Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Gentse jeugdtrainer die vrouwen filmde, krijgt 30 maanden cel met uitstel

Foto's van de kleedkamer in de sporthal van de Hogeschool Gent.Beeld Twitter

De jeugdtrainer uit Gent die in maart 2018 opgepakt werd omdat hij vrouwen filmde in de kleedruimtes van het sportcomplex van HoGent en beelden op een voyeuristisch forum plaatste, krijgt 30 maanden cel met uitstel. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank maandagmorgen beslist.

en

De politie kreeg begin vorig jaar verschillende klachten over de voyeuristische beelden van vrouwen die gemaakt werden in de kleedruimtes van het sportcomplex van de hogeschool. Midden maart 2018 werd de toen 41-jarige Mike D.B. uit Gent opgepakt na drie huiszoekingen. Hij werd verhoord door de politie en legde bekentenissen af. Hij erkende dat hij de films maakte en dat hij de gebruiker was van de account op het voyeuristisch forum. De onderzoeksrechter in Gent liet de man aanhouden en hij verbleef vijf weken in de cel.

De man was jeugdcoach in een gevechtssportclub in de zaal van de hogeschool. Zowel de hogeschool als de vzw achter de sportclub hadden zich burgerlijke partij gesteld, naast een twaalftal slachtoffers. Onder de slachtoffers waren twee meisjes van 16 jaar die gefilmd werden in de douches.

De rechtbank legde 30 maanden cel met uitstel onder voorwaarden op, uitgezonderd de vijf weken cel die de man al uitzat. De man moet onder meer een professionele psycho-seksuele begeleiding volgen. 

Ongelukkige jeugd

Daarbij moet hij ook toestaan dat zijn huidige of toekomstige partner betrokken wordt bij de therapie. Hij moet de slachtoffers vergoeden, maar mag geen contact met hen hebben, en hij krijgt een verbod om de gebouwen en terreinen van HoGent te betreden. Hij mag ook voor een periode van 20 jaar niet deelnemen aan activiteiten waarmee hij in contact met minderjarigen kan komen.

“De beklaagde heeft op zeer ingrijpende wijze de intimiteit, de privacy en het veiligheidsgevoel van de slachtoffers geschonden. Sommige slachtoffers zullen zich niet langer op een onbezorgde manier durven douchen in openbare sportcomplexen”, stelde rechtbankvoorzitter Anthony Van Mol.

Het parket had 30 maanden cel gevorderd met uitstel onder voorwaarden. De verdediging had een probatieopschorting gevraagd en stelde dat de oorzaak van de feiten in zijn ongelukkige jeugd lag. “Hij is opgegroeid in een gevoelsarme omgeving. Hij mocht niet mee op schoolreis, vrienden mochten niet binnen en hij mocht zelfs niet apart slapen. Hij trok zich dan ook terug in de eigen controleerbare fantasiewereld waar wij geen vat op hebben”, zei advocaat Sofie Vermeir bij de behandeling van de zaak.

“Wat ik gedaan heb, kon niet door de beugel. Dat zie ik nu zelf in”, had de beklaagde aan de rechter gezegd. De rechtbank hield rekening met het schuldinzicht, het blanco strafblad en het feit dat hij herstelbemiddeling met slachtoffers was gestart.