Direct naar artikelinhoud
Vlaamse begroting

Herlees - Debat over de Vlaamse begroting: ‘Er komt geen bloedbad’

Herlees - Debat over de Vlaamse begroting: ‘Er komt geen bloedbad’
Beeld BELGA

Het debat over de begroting in het Vlaamse Parlement werd dinsdag afgeblazen wegens een bommelding. Van een dreiging was uiteindelijk geen sprake, zo bleek vandaag. Herlees hoe het debat vandaag verder ging. 

Krijg als eerste een bericht bij belangrijke ontwikkelingen: download nu onze app >

Live

  1. Einde liveblog

    Hiermee beëindigen we dit liveblog.

  2. In detail

    De verschillende parlementsleden krijgen nu de tijd om het regeerakkoord en de budgettaire tabellen van de regering in detail te bespreken. Conner Rousseau (sp.a) laat zich nog even opmerken. Hij bekritiseert Jambon omdat die verwijst naar het beleid van vorige Vlaamse regeringen met daarin ook sp.a. "We spreken hier over een periode toen ik nog met flippo's speelde op school. Kunnen we daar nu eens mee stoppen?"

  3. PVDA weert zich

    Jos D'Haese (PVDA) is een van de nieuwkomers in het Vlaams Parlement. De laatste dagen toonde hij zich al een gepassioneerde spreker. Ook nu gaat hij fel tekeer tegen de nieuwe regering, onder meer over de geplande besparingen in het secundair onderwijs. "Ik vraag me echt af jullie de laatste jaren nog eens in een secundaire school zijn geweest", zegt D'Haese. "Jullie besparen daar de komende jaren. Maar ga dat eens vertellen tegen al die leerkrachten die zelf hun lesmateriaal betalen." 

  4. Woonbonus: "Leven in andere wereld"

    Minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) verdedigt de afschaffing van de woonbonus, een van de meest omstreden maatregelen van de nieuwe regering. "De woonbonus dateert van 2005 - toen de rente tussen 4 en 6 procent lag. Vandaag leven we in een andere wereld, met veel langere rentes. Het nut van de woonbonus is dus verdwenen. De belastingaftrek heeft net een pervers effect op de woningprijzen."

    De zitting in het Vlaams Parlement met onder meer Matthias Diependaele, Jan Jambon en Liesbeth Homans vooraan in de zaal.Beeld BELGA
  5. Jambon reageert

    Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) neemt het woord na een eerste tussenkomst van alle partijen (dinsdag en vandaag). Hij benadrukt eerst en vooral dat hij zich minder offensief wil opstellen in het halfrond, na de rumoerige zitting van afgelopen vrijdag. "U hebt in mij een partner voor een goede samenwerking tussen de regering en het Vlaams Parlement", vertelt hij aan Groen-kopman Björn Rzoska.

    Over de begroting zegt Jambon: "Natuurlijk had ik meer geld willen geven voor Onderwijs en Welzijn. Maar ik wil daarvoor geen schulden maken, op kap van toekomstige generaties." Volgens Jambon is het duidelijk dat deze regering meer geeft dan ze vraagt. "Er wordt nu verteld dat wij de lasten gaan verhogen, maar dat klopt niet. Het gaat dan bijvoorbeeld om een betere fiscale inning. Wie wordt daar slechter van? Alleen de ontduikers toch? De enige uitzondering is de belasting op online kansspelen - die omhoog gaat naar 15 procent. Wel, dat is een belasting, die mag stijgen van mij."

  6. Tussenkomsten dinsdag

    Voor de duidelijkheid: hier kan u de tussenkomsten van dinsdag nog eens herlezen.

  7. "Geen bloedbad"

    De meerderheidspartijen CD&V en Open Vld verdedigen - uiteraard - het beleid van de nieuwe regering Jambon I. Open Vld-fractieleider Willem-Frederik Schiltz benadrukt dat er "geen bloedbad zal komen, zoals ik nu al lees in de krant". 

    De liberaal zegt dat er heel bewuste keuzes worden gemaakt, bijvoorbeeld in de verdeling van de Vlaamse subsidies. "Volgens de oppositie zijn de plannen van deze regering een vestzak-broekzakoperatie. Maar een vestzak-broekzakoperatie kan zijn nut hebben. Als je vest te groot is en je broek te klein, dan moet je daar iets aan doen."

    Willem-Frederik SchiltzBeeld BELGA
  8. ACV voert actie

    In het Vlaams Parlement is donderdagvoormiddag het debat over de begrotingscijfers hervat. Dat debat moest dinsdag stopgezet worden na een bommelding. Groen-fractieleider Björn Rzoska mocht donderdag de spits afbijten.

    Voor de start van het debat heeft een 20-tal militanten van ACV Openbare Diensten actiegevoerd aan de ingang van het Vlaams Parlement. De christelijke vakbond heeft kritiek op de plannen van de Vlaamse regering om 1.440 jobs te schrappen bij de Vlaamse overheid. "In drie regeerperiodes zal een vijfde van het personeel wegbespaard zijn. Onhoudbaar", klinkt het.