© Shutterstock

Simpele tips om een kerstfeestje op het werk te overleven

Het einde van het jaar is in zicht, dat betekent dat er misschien een kerstfeest zit aan te komen op het werk. Een beetje onwennig, maar daar hoeft de rest niets van te merken. Met deze tips loopt het gesmeerd.

vwh

Wat doe je bij het binnenkomen?

Je komt binnen in de ruimte, krijgt meteen een drankje aangeboden en je mag ook meteen een hapje nemen. Paniek, want wat doe je met je handen? En met je handtas?

- Houd je drankje in je linkerhand en wikkel er een servet rond. Als je een hapje neemt met je rechterhand, dan kan je eventuele restjes aan het servet wrijven.- Je handtas kan je aan je linkerschouder hangen. Of laat een clutch aan je linkerpols bengelen.- Ga in de buurt van een tafel staan en al deze problemen zijn opgelost.

Waarover praat je?

Tijdens gezellige avonden met vrienden zijn oncomfortabele stiltes zeldzaam, maar op feestjes in werksfeer kunnen ze wel eens voorkomen. Gelukkig kan je ze makkelijk vermijden.

- Praat over het werk: discussieer bijvoorbeeld over lopende projecten.- Naast werkgerelateerde onderwerpen kan je ook gerust vragen hoe het met je gesprekspartner en zijn familie gaat.- Bereid een introductie voor. Zeg je naam en geef meer informatie over je positie, de ander zal wellicht een voorbeeld aan je nemen. - Over het aangeboden eten praten is ook meestal een succesvolle manier om het ijs te breken.

Hoe eet je elegant?

De vele hapjes mogen er dan wel heerlijk uitzien, de kans bestaat dat ze niet erg praktisch zijn. Kies dus slim. - Ga voor hapjes die je in één keer in je mond krijgt.- Indien niet: kijk of je het in twee kan bijten. Dat gaat makkelijker bij een toastje dan een warmkaashapje.- Hou de structuur van de hapjes in het oog. Vallen ze al bijna uit elkaar op de schaal, dan belooft het niet veel goeds.- Test met je tong of de hapjes niet te warm zijn. Houd even vast voor je het hapje in kwestie helemaal opeet.

Waar denk je beter twee keer over na?

Met bepaalde lekkernijen ben je beter extra voorzichtig omdat ze gegarandeerd tot gênante situaties leiden. In die categorie:

- Geen leeg bekertje of vuilnisbak in de buurt? Laat hapjes op tandenstokers dan aan je voorbij gaan. Anders sta je een hele avond met een stokje in je handen of valt het op de vloer. Wikkel eventueel in een servet en gooi op het einde van de avond weg. Doe hetzelfde met olijfpitten.

- Vis: als die niet vers is gekookt, dan is hij wellicht niet vers.

- Kerstomaatjes zijn behoorlijk gevaarlijk. De kans dat het sap op je kleren terechtkomt is namelijk groot.

- Nog van plan om veel met collega’s te praten? Gerookte zalm, geitenkaas en lookhapjes sla je best over als je niet wil dat men je adem ook een verdieping hoger ruikt.

- Alles wat kruimelt of vochtig oogt is een no go. Sausjes zijn misschien heel verleidelijk, maar ze zijn riskant. Als je linkerhand vrij is, kan je een servet onder je rechterhand met het hapje houden tot het in je mond zit. Heb je geen vrij linkerhand, wat meestal het geval is, dip en steek in één keer in je mond. Dip nooit twee keer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer