Direct naar artikelinhoud
NieuwsMarc Dutroux

Marc Dutroux moet opnieuw psychiatrisch onderzocht worden, beslist Brusselse rechtbank

Marc Dutroux tijdens zijn proces in 2004.Beeld AFP

De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank heeft beslist dat er een nieuwe psychiatrische expertise moet komen van Marc Dutroux. Zijn advocaten hopen dat dit een eerste stap is richting voorwaardelijke invrijheidstelling. 

Marc Dutroux zit nu 23 jaar in de cel. Advocaten Bruno Dayez en Nicolas Cohen willen dat de geestelijke toestand van hun cliënt wordt onderzocht. De experts moeten het risico inschatten dat Dutroux zou hervallen. Het parket zou zich niet tegen het verzoek gekant hebben.

De advocaten van Marc Dutroux vragen concreet dat er een panel van vijf psychiaters zou worden aangeduid om de huidige mentale toestand van de nu 62-jarige Dutroux te beoordelen, en ook het risico op recidive. Op basis van de resultaten van die expertise hopen ze een verzoek tot voorwaardelijke vrijlating te kunnen indienen. De advocaten lieten eerder al weten ze mikken op 2021 voor zo’n vrijlating onder voorwaarden.

Lees ook: Kan Marc Dutroux nog vrijkomen? Die onwaarschijnlijke vraag leeft nu.

“Onze gevangenissen zijn begraafplaatsen”, zei Dayez onlangs. “Maar gedetineerden zijn mensen. Zolang ze niet als zodanig worden behandeld, is er geen voordeel te verwachten van hen opzij te zetten, noodzakelijkerwijs tijdelijk. Boven een zeker aantal jaren, lijkt de straf mij enorm en buitensporig in het licht van een mensenleven”, zei hij. De levenslange gevangenisstraf moet in zijn ogen verbannen worden uit het strafwetboek.

Video wordt geladen...

Dat Dutroux ooit echt vrij komt, is zo goed als uitgesloten, zei strafrechtprofessor Joachim Meese (Universiteit Antwerpen) eerder aan De Morgen. “Er zijn een aantal gevangenen in België van wie we weten dat zoiets vermoedelijk nooit zal gebeuren”, zegt hij. Dutroux is een van hen.

Marc Dutroux is veroordeeld in 22 juni 2004 tot levenslang en tot 10 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Hij ontvoerde zes meisjes - Julie, Mélissa, An, Eefje, Sabine en Laetitita - sloot hen op en misbruikte hen. Ook vermoordde hij Julie, Mélissa, An en Eefje. Op dit moment heeft Dutroux 23 jaar van zijn straf uitgezeten.

Bekijk ook: Vader Jean Lambrecks wil niet dat Dutroux vroeger vrijkomt

Video wordt geladen...