Direct naar artikelinhoud
Container EssexUpdate

Bestuurder van koelwagen met 39 lijken beschuldigd van doodslag en samenzwering voor mensensmokkel

Maurice Robinson, de bestuurder van de koelwagen in Essex waarin 39 lichamen werden gevonden, is nu beschuldigd van doodslag.Beeld RV

De 25-jarige bestuurder van de koelwagen waarin woensdag in het Engelse Grays 39 lijken zijn aangetroffen is beschuldigd van doodslag. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

De politie van Essex bevestigde dat het gaat om Maurice Robinson uit Noord-Ierland. Hij verschijnt maandag voor het Chelmsford Magistrates’ Court op beschuldiging van 39 keer doodslag, samenzwering voor mensensmokkel, samenzwering om te helpen bij illegale immigratie en witwassen van geld.

De politie beklemtoont dat de man recht heeft op een eerlijk proces. De Noord-Ier werd gearresteerd kort nadat de lijken in de vrachtwagen op een industrieterrein zijn gevonden. 

Robinson had de container in opgehaald in Purfleet. De vorige halte van de oplegger was Zeebrugge. De container kwam daar toe op 22 oktober in de namiddag, en vertrok nog dezelfde dag op een schip richting Engeland. Waar de container precies vandaan komt, is nog steeds onduidelijk.

De trekker waarmee hij reed, staat evenwel geregistreerd in Bulgarije, in de kustplaats Varna. Veel kilometers heeft die daar niet afgelegd: een dag na de registratie in juni 2017 verliet de truck voorgoed het land.

‘Maakte deel uit van konvooi’

 In Groot-Brittannië zijn nog drie mensen in verband met de tragedie gearresteerd. Zij blijven in de cel. Vandaag werd in Dublin een man aangehouden in verband met een gerechtelijk bevel rond een ander crimineel feit. Maar de politie in Essex heeft interesse betoond om hem ook te verhoren, liet de politie in Dublin weten.

Volgens familieleden van de slachtoffers maakt de koelwagen, waarin de 39 lijken zijn aangetroffen, deel uit van een konvooi van drie vrachtwagens. Ze geloven dat nog meer dan honderd migranten naar het Verenigd Koninkrijk werden gesmokkeld, zeggen ze aan Sky News.

De families van de vermoedelijke slachtoffers denken dat twee van de voertuigen hun bestemming hebben bereikt, maar dat een derde vrachtwagen - waarin de slachtoffers werden gevonden - op een onbekende locatie vertraging opliep. Sky kon geen bevestiging van die informatie uit onafhankelijke bron krijgen.

De Britse politie werkt nauw samen met collega’s op het Europese vasteland om uit te zoeken hoe en waarom de 39 mensen zijn omgekomen tijdens hun reis naar de haven Purfleet.

Slachtoffers

Het lijkt er steeds meer op dat een groot deel van de 39 slachtoffers in de koelcontainer in Essex Vietnamezen waren. Een Vietnamese website heeft de Britse politie twintig foto’s gestuurd van mensen die vermist zijn sinds het drama, afkomstig van hun families. De vermisten zijn tussen de 15 en 45 jaar oud.

Eerder meldde de Britse politie dat de 39 migranten Chinezen zijn. De Chinese autoriteiten hebben echter niet bevestigd dat alle slachtoffers uit China komen. Bovendien zijn er in Britse media berichten opgedoken dat ook Vietnamezen zijn omgekomen.

De Vietnamese katholieke priester Anthony Dang Huu Nam zegt dat de meeste doden vermoedelijk afkomstig zijn uit de provincie Nghe An in het noorden van Vietnam. Hij zegt in nauw contact te staan met families van mogelijke slachtoffers.

Nghe An is een van de armste provincies van Vietnam. Volgens de Pacific Links Foundation, een organisatie die mensenhandel aan de kaak stelt, vallen veel mensen uit die regio in handen van mensensmokkelaars.

Politie bij de container in Essex.Beeld AFP

Laatste sms

Eén van de mogelijke slachtoffers is Pham Thi Trà My, een 26-jarige vrouw uit Vietnam. De vrouw sms’te dinsdag rond 23.30 uur Belgische tijd naar haar familie dat ze niet meer kon ademen, zo’n twee uur voordat de vrachtwagen aankwam in Essex. Een vrouw van 19 zou dan weer dinsdagochtend om 07.20 uur Belgische tijd contact gehad hebben met haar broer, toen ze in België zou zijn geweest. Ze had gezegd dat ze in een container zou stappen, en had dan haar gsm afgezet.

De familie van de 26-jarige vrouw liet ook aan de Britse media dat ze 30.000 Britse pond had betaald aan mensensmokkelaars.