Direct naar artikelinhoud
Liveblog

Herlees - Reacties op Vlaamse begroting: ‘Een afrekening zonder meer’

Herlees - Reacties op Vlaamse begroting: ‘Een afrekening zonder meer’
Beeld Bas Bogaerts

De regering-Jambon heeft de begrotingstabellen bezorgd aan de leden van het Vlaams parlement en vervolgens toegelicht op een persconferentie. Daarmee krijgen we duidelijkheid over de exacte beleidskeuzes van de nieuwe Vlaamse regering. Onze politieke journalisten analyseren hieronder de vrijgegeven documenten in een liveblog.

, , , en

Lees de vrijgegeven meerjarenraming van 2020-2024 en de Vlaamse begroting (in pdf).

Afgelopen vrijdag weigerde minister-president Jan Jambon (N-VA) de begrotingsdocumenten nog vrij te geven voor aanvang van het debat over de regeerverklaring, waarna de oppositiepartijen het halfrond misnoegd verlieten. Morgen vindt een nieuw debat plaats. 

Krijg als eerste een bericht bij belangrijke ontwikkelingen: download nu onze app ›

Live

  1. Einde liveblog

    Wij sluiten deze liveblog hierbij af. U kunt voor alle politieke ontwikkelingen terecht op onze website en in de app. 

    Krijg als eerste een bericht bij belangrijke ontwikkelingen: download nu onze app ›

  2. Onderwijs moet eigen investeringen financieren

    Om het basisonderwijs te versterken en het lerarentekort aan te pakken, pompt deze Vlaamse regering extra geld in onderwijs. Vriend en vijand juichen die investeringen toe; ze golden als absolute prioriteiten. Maar dat andere velden zoals het secundair en universitair onderwijs moeten besparen, had men niet zien aankomen.

    Lees meer: Ingrepen in het onderwijs: zeg niet ‘besparen’ maar ‘groeipaden milderen’

  3. De rekening van Jambon I

    Een begroting in evenwicht vanaf 2021, het secundair onderwijs betaalt voor het lager onderwijs, de overheid slankt af en er wordt bespaard op kindergeld. De Vlaamse regering heeft vanmiddag haar langverwachte begroting gepresenteerd. Een overzicht van de belangrijkste vaststellingen vindt u hier.

    Beeld BELGA
  4. 'Geen trendbreuk op vlak van mobiliteit'

    Volgens mobiliteitexpert Kris Peeters is er in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord geen sprake van een trendbreuk op vlak van mobiliteit. "Dat het automobilisme ons intussen in een stevige Catch22 heeft gevangen, lijkt nog niet doorgedrongen. Het wordt business as usual, in plaats van verandering die zou kunnen werken", aldus Peeters in een blog.

    "Autogebruik wordt in het regeerakkoord nog altijd afgeschilderd als de norm en nu eenmaal de realiteit waaraan luchtkwaliteitsnormen, geluidsnormen, veiligheidseisen en vooral wijzelf zich moeten aanpassen in plaats van omgekeerd", aldus Peeters die kritiek heeft op de voortzetting van het zogezegde 'modusneutrale en-enbeleid' waarbij men alle weggebruikers tracht tevreden te stellen.

    "In de praktijk zal dit neerkomen op het bewaren van de status quo en nieuwe investeringen in wegcapaciteit. Hierdoor verliezen we een eerste keer doordat we geld pompen in dat wat we zeggen te willen terugdringen. Centen besteed aan auto-infrastructuur zijn verloren voor betere fietsinfrastructuur of meer openbaar vervoer. Nieuwe auto-infrastructuur vergt in de toekomst bovendien nog meer geld voor onderhoud, verlichting, schoonmaking...", aldus Peeters.

    Verkeersspecialist Kris Peeters.Beeld Tim Dirven
  5. 'Optrekken kilometerheffing is platte belastingverhoging'

    "Een platte belastingverhoging." De reactie van de transportfederatie Febetra is kort en krachtig op de aankondiging dat de Vlaamse regering de kilometerheffing voor vrachtwagens van meer dan 32 ton wil verhogen. "We betalen alleen maar en er is geen enkel effect op de files", klinkt het.

    De transportfederatie pleit al langer voor een kilometerheffing die ook geldt voor personenwagens. "Als je alleen vrachtwagens belast, worden de files niet korter", zegt woordvoerster Isabelle De Maegt. "We betalen sinds april 2016 en we staan nog altijd aan te schuiven. Dat zal met dit regeerakkoord zeker niet veranderen."

  6. ACV: 'Gebrek aan langetermijnvisie'

    Dat de Vlaamse regering tegen het einde van de legislatuur 1.440 ambtenaren minder wil hebben, kan op weinig begrip rekenen bij de vakbonden. "Het is nu al de derde legislatuur op rij dat de factuur bij het overheidspersoneel komt. We pikken dat niet", zegt voorzitter Jan Coolbrandt van ACV Openbare Diensten. "En naar een toekomstvisie voor het personeelsbeleid hebben we het raden."

    Ook de socialistische bond ACOD is niet tevreden. "Het is meer dan duidelijk dat deze verliezersregering een ideologische rechtse keuze maakt om de gegarandeerde overheidsdienstverlening aan de Vlamingen af te breken", klinkt het in een persbericht. Tegelijkertijd stijgt het aantal uitbestedingen aan de duurdere privémarkt. Dat mag blijkbaar geld kosten. De Vlamingen zullen dit voelen in hun portemonnee." De vakbond belooft "een forse reactie".

  7. Zorgnet-Icuro: 'Weinig investeringen in een warm Vlaanderen'

    De zorgsector in Vlaanderen keek volgens Zorgnet-Icuro, het Vlaams netwerk van zorgorganisaties, "reikhalzend en bezorgd" uit naar de Vlaamse begroting. Uit een eerste lezing leert Zorgnet-Icuro dat er vooral bespaard wordt en dat er in er 2020 uiteindelijk bitter weinig zal geïnvesteerd worden in een warm Vlaanderen.

    In totaal gaat het volgens Zorgnet-Icuro om ruim 104 miljoen besparingen in het beleidsdomein Welzijn. "Dat is nog exclusief de niet-indexatie van de werkingsmiddelen", benadrukt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro.

    "Wanneer je besparingen en investeringen tegen elkaar afweegt, wordt 2020 een bijna vestzak-broekzak-operatie", aldus Cloet. "Verontrustend is ook dat we nergens iets lezen over de beloofde injectie in de geestelijke gezondheidszorg."

  8. Debat vindt morgen plaats in commissiezaal

    De discussie over de begrotingscijfers van de Vlaamse regering zal dan toch niet plaatsvinden in de plenaire zaal (Koepelzaal), maar in een commissiezaal. Dat is maandag afgesproken op het Uitgebreid Bureau van het parlement. "Dat heeft te maken met praktische overwegingen. Er moest een powerpoint getoond worden en dat kan beter in de commissiezaal", legt de woordvoerster van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans uit.

    "Onzin", reageert Groen-fractieleider Björn Rzoska. "De diensten waren al bezig om schermen te installeren in de Koepelzaal. Men wil ons gewoon straffen. We zijn stout geweest en daarom worden we nu gestraft. Kleuterachtig", zegt Rzoska. "De meerderheid wil niet veel aandacht meer voor haar begroting", vult sp.a-fractieleider Conner Rousseau aan.


  9. Bond Beter Leefmilieu: 'Afrekening zonder meer'

    Danny Jacobs, CEO van Bond Beter Leefmilieu, is op Twitter kritisch over de cijfers. "900 miljoen euro, de grootste besparing, is voor rekening van gesubsidieerde sectoren, vooral het middenveld. Afrekening zonder meer", klinkt het.

    Twitter bericht wordt geladen...

  10. Groen: 'Cijfers halen goed nieuwsshow onderuit'

    "We hadden gelijk om de cijfers achter het akkoord op te vragen", zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska in een eerste reactie op de begrotingscijfers van de regering-Jambon. "Het is immers duidelijk dat de cijfers de goed nieuwsshow van de afgelopen week hard onderuit haalt", zegt hij.

    Oppositiepartij Groen is niet mals voor de cijfers die de Vlaamse regering maandag op tafel legt. Zo zijn de extra middelen voor onderwijs en welzijn volgens Groen vooral interne verschuivingen. "Een vestzak-broekzakoperatie waar de 180.000 gezinnen met 3 kinderen, de mensen die wachten op zorg en de gehandicapten de dupe van zijn", aldus Rzoska.

    "Dat er zelfs beknibbeld wordt op zoiets als rolstoelen tart elke verbeelding. En dat terwijl N-VA, CD&V en Open Vld tijdens de campagne extra budget voor zorg en het wegwerken van de wachtlijsten hebben aangekondigd."

    Volgens Groen betaalt het kritische, brede en culturele middenveld ook een stevige rekening. "De gerichte besparing van bijna 1 miljard euro is in Vlaanderen ongezien. Het is voor heel wat organisaties bang afwachten waar de hakbijl valt. Het regeerakkoord laat vermoeden dat zij die de laatste jaren kritisch waren, de rekening gaan betalen."

    Björn Rzoska.Beeld Photo News
  11. Unizo: 'Besparingen leiden tot hogere lasten'

    De besparingen die de Vlaamse regering de komende jaren wil doorvoeren, zullen de lasten doen toenemen voor de kmo's in Vlaanderen. "We zien minstens drie lastenverhogingen en besparingen die de kmo's rechtstreeks treffen", zegt ondernemersorganisatie Unizo in een persbericht.

    Volgens Unizo zullen de bestaande kortingen voor werkgevers die een jongere, oudere of arbeidsgehandicapte persoon aanwerven, gedeeltelijk worden afgebouwd. Dat komt overeen met een lastenverhoging voor de kmo's, klinkt het.

    Voorts zal het subsidiepercentage worden verlaagd van de kmo-portefeuille (waarmee ondernemers goedkoper advies en opleiding kunnen krijgen). En het gewestelijk belastingkrediet in de onroerende voorheffing voor rechtspersonen wordt afgeschaft. "Dat is opnieuw een lastenverhoging die ook door kmo's wordt gedragen", klinkt het.

    Unizo betreurt dat de loonlasten van kmo's zullen toenemen, en dit volgens de organisatie om een jobbonus van 50 euro te kunnen toekennen aan werkenden met een laag loon. "Ook wij vinden dat werken moet lonen, maar we willen bekijken hoe we hier op de meest efficiënte manier kunnen voor zorgen, ook rekening houdend met de systemen van werkbonus die federaal gelden", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. "Mensen die werken en zich in armoede bevinden, zitten in specifieke situaties (bijvoorbeeld eenoudergezinnen). Een dure jobbonus die voor alle lage lonen geldt, en die ten koste gaat van de lastenverlagingen voor werkgevers, biedt hiervoor geen efficiënte oplossing."

    De ondernemersorganisatie hoopt op overleg met de Vlaamse regering om de geplande maatregelen "tijdig bij te sturen". 

  12. PVDA noemt regering-Jambon 'ordinair besparingskabinet'

    Een "ordinair besparingskabinet". Zo bestempelt oppositiepartij PVDA de nieuwe Vlaamse regering na lezing van de begrotingsdocumenten. De partij vindt dat de regering "hardvochtig" bespaart op de gezinnen en de openbare diensten en te weinig investeert in sociale noden. "Als Jambon denkt dat hij op deze manier tegemoetkomt aan het signaal dat de kiezer op 26 mei heeft gegeven, dan heeft hij er werkelijk niets van begrepen", zegt Vlaams fractieleider Jos D'Haese.

    Volgens PVDA zullen de besparingen in de eerste plaats de gewone Vlamingen raken. D'Haese verwijst naar de woonbonus, de kinderbijslag en de dienstencheques. "Ondanks alle mooie verkiezingsbeloftes en de goednieuwsshow van vorige week, zit deze regering opnieuw in de portefeuille van de Vlaamse gezinnen. Ook op cultuur, media, sociaal werk, gezinszorg en nog veel andere domeinen wordt bespaard. Is dat het warme Vlaanderen van Jambon?", vraagt D'Haese zich af.

    Hij vreest dat de besparingen nefaste gevolgen zullen hebben. "De wachtlijsten in de zorg voor personen met een handicap zullen toenemen, de wachtlijsten voor sociale woningen zullen toenemen en de wachtlijsten in de jeugdzorg zullen toenemen. Dat is de realiteit van deze besparingen", voorspelt D'Haese. "Nu is ook duidelijk waarom de regering-Jambon zo fors van leer trekt tegen nieuwkomers. Dat is een pure zondebokstrategie om te verbergen dat het leven voor gewone werkende mensen duurder wordt en dat deze regering opnieuw forse besparingen doorvoert".

    Jos D'Haese.Beeld BELGA
  13. Verdere afbouw van ambtenarenbestand

    De Vlaamse regering wil het met 1.440 ambtenaren minder doen. De verdere afbouw van het ambtenarenbestand moet tegen 2024 een besparing van 75 miljoen euro opleveren. De vorige regering bouwde het ambtenarenbestand al af met 1.950 koppen. Is een bijkomende afbouw van 1.440 wel haalbaar? 

    Volgens minister Diependaele zal de afbouw gebeuren op basis van "objectieve parameters", dus niet met de kaasschaaf. Diependaele denkt onder meer aan de (federale) ambtenaren die zijn overgekomen met de zesde staatshervorming en aan de ambtenaren die zijn overgeheveld na de overname van provinciale taken. "Daar zijn efficiëntiewinsten te halen", klinkt het. 

    Volgens minister-president Jambon is de afbouwoefening ook voorbereid in samenspraak met de top van de administratie.

  14. Vlaams Belang: 'Wie werkt, spaart en onderneemt wordt bestraft'

    Vlaams Belang ziet in de begrotingstabellen van de regering-Jambon opnieuw facturen die worden doorgeschoven naar de burger. "Wie werkt, spaart en onderneemt, wordt door deze N-VA-regering niet beloond, maar gestraft", reageert fractieleider Chris Janssens. 

    De budgettaire oefening bewijst voor de extreemrechtse partij dat van een echte ommezwaai in het Vlaams beleid geen sprake is. "Ook nu wordt de factuur dus weer doorgeschoven naar de burger", luidt het. "Het blijkt dus andermaal de hardwerkende Vlaming te zijn die de rekeningen van de Vlaamse regering op orde moet krijgen."

    Vlaams Belang verwijst onder meer naar de afschaffing van de woonbonus, de niet-indexactie van bepaalde kinderbijslagen en de lagere aftrek van de dienstencheques. De partij benadrukt ook dat het budget voor Welzijn niet zal volstaan om de wachtlijsten weg te werken en dat er geen sprake meer is van een lagere elektriciteitsfactuur.

    "Wat deze regering vooral niet doet, is wat ze nochtans wel beweert te doen, namelijk de rechten en plichten in overeenstemming brengen", vindt Janssens. "Voor het Vlaams Belang is het absoluut onaanvaardbaar dat de Vlaming opnieuw in zijn portefeuille mag tasten, terwijl het gratisbeleid voor immigranten grotendeels overeind blijft."

  15. Somers: 'Werken wordt meer lonend'

    Bart Somers, vice-minister-president voor Open Vld: "Met die jobbonus maken we werken meer lonend en vermijden we dat er 'working poor' ontstaan. Een andere belangrijke maatregel is de extra investeringsruimte die we vrijmaken voor de lokale besturen. Ik heb zelf de ervaring op het terrein."

  16. Crevits: 'Geen belastingregering'

    "Dit is geen belastingregering, zoals sommigen beweren", voegt Hilde Crevits, vice-minister-president voor Werk, toe. "We geven de laagste inkomens net een duw in de rug via de jobbonus. Een erg belangrijke maatregel, als minister van Werk."

    Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en Vlaams minister-president Jan Jambon.Beeld BELGA
  17. Onderwijs

    Matthias Diependaele nuanceert de besparingen bij het onderwijs. "Het gaat hier om het milderen van de groeipaden. We gaan hier dus niet besparen, maar de groeipaden gaan minder sterk zijn dan de intentie was. Dat is het geval bij het secundair onderwijs, maar hier gaan we kijken hoe we middelen kunnen doorschuiven naar het lager onderwijs."

  18. 1.440 ambtenaren minder

    Diependaele over de besparingen op het Vlaams overheidsapparaat: "We kijken eerst en vooral naar onszelf. We gaan naar 1.440 minder personeelsleden. We doen dat niet met naakte ontslagen of de kaasschaaf, maar gaan kijken naar bijvoorbeeld diensten die sinds de zesde staatshervorming te ruim bemand zijn."

  19. 'Moed om komaf te maken met de woonbonus'

    Diependaele over de omstreden afschaffing van de woonbonus: "Die maatregel is ingevoerd in 2005, een moment dat de rente veel hoger lag. De woonbonus was bedoeld om die kost te kunnen dragen. Maar vandaag is de rente laag en zijn alle specialisten het erover eens dat de woonbonus een pervers effect heeft op de woningprijzen. Ze zorgt voor een opwaartse druk op de woningprijzen. Wij hebben nu de moed om hier komaf mee te maken."

    Matthias Diependaele.Beeld Photo News
  20. Matthias Diependaele: 'Op zoek naar geld'

    "Het is nog nooit gebeurd om het Vlaamse centenboekje en de meerjarenbegroting zo snel beschikbaar te stellen", licht minister van Begroting Matthias Diependaele toe. "We gaan op zoek naar geld om nieuwe uitgaven te kunnen doen."

  21. Jambon op persconferentie: 'Marge creëren'

    De Vlaamse regering geeft op dit moment meer uitleg bij de cijfers op een persconferentie.

    "Ik zie de koppen van de websites over onze budgettaire plannen nu al", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon. "Maar ik wil hier het volgende over zeggen: je moet geen grote rekenkundige zijn om te beseffen dat als er meer investeringen nodig zijn er daar ook besparingen tegenover staan. Je moet die marge ook creëren. Morgen zal er een debat zijn in de commissie van het Vlaams Parlement met de partijen."

    Beeld Bas Bogaerts
  22. Besparingen op onderwijs

    Ook op onderwijs wordt er bespaard. De voornaamste besparingen situeren zich in het secundair onderwijs. Op kruissnelheid moet die besparing 100 miljoen euro opleveren - officieel klinkt het trouwens niet dat er bespaard wordt, maar “worden de groeipaden gemilderd”. 

    Daarnaast zijn vooral de universiteiten het slachtoffer: alles bij elkaar zien zij 72,6 miljoen euro aan besparingen. Ten slotte wordt er ook bespaard op het deeltijds kunstonderwijs (18 miljoen euro) en volwassenenonderwijs (6 miljoen euro). In andere domeinen binnen onderwijs wordt er dan weer wel geïnvesteerd.

  23. Gezinsbond: 'Besparingen gaan in tegen afspraken'

    De Gezinsbond is niet te spreken over de besparingen die de Vlaamse regering wil doorvoeren door de indexering van de kinderbijslag aan te passen. "Deze besparingen gaan volledig in tegen de afspraken die gemaakt werden bij de invoering van het Groeipakket door de vorige regering", die nochtans uit dezelfde partijen bestond, klinkt het.

    Voor de Gezinsbond zijn de besparingen een complete verrassing, aangezien er over mogelijke besparingen in de kinderbijslag niets terug te vinden is in de verkiezingsprogramma's of in het regeerakkoord, klinkt het in een persbericht.

    Twitter bericht wordt geladen...

    "Tijdens de vorige legislatuur zijn er twee indexsprongen geweest in de kinderbijslag, met de belofte om het uitgespaarde budget opnieuw te investeren in de kinderbijslag en om knelpunten weg te werken", aldus Yves Coemans, attaché gezinsinkomen bij de studiedienst van de Gezinsbond. "Het is onduidelijk of dit gebeurt en gezinnen krijgen er nieuwe indexsprongen bovenop. Bij de invoering van het Groeipakket werd ook een evaluatie in het vooruitzicht gesteld. In plaats van oplossingen voor de bestaande knelpunten waaronder de combinatiegezinnen, eenkindgezinnen in de oude regeling en nieuwe wezen wordt er al bespaard zonder een voorafgaande evaluatie."

    Volgens de Gezinsbond zijn het vooral de gezinnen met drie of meer kinderen die het gelag betalen. "Voor grote gezinnen die nu al in armoede leven of moeilijk rondkomen is dit zwaar om te dragen", klinkt het.

  24. 'Keuze voor fiscale zuurstof'

    Niet iedereen ziet de besparingen somber in. "Deze regering kiest heel duidelijk voor fiscale zuurstof", reageert N-VA-parlementslid Axel Ronse op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. VDAB regisseur met minder centen

    De VDAB moet de komende jaren een belangrijke rol spelen in het arbeidsmarktbeleid. Maar uit de begrotingstabellen blijkt dat de arbeidsdienst tegelijkertijd te moeten besparen. Stijn Baert, arbeidsmarktspecialist aan de UGent, stelt zich daar vragen bij.

    Twitter bericht wordt geladen...

  26. PVDA: 'Asociaal besparingskabinet'

    Voor PVDA-fractieleider Jos D'Haese is het zonneklaar: de regering-Jambon I is een "asociaal besparingskabinet" dat de "sociale prioriteiten weigert aan te pakken".

    Twitter bericht wordt geladen...

  27. Conner Rousseau (sp.a): 'Vrees komt uit'

    Voor sp.a-fractieleider Conner Rousseau vormen de vrijgegeven begrotingsdocumenten een bevestiging van zijn vrees, klinkt het op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. 'Prioritaire maatschappelijke noden'

    “We maken in alle inhoudelijke domeinen specifieke keuzes om middelen te verschuiven naar de meest prioritaire maatschappelijke noden in die domeinen en milderen we enkele automatische groeipaden”, klinkt het in de begrotingsdocumenten. “Als we met z’n allen inspanningen leveren, creëren we zo de nodige zuurstof om Vlaanderen te laten excelleren.”

  29. Vooral Economie, Wetenschap en Innovatie moeten subsidies inleveren

    De grootste knip voor de subsidies valt echter op het domein Economie, Wetenschap en Innovatie. Daar moeten ze het met 65 miljoen minder doen. Maar ook bij Cultuur, Jeugd, Sport en Media zullen ze het met 30 miljoen minder subsidies moeten doen, net als op de post Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

  30. Besparingsoperatie van ruim 2 miljard

    De vrijgegeven cijfers geven een overzicht van de meer dan 2 miljard euro aan besparingen die de Vlaamse regering de komende jaren plant.  Minister-president Jan Jambon (N-VA) bevestigde het bedrag gisteren al in ‘De zevende dag’. “Extra geld komt niet als manna uit de hemel gevallen”, klonk het. “Er is geen toveroplossing, je moet de middelen érgens halen. Dat is beleid voeren.” De volledige begroting kan u hier raadplegen

    Beeld BELGA
  31. Besparingen op CLB’s en pedagogische begeleidingsdiensten

    Nog een opvallende besparing is die op de pedagogische begeleidingsdiensten van de netten en koepels en op de CLB’s (centra voor leerlingenbegeleiding, red.). Die moet 11 miljoen euro opleveren. Het is niet duidelijk op welke manier dat zal gebeuren, al sluit het wel aan bij het devies uit het regeerakkoord: “Mensen en middelen zijn vooral bedoeld voor onze kinderen en scholen, eerder dan voor overkoepelende structuren.”

  32. VRT moet verder besparen

    Wat ook opvalt, is dat de VRT het (opnieuw) met minder geld zal moeten doen. Bij de openbare omroep moet er tegen 2024 12 miljoen bespaard worden.

    Lees ookMeer slagkracht met minder geld: VRT moet evolueren naar slanke organisatie.

    Beeld Photo News
  33. Hakbijl bij subsidies

    De hakbijl valt bij de algemene subsidies. Meteen al vanaf volgend jaar moeten die het met 180 miljoen euro minder doen. Heel wat middenveldorganisaties vreesden al dat de Vlaamse regering de geldkraan dicht zou draaien. Ze schreven begin vorige maand nog een open brief om daarvoor te waarschuwen

    Lees hier de open brief van de middenveldorganisaties.

    Lees ook het standpunt dat hoofdredacteur Bart Eeckhout schreef over die vrees van het middenveld: Al wie kritiek geeft, legt Jambon I aan de ketting.

    Bart Eeckhout
  34. Afslanking doelgroepenbeleid: 226 miljoen

    De hervorming van het doelgroepenbeleid, waarmee de overheid ouderen, gehandicapten en laag opgeleide jongeren aan een job probeert te helpen, moet tegen 2024 ruim 226 miljoen euro opleveren.

  35. Jambon I bespaart op ambtenaren en subsidies

    De Vlaamse regering bespaart fors op de eigen overheid en subsidies. Zo moeten besparingen bij de Vlaamse ambtenaren 75 miljoen opleveren tegen 2024, maar ook een slanker overheidsapparaat levert 12 miljoen euro op. De grootste slok op de borrel is het feit dat de som die de overheid krijgt toegestopt niet geïndexeerd zal worden. Dat levert een besparing van 256 miljoen euro op.

  36. 436 miljoen tekort in 2020

    Algemeen gesproken: de Vlaamse regering zal volgend jaar, in 2020, een tekort boeken van 436 miljoen euro. Het is de bedoeling om tegen 2021 wel opnieuw in evenwicht te zijn. De budgettaire tabellen maken gewag van een licht overschot van 34 miljoen euro. 

  37. Besparing van 110 miljoen euro in kinderbijslag

    Zoals De Morgen vanochtend al heeft bericht, bespaart de regering-Jambon 110 miljoen euro op de kinderbijslag.

    Beeld Photo News
  38. Jobbonus kost 350 miljoen

    De hervormingen op fiscaal vlak kosten ook geld. De jobbonus, een maatregel die ervoor moet zorgen dat mensen met een laag nettoloon meer overhouden, kost 350 miljoen euro. Tegelijk wordt het goedkoper om bij een erfenis aan vrienden te schenken. Dat zou een jaarlijkse kost van 10 miljoen met zich meebrengen.

  39. Verlaging registratierechten kost 140 miljoen

    De verlaging van de registratierechten van 7 naar 6 procent - de maatregel die als tegengewicht dient voor de afschaffing van de woonbonus - zal de schatkist dan weer 140 miljoen euro kosten.

  40. Afschaffing woonbonus: 327 miljoen

    De afschaffing van de woonbonus, een van de meest omstreden maatregelen van Jambon I, moet volgens de budgettaire tabel 327 miljoen euro opbrengen tegen 2024.

    Lees ook het standpunt van Stavros Kelepouris: De woonbonus was niet meer te verdedigen.

  41. Lees de Vlaamse begroting hier

    De volledige Vlaamse begroting kan u hier uitpluizen. Onze journalisten analyseren de belangrijkste beleidskeuzes en de cijfers die de regering-Jambon I daar tegenover zet.

  42. Vlaamse regering geeft budgettaire tabellen vrij

    Zoals gevraagd heeft minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) zonet de budgettaire tabellen van de regering-Jambon I vrijgegeven. De tabellen waren vorige week de inzet van een felle strijd tussen meerderheid en oppositie. De oppositiepartijen wilden niet debatteren over de regeerverklaring van Jambon I zonder de correcte cijfers.


    Matthias Diependaele tijdens zijn eedaflegging.Beeld BELGA
  43. De slimme Gwendolyn Rutten heeft vele sleutels op zak. Wie weet zelfs die van de Zestien

    "De nieuwe Vlaamse regering leert, niet voor het eerst, dat een electorale nederlaag niet per se leidt tot politiek gewichtsverlies", zo schrijft UGent-politicoloog Carl Devos in zijn wekelijkse column. "N-VA, zo groot als CD&V en Open Vld samen, weegt zwaar in Jambon I. Ook dankzij het succes van het Vlaams Belang (VB) kon ze doorduwen wat in Bourgeois I niet lukte."

    Carl DevosBeeld rv
  44. Bart Eeckhout laat licht schijnen op nieuwe Vlaamse regering

    Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de keuzes van deze Vlaamse regering, zowel wat haar beleid als wat de ministerposten betreft.

  45. Jambon I wil 110 miljoen besparen op kinderbijslag, en daar heeft CD&V het moeilijk mee

    In afwachting van de volledige begrotingstabellen raakt al een en ander duidelijk van de plannen van Jambon I. Zo wil de Vlaamse regering 110 miljoen euro besparen door te morrelen aan de indexering van de kinderbijslag. Zo zal het bedrag vanaf het derde kind vijf jaar lang niet worden aangepast aan de stijgende levensduurte. ‘Nochtans is de kinderbijslag een van de meest doeltreffende middelen om gezinnen uit de armoede te trekken.’

  46. Minister-president Jan Jambon: ‘We beseffen dat meer van hetzelfde niet kan’

    Ja, er zijn inhoudelijke overlappingen met Vlaams Belang, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). ‘Maar de geest van die partij – de gedachte dat nieuwkomers geen plaats hebben in Vlaanderen – is nergens te bespeuren in mijn regering.’

    Beeld Tim Dirven
  47. Eerste begrotingstabel is er: Vlaanderen pompt 417 miljoen euro in landelijke gemeenten

    Een begrotingstabel geraakte vorige vrijdag al bekend. Het gaat om een investering van 417 miljoen in landelijke gemeenten die “via een gunstige wind” op het bureau van Groen-fractieleider Björn Rzoska belandde.

    Groen-fractieleider Björn Rzoska tussen zijn collega's Jos D'Haese (PVDA) en Conner Rousseau (sp.a).Beeld Photo News
  48. Start in mineur voor regering-Jambon: eerste barst in aura als staatsman

    ‘De begrotingstabellen liggen in een map op mijn bureau. Maar als de oppositie ze vraagt, neig ik ze niet te geven.’ Die uitspraak van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) jaagt niet alleen de oppositie, maar ook zijn eigen meerderheid in de gordijnen.

  49. Jambon I neemt valse start: ‘Slag in gezicht van democratie’

    Valse start voor de regering-Jambon. Na de regeerverklaring vorige week woensdag moest het parlement afgelopen vrijdag stemmen over het regeerakkoord. Maar de parlementsleden kregen geen inzage in de begroting die de plannen moet onderbouwen. ‘Hallucinant’ en ‘een slag in het gezicht van de democratie’, vindt de oppositie.

    Beeld Tim Dirven
Minister-president Jan Jambon (N-VA) botste afgelopen vrijdag al met de oppositie. Een valse start voor de nieuwe Vlaamse ‘MP’.Beeld BELGA