Direct naar artikelinhoud
Begroting

Begrotingstekort voor 2020 loopt op tot 11 miljard

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).Beeld Photo News

Het begrotingstekort loopt volgend jaar op tot 11 miljard euro. Dat is gebleken nu de regering-Michel de begroting voor 2020 heeft voorgelegd aan de Europese Commissie. De regering beloofde eerder aan Europa dat het tekort maar een miljard zou bedragen. 

Uit de documenten blijkt dat het tekort in 2020 zal oplopen tot 2,3 procent van het bbp, zo bericht De Tijd. Dat komt neer op 11 miljard euro. Daarmee is het tekort elf keer groter dan wat de regering in april nog aan Europa beloofde. En een miljard groter dan wat het Monitoringcomité in september had vooropgesteld. De reden voor zo’n groot tekort is dat de deelstaten volgend jaar dieper in het rood zullen gaan dan verwacht. 

Omdat N-VA eind vorig jaar door onenigheid over het migratiepact uit de regering verdween, zijn maatregelen die het tekort voor 2019 moesten inperken, niet goedgekeurd. De partij houdt wel vol dat ze de maatregelen wilde steunen, maar vindt dat bij haar voormalige regeringspartners de wil ontbrak om ze door te voeren. 

Verloren jaar

Nieuwe maatregelen werden dus niet uitgewerkt. De regering-Michel diende een begroting in van voorlopige twaalfden. Het budget van 2019 wordt daarmee eigenlijk hernomen, in afwachting van een nieuwe federale regering. Volgens minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) is 2019 een verloren jaar voor de begroting. “Doordat een federale regering op zich laat wachten, dreigt evenwel ook 2020 een verloren jaar te worden”, zegt De Croo in De Tijd.

Als het beleid niet verandert, zal het tekort de volgende jaren nog oplopen. Tegen 2024 zal dat volgens het Monitoringcomité zelfs 14 miljard euro bedragen. Zo komt ons land in erg moeilijk vaarwater, terwijl de kosten van de vergrijzing steeds toenemen.