Recent ontdekte Ensor onder de hamer voor recordbedrag van 7,4 miljoen euro

Een herontdekt schilderij van James Ensor is in Parijs geveild voor het recordbedrag van 7,4 miljoen euro. Dat is een veelvoud van de geschatte waarde. "Squelette arrêtant masques" dook vorige maand op.

"Squelette arrêtant masques" van de Belgische expressionist James Ensor is bij veilinghuis Sotheby's in Parijs onder de hamer gegaan voor 7.357.500 euro, een recordbedrag. Volgens het veilinghuis is dat het hoogste bedrag dat ooit voor een werk van Ensor geboden werd. Voordien werd de waarde geschat op 1 tot 1,5 miljoen euro. Het doek werd

Uniek

Ensor schilderde "Squelette arrêtant masques" in 1891 in Oostende. In het schilderij zitten alle typische Ensor-kenmerken: gemaskerde personages, een skelet en de gekende frisse kleuren. Het feit dat het werk zowel maskers als geraamten toont, maakt het redelijk uniek. De hypothese luidt dat het skelet een zelfportret is van Ensor, die geobsedeerd was door de dood.

Het onderwerp van het olieverfschilderij is mogelijk de opstand aan de Université Libre de Bruxelles in 1891 tussen de atheïstische facties, die open stonden voor een wetenschappelijke aanpak, en de deïstische facties. "De onpopulaire rector zette de politie in tegen de heethoofden en de verbitterde studenten die betoogden voor de vrijheid van de wetenschap", zegt Sotheby's. "Ensor leunde aan bij deze vooral liberale en linkse intellectuelen en hoogstwaarschijnlijk wilde hij, als rebel in hart en nieren, zijn standpunt kenbaar maken."

Het doek was al die tijd in het bezit van de familie Serruys, een voorname familie uit Oostende. De familie zou het werk van de kunstenaar zelf gekregen hebben. Het Ensorcomité oordeelde dat het schilderij authentiek was.

Schilderij tentoongesteld in Brussel

Meest gelezen