Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Klachten over luchtvaart: ‘Foutje kost je tot 160 euro’

Tot 160 euro vraagt Ryanair voor typfouten.Beeld Photo News

Wie een vliegticket boekt en bij de reservering per ongeluk een foutje tikt in zijn of haar naam, moet tot 160 euro ophoesten om dat te verbeteren. Test-Aankoop noemt deze praktijk illegaal en onderneemt juridische stappen tegen tien luchtvaartmaatschappijen.

“Luchtvaartmaatschappijen dwingen passagiers soms tot heel hoge kosten om een tikfout in hun naam, gemaakt bij de reservering van een vlucht, te kunnen rechtzetten”, zegt ­Simon November van Test-Aankoop. “Voor ons is deze praktijk illegaal. We hebben tien luchtvaartmaatschappijen een ingebrekestelling gestuurd met het verzoek binnen de 15 dagen een einde te maken aan deze praktijk, zo niet zullen wij de zaak aanhangig maken bij de bevoegde rechtbank.”

De meeste luchtvaartmaatschappijen voorzien de mogelijkheid om typfouten recht te zetten op voorwaarde dat hiervoor een bepaald bedrag wordt betaald. Dit is zo bij Brussels Airlines (25 euro om tot twee karakters te wijzigen) en Ryan­air (115 of 160 euro). November: “Deze praktijk is niet meer dan een extra bron van inkomsten voor luchtvaartmaatschappijen en heeft niets te maken met een extra dienstverlening voor de passagier.”