"Minder gezinnen zullen eigen woning bezitten"

De vastgoedsector verwacht dat in de toekomst minder gezinnen een eigen woning zullen bezitten. Dat blijkt uit een enquête van ING België bij 253 vastgoedprofessionals. Vandaag heeft 72% van de gezinnen een eigen woning. De vastgoedprofessionals verwachten dat dit de komende tien jaar zal dalen naar 65%.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

De reden moet voornamelijk gezocht worden bij de betaalbaarheid van residentiële nieuwbouw in de nabije toekomst. Het gaat dan om de prijs van bouwgrond en de kosten gelinkt aan de ecologische bouwnormen. Maar ook een verandering in consumentenvoorkeur (47%) wordt aangehaald als reden voor de dalende eigendomscijfers de komende jaren.

Kleiner wonen

Voorts geloven de meeste vastgoedprofessionals dat de daling van de oppervlakte van woningen zich zal doorzetten. Kleiner wonen kan in principe de druk op de betaalbaarheid verminderen. Een deel van de consumenten blijkt volgens ING hiertoe bereid voor zover dit hen toelaat om op minder dan 10 minuten van scholen, winkels en diensten te gaan wonen.

Woonleningen blijven pieken

Voor nu is er bij de banken weinig pessimisme, want het blijft records regenen voor de woonleningen. Ook in het derde kwartaal werden er voor een recordbedrag aan hypothecaire kredieten toegekend. De vraag werd vooral gestimuleerd door de lage rentevoeten.