VIDEO. Koen Vanmechelen maakt vol-au-vent van eigen kippen

Koen Vanmechelen, die vandaag onze gasthoofdredacteur is, maakte voor een groepje vrienden koninginnenhapjes van zijn eigen kippen. De 51-jarige kunstenaar gebruikte daarvoor het vlees van de Planetary Community Chicken, een recente kruising tussen zijn Cosmopolitan Chicken en een industrieel gekweekte kip.

Rudi Smeets

Hij voegde champignons toe van zijn eigen kweekprogramma, dat hij samen met de 30-jarige Zimbabwaanse Chido Govera opzette. Zij is gespecialiseerd in de teelt van oesterzwammen en geeft haar kennis door aan weeskinderen, zodat ze later op eigen benen kunnen staan. Begin vorig jaar opende ze in Harare een weeshuis.

Als garnituur gebruikte Koen een stukje gedroogde ham van varkens, die worden gekweekt in Heyde Hoeve in Nuenen bij Eindhoven. Het gaat om een kruising van het duroc- en het mangalicavarken. "Het was leuk om nog eens achter de potten te staan", aldus Koen, die patissier en kok was voor hij aan zijn artistieke carrière begon.

Gastheer en gastvrouw voor de culinaire demonstratie waren Luc Vrielinck en zijn echtgenote Yannick, die een grote collectie werken van Vanmechelen hebben. Drie jaar geleden openden zij op de vierde verdieping van de Botta Building in Genk de Cosmopolitan Gallery, die toegankelijk is voor het publiek.

Wil je het gerecht ook eens klaarmaken?

Klik hier om het te downloaden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer