Direct naar artikelinhoud
Mobiliteit

Volvo Gent elektrisch in 2020

Vanaf september volgend jaar zal elke elektrische XC40 in Gent van de band rollen.Beeld AFP

De eerste volledig elektrische Volvo, een XC40, zal in september 2020 van de band rollen in Gent. Dat heeft Belga vernomen bij CEO Stefan Fesser van Volvo Car Gent.

Onder meer dankzij het succes van de traditionele XC40 groeide de fabriek uit tot de grootste industriële werkgever van Oost-Vlaanderen, met zowat 6.600 personeelsleden. Dankzij de elektrische auto kan Fesser die werkgelegenheid de komende jaren 'stabiel houden'.

Op een persevenement in Los Angeles werd de eerste volledig elektrische XC40 gelanceerd, een auto die voor de wereldwijde markt (uitgezonderd China) in Gent wordt gebouwd. “Met dit model geven we de aftrap van elektrificatie binnen de Volvo-groep”, zegt directeur Stefan Fesser van Volvo Car Gent. “Ik ben zeer trots dat ik dat met mijn team kan doen.”

De bouw van een elektrisch voertuig is een “reusachtige transformatie” voor de Gentse autobouwer, zegt Fesser. Zo werd aan de ingang van de Gentse productievestiging een volledig nieuwe batterijfabriek opgetrokken. Maar vooral in de assemblage betekent het nieuwe model ingrijpende wijzigingen. “Het begint bijvoorbeeld in de lasfabriek, want het onderstel is volledig anders”, legt Fesser uit. “Voorheen had je een brandstoftank en een ontploffingsmotor. Nu komt er een elektrische motor, aangedreven door een batterij.” Zowel arbeiders, schoonmaakpersoneel als management volgen een intensieve opleiding over de gevaren die gepaard gaan met de hoogspanning van zware batterijen.

Dat Gent door het Zweeds-Chinese management is gekozen om de transformatie op te starten, is volgens Fesser geen toeval. “De kennis van het personeel en de bereidheid om open te staan voor nieuwe technologie waren doorslaggevend.”