Direct naar artikelinhoud
Zaak-Coolsaet

‘Bijna alle klachten tegen Bo Coolsaet geseponeerd’: ‘grondig onderzoek’ duurde vijf dagen

Professor Bo Coolsaet (79) herstelt van een bekkenbreuk.Beeld BELGA

Vijf dagen nadat een vermeend slachtoffer van uroloog Bo Coolsaet gevraagd werd het papierwerk ‘ter registratie als benadeelde partij’ aangetekend op te sturen, kreeg ze als antwoord van het Antwerpse parket: ‘Na grondig onderzoek is de zaak geseponeerd.’

Vandaag worden voor de correctionele rechtbank in Antwerpen de debatten hervat in de rechtszaak tegen de bekende uroloog Bo Coolsaet. Hij wordt door een van zijn ex-patiënten beschuldigd van verkrachting. De debatten gaan over het gebruik van een apparaat waarvan de uroloog beweert dat hij het in de jaren zeventig aanschafte tijdens een buitenlands wetenschappelijk congres, maar dat na onderzoek is beoordeeld als een seksspeeltje.

De patiënte zegt dat Coolsaet haar er meermaals ongevraagd mee tot een orgasme bracht. Hijzelf argumenteert dat vibratie noodzakelijk was voor een betere opname van een bepaalde zalf in de plasbuis. Op vraag van de onderzoeksrechter bogen de gerechtsartsen Werner Jacobs en Wim Van de Voorde zich over de zaak, zo verneemt deze krant. Volgens hen is vibratie juist “contraproductief voor het doen ontspannen van glad spierweefsel”.

In haar klacht beschuldigt de nu 29-jarige vrouw Coolsaet ook van het betasten van haar borsten, buik en billen én zoenen in de hals. De vrouw was begin 2006 bij hem in behandeling voor buikklachten, ze was toen 15. Pas toen ze op latere leeftijd aan haar vriend vertelde over haar ervaringen, besloot ze naar het gerecht te stappen.

#MeToo

De klacht dateert van oktober 2015. Na een vooronderzoek dat twee jaar duurde, vorderde de Antwerpse eerste substituut Kim De Laet de buitenvervolgingstelling. Het is niet aan de justitie om een oordeel te vellen over een delicate medische behandeling, oordeelde zij. Maar sinds de zaak-Coolsaet ruim een maand geleden de openbaarheid haalde, meldden zich al dertien vrouwen met getuigenissen over onaangepast gedrag.

Een van die dertien stapte op 14 augustus 2018, ruim een jaar voor het eerste mediabericht, met een klacht tegen Coolsaet naar de lokale politiezone Zara (Zandhoven en Ranst). Toch werd de klacht niet bij het lopende onderzoek gevoegd, terwijl ze net als de eerste werd behandeld door eerste substituut Kim De Laet.

De vrouw ging in 2010 na een relatiebreuk op consultatie bij Coolsaet. Hij stelde vier therapeutische sessies voor – een eerste in zijn praktijk in Brasschaat, de drie volgende bij hem thuis. In haar klacht heeft de dame het over omhelzingen en “grensoverschrijdend gedrag”.

Dat ze pas na acht jaar naar het gerecht stapte, verklaart ze door de gewijzigde atmosfeer rond grensoverschrijdend gedrag sinds #MeToo.

Geseponeerd

Bij dit soort klachten wil de procedure dat de indien(st)er na het afleggen van een eerste verklaring bij de politie een stapel documenten invult en per aangetekende zending naar het parket stuurt. Het gaat om de “registratie als benadeelde partij”.

De vrouw deed dat op 1 december 2018. Vijf dagen later, op 6 december, ontving ze een brief van het parket, dat meldde “na een grondig onderzoek” tot seponering te zijn overgegaan wegens “onvoldoende bewijzen”. Volgens het parket gaat het om een standaardbrief. Substituut De Laet argumenteerde eerder dat de door de dame beschreven gedragingen niet vervolgbaar zijn.

Ook drie vrouwen die na de mediatisering van de zaak-Coolsaet een verklaring bij de politie aflegden, kregen intussen te horen dat het Antwerpse parket hun klachten heeft geseponeerd. “Wij kregen daar vorige week een brief over”, zegt Kris Luyckx, de advocaat van Bo Coolsaet. “Er is alleen nog die ene zaak. In alle andere zaken gaan wij nu zelf klacht indienen wegens laster en eerroof.”

In een brief aan het Hof van Cassatie en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) voeren de advocates Christine Mussche en Liesbet Noens aan dat in de zaak van de #MeToo-klacht geen enkele vorm van onderzoek is verricht. Zij verwijten het Antwerpse parket een “deloyale proceshouding”.

Bo Coolsaet.Beeld Photo News