Direct naar artikelinhoud
Syrië

‘Belgische IS-strijders toch niet ontsnapt’

Het vluchtelingenkamp Al-Hol.Beeld AFP

De twee Belgische IS-strijders, van wie vorige week gemeld werd dat ze ontsnapt zouden zijn uit de gevangeniskampen in Noord-Syrië, zitten toch nog altijd vast. Dat melden Koerdische bronnen aan De Morgen. Beiden zouden wel degelijk nog altijd in het Koerdische kamp Al-Hol gevangen zitten. Volgens de bronnen zijn er tot dusver zelfs helemaal geen Belgische mannelijke jihadisten ontsnapt. Het OCAD wil geen commentaar kwijt.

Sinds de inval van het Turkse leger in Koerdisch Syrië is de bewaking van de IS-gevangenen een grote internationale zorg. De gevangeniskampen worden bewaakt door Koerdische strijders, maar in de chaos van het oplaaiende conflict na de terugtrekking van Amerikaanse troepen, is onzeker of ze die taak nog kunnen blijven vervullen.

De Koerdische militie SDF, die Belgische IS-gevangenen vasthoudt in kampen en gevangenissen in Noord-Syrië, staat zwaar onder druk. Het is niet ondenkbaar dat ongeverifieerde informatie over ontsnappingen wordt verspreid om de aandacht van de internationale gemeenschap te trekken op de situatie van de Koerden.

Tijdens een zitting van de commissie Buitenlandse Zaken vertelde Paul van Tigchelt, hoofd van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD), afgelopen woensdag nog dat het OCAD weet had van “twee mannelijke ‘Foreign Terrorist Fighters’ die wisten te ontkomen uit een gevangenis in het noorden van Syrië”.

De namen die circuleerden waren die van de Brusselse IS-terroristen Mohamed Botachbaqut (46) en Yassine Cheikhi (26). De Belgische veiligheidsdiensten proberen sindsdien die informatie te verifiëren. Het OCAD geeft geen commentaar op het nieuws. Ook de Staatsveiligheid bevestigt noch ontkent.