Direct naar artikelinhoud
ContainerdramaUpdate

Truckchauffeur Essex blijft in de cel, Britten sturen documenten naar Vietnam om slachtoffers te helpen identificeren

Een sketch van Maurice Robinson (25) op een videolink in het Chelmsford Magistrates' Court vandaag.Beeld AP

De bestuurder van de koelwagen waarin woensdag in Engeland 39 lijken zijn ontdekt, blijft in de cel, zo meldt de politie van Essex. De Britse politie heeft intussen ook documenten naar Vietnam gestuurd voor de identificatie van enkele van de doden.

De 25-jarige Maurice Robinson uit Noord-Ierland verscheen vandaag via een videolink voor een rechtbank. Die bepaalde dat hij in de gevangenis moet blijven op beschuldiging van 39-voudige doodslag, samenzwering voor mensensmokkel en hulp bij illegale immigratie, alsmede witwassen van geld. Die beschuldigingen dateren van zaterdag. Ondertussen kwamen daar volgens Sky News het verwerven en verbergen van criminele eigendom bij.

Robinson is vandaag niet gevraagd al of niet schuldig te pleiten, aldus ITV News. Dat gebeurt bij zijn volgende verschijning voor een rechtbank. De man werd gearresteerd vlak na de ontdekking van de dode lichamen in een koelcontainer die vanuit Zeebrugge was verscheept. De trucker verschijnt op 25 november opnieuw voor een rechtbank, aldus de politie. 

Truckchauffeur Essex blijft in de cel, Britten sturen documenten naar Vietnam om slachtoffers te helpen identificeren
Beeld EPA

Identificatie

De dossiers van vier slachtoffers zijn inmiddels overgemaakt aan Hanoi. Bui Thanh Son, de viceminister van Buitenlandse Zaken, zegt dat Vietnam nu zal proberen om over te gaan tot de identificatie van de slachtoffers. Er werden onder meer bloedstalen genomen bij Vietnamezen die melding hadden gemaakt van vermiste familieleden. Die stalen zullen vergeleken worden met het DNA-materiaal van de slachtoffers.

Volgens het blad VnExpress zijn zeker 24 Vietnamese families betrokken. Er zijn tien mensen vermist in Ha Tinh en veertien in Nghe An, twee centraal gelegen provincies. 

Nguyen Xuan Phuc, de Vietnamese eerste minister, heeft zaterdag alvast een onderzoek bevolen naar de mensensmokkel. In Nghe An werden ook vier mensen opgepakt bij een actie tegen twee mensensmokkelnetwerken. Er werd niet meegedeeld of er een verband is met het Britse onderzoek.

Extra Britse immigratieofficieren naar Zeebrugge

De Britse regering stuurt bijkomende immigratieofficieren naar de haven van Purfleet waar het transport is aangekomen en naar de Belgische haven. Dit heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel volgens Britse media in het parlement gezegd. Ze legde uit dat daaromtrent een akkoord is bereikt met de Belgische autoriteiten.