraten de voor hun zuil belangrijkste domeinen: Welzijn en Landbouw.

Hilde Crevits, CD&V.Beeld Tim Dirven

Welzijn

Wouter Beke, CD&V

De post Welzijn eist uittredend voorzitter Wouter Beke voor zichzelf op. Een beweging die op wat geknarsetand zorgt intern. De gefaalde strategie om in de vorige Zweedse coalities N-VA mee te slepen in compromispolitiek komt grotendeels uit Bekes koker. De weinig vernieuwende lijstvorming was eveneens zijn verantwoordelijkheid.

De transfer van Beke brengt wel een heuse stoelendans te weeg. Beke is momenteel al federaal minister, ter vervanging van Kris Peeters. In zijn plaats zou de partij een vrouw aanduiden. Ook voor het voorzitterschap kan de race nu vol losbarsten. Hendrik Bogaert en Sammy Mahdi worden genoemd.

Wouter Beke, CD&V.Beeld Tine Schoemaker

Media, Jeugd, Brussel

Benjamin Dalle, CD&V

Nieuwkomer Benjamin Dalle, sterkhouder op de studiedienst van de partij, wordt de decretaal verplichte Brusselaar in de regering-Jambon. Hij krijgt behalve over de Brusselse instellingen ook zeggenschap over Media en Jeugd.

Benjamin Dalle, CD&V.Beeld Kevin Oeyen

Binnenland, Inburgering

Bart Somers, Open Vld

Bart Somers krijgt de portefeuille Binnenlands bestuur en Samenleven en wordt viceminister-president. Vooraf was te horen dat N-VA wou vermijden dat de progressieve Somers dit domein naar zijn hand zou zetten, maar dat is dus niet gelukt. Aan Somers nu de opdracht om het stevig rechtse beleid uit te voeren dat nogal haaks staat op zijn eigen palmares als burgemeester in Mechelen. Waarmee meteen gezegd is dat Mechelen een nieuwe burgemeester krijgt.

Somers zal heel nauwlettend over de toon van het Vlaamse integratiebeleid waken. 

Bart Somers, Open Vld.Beeld Bob Van Mol

Mobiliteit en Openbare Werken

Lydia Peeters, Open Vld

Lydia Peeters, die inviel als minister van Energie in de vorige regering, wordt opnieuw Vlaams minister en krijgt de portefeuille Mobiliteit en Openbare Werken.

Lydia Peeters, Vlaams minister.Beeld BELGA

De nieuwe Vlaamse regering legt vanmiddag om 14 uur de eed af in het Vlaamse Parlement.