Aantal verkeersdoden stijgt: Vlaams Mobiliteitsminister Lydia Peeters wil eerst grondige analyse

© Belga

Uit de Verkeersveiligheidsbarometer van Vias blijkt dat het aantal verkeersdoden in Vlaanderen in de eerste helft van dit jaar opnieuw is gestegen.

In de eerste zes maanden van het jaar zijn er er 306 doden gevallen in het Belgische verkeer, een stijging met 27 procent tegenover een jaar eerder (241). De stijging die reeds was ingezet in het eerste kwartaal, na een lange periode met opeenvolgende dalingen, zet zich zo door. Bovendien waren er nooit eerder zoveel fietsdoden, blijkt donderdag uit de nieuwe Verkeersveiligheidsbarometer van Vias.

‘Na zeven opeenvolgende jaren met een daling, stijgen de cijfers weer naar ongeveer het niveau van 2016 (313, nvdr)’, aldus het verkeersveiligheidsinstituut.

Het is van 2011 geleden dat het aantal verkeersdoden nog toegenomen was in de eerste jaarhelft. Het aantal gewonden en het aantal ongevallen daalde wel, telkens met 3 procent – de ongevallen worden dus ernstiger.

Voor Brussel is er een lichte daling van 9 naar 8 doden, maar in Vlaanderen en zeker Wallonië is er een forse toename. Op Waalse wegen lieten 146 mensen het leven, een stijging met 35 procent op een jaar tijd en het slechtste resultaat sinds de 1e helft van 2013.

In Vlaanderen gaat het om een toename met 23 procent van 124 na 152 doden. ‘Na vier jaren met een daling, zien we nu opnieuw een stijging van het aantal verkeersdoden in Vlaanderen.’

De provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn hier de slechtste leerlingen. Onder de voetgangers was er een stijging nationaal met 10 tot 43, evenveel als in 2010. Ook het aantal fietsdoden baart zorgen: +8 tot 48. ‘Het is de enige vervoerswijze waarin we op langere termijn een structurele stijging zien van het aantal dodelijke slachtoffers.’

Een ‘bijzonder negatieve tendens van de verkeersveiligheid’, besluit Vias.

Lydia Peeters; ‘Er zijn aangenamere manieren om je ministerschap te starten dan een zeer spijtige stijging te zien van het aantal verkeersdoden.

Kersvers Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wil geen overhaaste uitspraken doen over de stijging van het aantal verkeersdoden. Ze neemt de cijfers wel serieus, maar wil eerst een grondige analyse van de gegevens.

Deze cijfers zetten je als minister vanaf dag 1 voor de realiteit.

Lydia Peeters, minister van Mobiliteit

‘Er zijn aangenamere manieren om je ministerschap te starten dan een zeer spijtige stijging te zien van het aantal verkeersdoden. Deze cijfers zetten je als minister vanaf dag 1 voor de realiteit’, zegt minister Peeters. ‘Op dit moment is het niet aangewezen om haastig uitspraken te doen, zeker aangezien er nog geen analyse is kunnen gebeuren van de cijfers, mogelijke oorzaken én aangezien het signaal zelf niet éénduidig is.

Peeters wijst er wel op dat het Vlaams regeerakkoord zeer duidelijk is over verkeersveiligheid. De Vlaamse regering wil blijven strijden voor een daling van het aantal verkeersdoden en houdt vast aan ‘vision zero’, de doelstelling van nul verkeersdoden tegen 2050.

Ontslagnemend federaal minister van Mobiliteit François Bellot kijkt vooruit naar de nieuwe Staten-Generaal die in 2020 moet plaatsvinden. ‘Die moet analyseren hoe we deze negatieve tendens kunnen ombuigen en voorstellen doen om de situatie te verbeteren.’ In afwachting pleit hij voor het voortzetten van de inspanningen rond vorming en sensibilisering en om een prioriteit te maken van een hogere pakkans op de wegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content